Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jonas Jungar: Därför ska du se dokumentären Vaccinkrigarna – en tidsbild och en väckarklocka för oss alla

Från 2021
Uppdaterad 10.02.2021 08:39.
Jonas Jungar, chef för kvalitetskontroll och publikdialog på Svenska Yle
Bildtext Vi måste fortsätta att prata om problemet med faktaresistens, och inse vad som står på spel, skriver Jonas Jungar.
Bild: Yle

Kanske har du redan sett den omtalade, tredelade SVT-dokumentären? Nu har också Svenska Yle beslutat att sända den. Du hittar den redan nu här på Yle Arenan eller på Yle Fem med start den 16.2.

Det handlar alltså om den globala antivaccinrörelsen och framförallt om en av dess största frontfigurer i Norden, finlandssvenska Linda Karlström.

Eller nej, den handlar om så oerhört mycket mer än det. För egentligen är det här en djupdykning i faktaresistens, människans psyke och de sociala mekanismer som leder folk på irrvägar.

Bland de många uppseendeväckande uttalandena av Karlström finns följande som tål att spåna lite vidare kring:

“Jag kan inte så mycket om det här, men jag vet att det finns en sådan uppfattning”

“Jag har väldigt stor respekt för folk som inte är utbildade i medicin då dom kritiserar vaccin”

“Det är upp till var och en att tro på vilken forskning man vill tro på”

“Jag ger inte mig innan folk förstår att jag har rätt”

Se där mycket av de hårdaste vaccinmotståndarnas argumentering i ett nötskal.

Där individens subjektiva upplevelse jämställs med etablerad vetenskap, där enskilda berättelser ges samma bevisvärde som faktisk statistik och sedan detta ständiga "det gäller att själv ta reda på" som framställs som det enda rationella valet.

Och så den nästan religiösa övertygelsen om att man är ute i ett gott och behjärtansvärt ärende, och att andra helt enkelt inte har sett ljuset ännu.

Men framförallt: upplevelser, berättelser, känslor. Vilket är tusen gånger mer övertygande för oss människor.

Det är så vi är funtade. En enskild, emotionellt laddad story fastnar så mycket bättre i medvetandet än en torr statistisk uppgift eller en mer komplicerad sifferexercis.

Man kommer ihåg det gripande människoödet, men glömmer lätt forskningsresultatet.

En emotionellt laddad story fastnar mycket bättre i medvetandet än en torr statistisk uppgift

Det är den sårbarheten i vårt sätt att förhålla oss till information som antivaccinrörelsen medvetet har utnyttjat.

I en av dokumentärens många hårresande sekvenser intervjuas en av rörelsens sociala medier-ansvariga i USA (omedveten om att det är SVT:s reportrar som intervjuar). Så här beskriver hon deras taktik:

Det gäller att så ett frö av tvivel hos folk (oftast föräldrar) om att de kanske inte har kollat upp tillräckligt. Att hitta en bakdörr in i deras medvetande.

Det sker i sin tur med hjälp av s.k. klickbeten, alltså uppseendeväckande länkar som föräldrar inte kan låta bli att klicka på.

Märkväl nyckelmeningen här:

Det gäller att så ett frö av tvivel hos folk.

Och visst är det djävulskt skickligt. Algoritmerna som styr vad vi ser i våra ändlösa flöden belönar nämligen stora känslor, inte korrekt information.

Det man blir ilsken, frustrerad och rädd för, det som väcker stort engagemang - det får också stor synlighet.

Vetenskapligt belagd fakta har sällan någon chans i den här kampen om uppmärksamhet. Vi kommer ihåg det sensationella och hotfulla, inte de tråkiga gråskalorna.

Att så ett frö av tvivel är alltså en ganska enkel match. Och när tvivlet väl är sått är det bara att ösa på.

Vetenskapligt belagd fakta har sällan någon chans i den här kampen om uppmärksamhet

Men det bekymmersamma i sammanhanget är inte bara vaccinmotståndet, med dess potentiellt katastrofala konsekvenser för folkhälsan. Den här typen av desinformation har nämligen gisslat samhället nästan så länge vaccinerna funnits.

Det bekymmersamma handlar om hur inställningen till information överhuvudtaget har förändrats. Nätet erbjuder all mänsklig klokhet samlad bakom ett enda klick, men ändå verkar många mer vilsna än någonsin (och samtidigt, paradoxalt nog, stenhårt övertygade).

Det är den sårbarheten i vårt sätt att förhålla oss till information som antivaccinrörelsen medvetet har utnyttjat

Nätet porträtterades i tiderna som den ultimata formen av demokrati då all information plötsligt fanns till hands för alla på lika grunder. I dag vet vi också hur förvridet det hela har blivit på många håll.

Ett gigantiskt kaninhål där var och en googlar fram den verklighet som bäst motsvarar ens världsbild, och där Youtube-klipp jämställs med doktorsavhandlingar.

Jag tror vi måste fortsätta att prata om det här föraktet för vetenskapen, och inse vad som står på spel. Svenska Yle kommer att göra vad vi kan för att skapa en större medvetenhet kring de här frågorna.

“Alla har rätt till en åsikt” försvarar sig Linda Karlström i dokumentären.

Förvisso, men alla åsikter är inte lika värda.

Så är det bara.

I synnerhet om dina åsikter kan leda till att dina medmänniskors hälsa riskeras.

Skribenten är Svenska Yles innehållschef med ansvar för journalistik och etik

Diskussion om artikeln