Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Isbildningen i Åboland i kritiskt skede just nu – isexperten: "Snöfallet gör det besvärligt"

Från 2021
Uppdaterad 09.02.2021 09:56.
Isarna i Åboland är förrädiska - Spela upp på Arenan

Ännu är det farligt att röra sig ute på isen

5:55

Trots det kalla och fina vintervädret är det farligt att gå ut på isarna just nu. I lördags inträffade en olycka vid ön Kakskerta i Åbo, då en man gick genom isen och drunknade.

Västra Finlands sjöbevakningssektion har kommit med några tips på Twitter på vad man ska göra om man går genom isen.

Vi har talat med isexperten Patrick Eriksson, som har jobbat med isforskning vid Meteorologiska institutet sedan början av 2000-talet.

- Instinktivt kan man tro att några veckor med kallt vinterväder gör att isarna blir tjocka och bärande, men så är inte fallet, säger Eriksson.

Förrädiska isar just nu

Eriksson säger att Åbolands skärgård är i ett kritiskt skede gällande isbildningen.

- Hittills har isar endast bildats i skyddade vikar och sund längs kusten. Det är först under de senaste dagarna som det har bildats is över lite större områden. Talar vi om den inre skärgården innanför ringvägen så kan det finnas nyis för tillfället, men längre ut i skärgården är det så gott som öppet överallt, säger Eriksson.

Och den nyis som har bildats är förrädisk, menar Eriksson. Det här beror på att kvaliteten på isen varierar.

Patrick Eriksson, isexpert vid Meteorologiska institutet
Bildtext Patrick Eriksson har koll på isläget.
Bild: Yle

- Det finns en mängd olika faktorer som påverkar, till exempel hur isen har lagt sig, hur snabbt den hunnit växa till sig och hur mycket det har snöat.

Snön isolerar

Rikligt snöfall kan göra isarna extra förrädiska. Då fungerar nämligen snön som ett isolerande lager, vilket gör att isen fryser långsammare.

- 5-10 centimeter torr pudersnö ovanpå isen räcker för att isen inte skall tjockna, oavsett hur kallt det är i luften, säger Eriksson.

Det finns också skillnader mellan olika typer av is. Kärnis formas när isen får växa till sig enbart av köldgrader i luften. Det bildar en enhetlig och stark is där iskristallerna växer nedåt.

Retkiluistimet.
Bildtext Långfärdsskridskoåkare brukar vara väl medvetna om hur tjock isen måste vara för att bära dem, säger Eriksson.
Bild: Kalle Purhonen / Yle

- Kärnis på cirka 5-6 centimeter kan teoretiskt bära en vuxen människa, men på grund av alla andra faktorer som påverkar så brukar tumregeln vara 10 centimeter.

Stöpis, som bildas när vatten eller snösörja fryser ovanpå istäcket, bär betydligt sämre. En sådan is behöver vara minst 20 centimeter tjock för att bära en vuxen.

Experten tipsar

Enligt Eriksson kan det också vara väldigt svårt att med ögonmått avgöra ifall isen kommer att hålla, men några tips kan han ändå ge.

- För att kunna avgöra ifall isen kommer bära dig eller inte måste ytan vara helt snöfri. Då kan man eventuellt urskilja sprickor i isen. Ifall snötäcket är tunt går det också att se vatten som läcker upp. Då vet man att isen är tunn. Det viktigaste är ändå att du alltid har en eller flera vänner med när du beger dig ut på isen, och en isbill eller liknande verktyg för att undersöka isens tjocklek.

Eriksson säger också att skärgårdsborna brukar ha bra koll på vattnen i sina närområden, eftersom de följer med hur isen lägger sig från dag till dag.

Årets vinter är det nya normala

Förra vintern var exceptionell såtillvida att hela sydkusten var så gott som isfri. Den här vintern blir mer normal, berättar Eriksson.

- På institutet har vi kategoriserat den här vintern som det nya normala. Det innebär att isarna kommer några veckor senare än vad de gjorde för 30-50 år sedan, och smälter lite tidigare än förut.

Att perioden med istäcke har blivit kortare är en följd av den globala uppvärmningen, som har lett till instabilare förhållanden på hela den arktiska kalotten, menar Eriksson.

När kan man känna sig säker på att isen ska hålla?

- Ja, det är nog frågan som alla vill ha svaret på. Enligt de senaste prognoserna som vi har gjort kommer vädret att vara vintrigt några veckor framöver. Det här betyder att istäcket i Skärgårdshavet så småningom kommer breda ut sig och tjockna till.

Ifall vinterkylan håller i sig i en dryg vecka kan isarna alltså bli såpass enhetliga att det är säkert att röra sig på dem, menar Eriksson, men han tillägger också att det alltid är viktigt att känna till de områden som man rör sig på.

Diskussion om artikeln