Testa broccolibiff med rotmos och frisk pepparrotskräm – en vegetarisk vardagsvinnare

Broccoli brukar toppa listorna över de mest hälsosamma grönsakerna. Därför kan det vara bra att ha några enkla vardagsrecept med broccoli som man slänger in i veckomenyn då och då.
Kocken Kenny Sundqvist bjuder på det här receptet där broccolin verkligen får spela huvudrollen.
I biffarna använder vi solros- och linfrön för att få en knaprig konsistens. Billigare än nötter men fyller samma funktion.
Om du ersätter smör, grädde och créme fraiche med veganska motsvarigheter får du en helt vegansk vardagsvinnare.
Busenkla broccolibiffar med rotmos
Ingredienser, 10 st stora broccolibiffar:
3-4 hela broccolin
½ dl linfrö
½ dl solrosfrö
1 dl maizena
1 lök
1 klyfta vitlök
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
smör eller valfri olja till stekning
Gör så här:
Tvätta broccolin.
Skär bort den hårdaste delen av roten och dela broccolin i mindre bitar.
Skala löken och skär den i mindre bitar.
Skala vitlöken.
Mixa fröna snabbt men lämna kvar bitar.
Lägg sedan allt i mixern och kör till en smet.
Låt smeten svälla i minst 10 min innan du formar till biffar.
Stek broccolibiffarna i smör eller olja så att de får lite färg.
Lägg de stekta biffarna på en plåt och sätt i ugnen 10 min i 175 grader.
Tips: Förbered smeten kvällen innan tillagning så är du redan halvvägs.
Rotmos är ett utmärkt sätt att tömma kylskåpet
Rotmos borde vi äta mera av speciellt vintertid när det annars är glest med inhemska råvaror på den gröna avdelningen i matbutiken. Men potatis, morot, kålrot, rotselleri och palsternacka går att få tag på året runt.
Släng i vad du hittar men blanda gärna flera olika sorter för att ge rotmoset mera karaktär. Också uttorkade rotsaker går bra att använda.
Ingredienser, 6 portioner:
300 g potatis
200 g morot
150 g rotselleri
100 g smör
1-2 tsk salt
Gör så här:
Skala potatisen och rotsakerna.
Skär rotsakerna i mindre bitar för det är längre koktid på dem.
Sätt potatisen och rotsakerna i en kastrull.
Täck med vatten och sätt i saltet.
Låt koka ordentligt så att allt är ordentligt mjukt.
Häll av vätskan men låt lite vara kvar i kastrullen.
Smaka av med salt och smör.
Vispa till mos.
Tips:
Moset behöver inte vara helt slätt, lite “klimpar” ger bara mera konsistens.
Pepparrotskräm
En superenkel sås som är perfekt till lite tyngre mat. Den här såsen är syrlig och fräsch eftersom den innehåller både pepparrot och vinäger.
En tub med pepparrot är bra att ha som grundutrustning i kylskåpet. Om du använder färsk pepparrot kan du förvara den i plastfolie i frysen och riva lämplig mängd när du behöver.
Ingredienser:
1 dl créme fraiche
1 dl grädde
ca ½ tub pepparrot eller riven pepparrot efter smak
½ tsk salt
½ tsk socker
1 krm svartpeppar
1 tsk vittvinsvinäger
Gör så här:
Vispa allt tills smeten är hård.