Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vapnet inför rysaren i EM-kvalet – finländska vinterkölden ger landslaget fördelar när platsen i slutspelet ska säkras: "Inte många portugisiskor som upplevt den kylan"

Från 2021
Finlands damlandslag jublar efter segrmålet mot Skottland.
Bildtext Amanda Rantanen såg till att Finland tog en tung seger i EM-kvalet borta mot Skottland i december.
Bild: imago images/Pro Sports Images/ All Over Press

Ena benet i första mästerskapet på nio år. Då har Finland ett kyligt vapen att dra fram inför EM-kvalet mot Portugal. "Det är inte många portugisiskor som har upplevt en finländsk vinter", säger Linda Sällström.

Finland och Portugal står på 16 poäng inför de två sista matcherna i EM-kvalet. Finland har ett litet övertag tack vare en bättre målskillnad inför gruppfinalen i Helsingfors.

Ett betydligt större övertag ger termometern. Det är full vinter i Helsingfors och tidiga prognoser för nästa vecka och fredagens kvalmatch är temperaturer på minst tio minusgrader.

Det ger klara fördelar, säger både förbundskaptenen Anna Signeul och måltjuven Linda Sällström.

– Det är helt klart att vädret och underlaget kommer att spela en roll nästa vecka – och det gynnar oss. När vi mötte dem borta var det blött och deras tekniska spel passade oerhört bra för det underlaget. Nu ska vi spela i kyla och på konstgräs. Det här passar oss väldigt bra, säger Signeul.

– Det är inte många portugisiskor som har upplevt en finländsk vinter eller spelat i den kylan. Alla i vårt lag är åtminstone väldigt bekanta med vinter i Finland och har spelat och tränat utomhus i de förhållandena, säger Sällström.

Portugal kommer tidigt

Finland och Portugal har spelat bort gruppens förhandsfavorit Skottland och gör upp om gruppsegern och den garanterade EM-biljetten.

Enligt Signeul kommer det portugisiska landslaget att komma till Finland tidigt för att acklimatisera sig till minusgraderna.

– De spelar ingen match i helgen och laget samlas tidigt. De kommer inte att göra som Skottland och komma hit dagen före match. De förbereder sig mentalt väldigt bra.

Linda Sällström i en duell med skotskor 2020.
Bildtext Linda Sällström.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

När gruppens etta och tvåa möttes nere i Portugal i slutet av 2019 slutade det 1–1 efter en sen kvittering från Sällström. Det målet är guld värt just nu.

Portugal har samma kvalfacit som Finland – fem segrar och ett kryss. Signeul tycker att Portugal har tagit steg framåt sedan 1–1-matchen för över ett år sedan.

– Deras tränare har balanserat laget och gett yngre spelare chansen också. De är dessutom duktiga bakåt. Vi känner väldigt stor respekt för Portugal och deras lag.

Minst playoffplats säkrad

Respekt var ett återkommande ord när Signeul presenterade sin trupp till kvalavslutningen. Den innehåller inga skrällar och är rätt långt densamma som fallet var i höstas.

– Det är viktigt att skapa lite trygghet i truppen. Spelarna ska inte kastas ut och in efter dagsform hela tiden. Det känns som att det är en väldigt bra trupp och det blir tuffare att ta plats hela tiden.

Finland har senast spelat i ett mästerskap 2013. Nu kan landslaget ta sig till EM i England 2022 både som gruppetta och som en av de tre bästa grupptvåorna.

Som sämst blir det åtminstone playoff för en EM-biljett.

– Vi hade egentligen ett liknande läge i förra EM-kvalet. Då satte Portugal stopp för oss. Jag kommer ihåg det väl och det känns som att vi har revansch att utkräva. För mig personligen är det en av de sista drömmarna i karriären att få göra ett slutspel med Finland, säger Sällström.

Finlands två sista kvalmatcher mot Portugal (19 februari) och Cypern (23 februari) direktsänds i Yles kanaler.

Finlands trupp till EM-kvalet

Målvakter:
Tinja-Riikka Korpela (Everton)
Paula Myllyoja (Pink Bari Calcio Femminile)
Anna Tamminen (Hammarby)

Försvar:
Anna Westerlund (Åland United)
Natalia Kuikka (Portland Thorns)
Anna Auvinen (Inter Milan)
Tuija Hyyrynen (Juventus)
Emma Koivisto (Brighton and Hove Albion)
Elli Pikkujämsä (Kif Örebro)
Eva Nyström (Hammarby)

Mittfält och anfall:
Eveliina Summanen (Kristianstads DFF)
Adelina Engman (Montpellier)
Ria Öling (Rosengård)
Olga Ahtinen (Linköping)
Emmi Alanen (Växjö DFF)
Nora Heroum (Brighton and Hove Albion)
Julia Tunturi (Vittsjö)
Iina Salmi (Valencia)
Juliette Kemppi (London City Lionesses)
Kaisa Collin (Eskilstuna United)
Sanni Franssi (Real Sociedad)
Linda Sällström (FC Paris Féminines)
Jutta Rantala (Kristianstads DFF)
Jenny Danielsson (AIK)
Amanda Rantanen (PK-35 Helsingfors)

Diskussion om artikeln