Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Malmöpolisen om Tunna blå linjen: "Det är så här det är. Vi får våra uppdrag, vi sätter oss i en polisbil, vi vet aldrig hur arbetsdagen slutar"

Från 2021
Bild ur tv-serien Tunna blå linjen: Polis talar med ungdomar i Malmö.
Bildtext Skådespelare Per Lasson spelar en av de sex poliskaraktärer serien kretsar kring. Ett arbetsplatsdrama, beskrivs serien som.
Bild: SVT

SVT:s nya tittarsuccé Tunna blå linjen tas väl emot av både polis och Malmöbor. Att Malmö får synlighet genom en polisserie innebär förstås också att fokus än en gång läggs på brottsligheten i staden - men samtidigt har den tunga brottsligheten där minskat kraftigt.

Tunna blå linjen tas väl emot i Malmö, också av polisen

9:22

Malmöpolisens presstalesperson Ewa-Gun Westford både skrattar och gråter när hon ser Tunna blå linjen på tv. Hon säger att hon flyttas tillbaka till tiden då hon själv åkte polisbil i staden.

– Jag känner igen alla situationer de hamnar i, det är precis samma sak, människor far illa, kvinnor misshandlas, barn växer upp i miljöer som inte är nyttiga för dem.

Polis stiger ut ur polisbil på gata i Malmö.
Bildtext Polisen i Malmö har haft ett lugnare år dels på grund av coronaläget, dels på grund av att riktade insatser minskat på brottsligheten.
Bild: Malin Palm

– Det är så här det är. Vi får våra uppdrag, vi sätter oss i en polisbil, vi vet aldrig hur arbetsdagen slutar. Detta är verkligheten, de små människornas utsatthet.

– Och så skrattade jag högt när de spelade innebandy.

Westford är inte ensam om att tycka om serien. Den är inte bara en tittarsuccé utan har dessutom tagits väl emot av poliserna själva, både i Malmö och resten av Sverige.

Martin Persson, en av seriens producenter på produktionsbolaget Anagram blev positivt överraskad av polisens respons:

– Vi har fått mycket mejl och kontakt med poliser runt om i Sverige som känt igen sig i sitt arbete och också kommit med stora känsloyttringar om hur det påminner om jobbet de har.

Man promenerar på gata i Malmö med gatuaffär med frukt utanför i bakgrunden.
Bildtext Martin Persson, producent för serien, är positivt överraskad av den stora responsen från poliser.
Bild: Malin Palm

Inte skriven för Malmö, men Malmö blev det självklara valet

Serien var inte ursprungligen tänkt att utspela sig i just Malmö. Cilla Jackert skrev manuset utan någon särskild stad i åtanke. Researchen handlade mycket om själva polisarbetet och hur den vardagen kan se ut rent konkret.

Manuset kretsar i huvudsak kring sex stycken karaktärers arbete och privatliv och hur de påverkar varandra.

Men när produktionsteamet läste texten kändes det genast självklart att det var just Malmö som skulle bli inspelningsplats. Sedan blev målet att försöka ge en autentisk bild av staden, och frågar man Malmöborna tycker de i huvudsak att serien lyckats på den punkten.

Man bakom köttdisk ordnar varor.
Bildtext Milos Lucovic tycker serien verkar ge rätt bild av läget i Malmö i dag och hur mycket polisen har att göra.
Bild: Malin Palm

Milos Lucovic jobbar på Malmö kötthandel vid Möllevångstorget där många av scenerna spelats in:

– Tunna blå linjen tycker jag är riktigt bra serie, den visar läget i Malmö i dag, hur mycket polisen har att göra på gatan. Jag var också med när de filmade precis utanför butiken så jag har sett hur de jobbar och filmar serien, så det känns bra.

Kvinna med take away-mugg på Möllevångstorget i Malmö.
Bildtext Åsa Hellström jobbar på Malmö stads miljöförvaltning och är stolt över sin stad.
Bild: Malin Palm

Åsa Hellström har bott i Malmö nästan hela sitt liv, jobbar dessutom på Malmö stad, och är förtjust hon med:

– De visar olika delar av stan, olika känslor i stan, och en lite mjukare del av polisens arbete och deras privatliv.


Känns det äkta tycker du?

– Det är säkert en äkta bild av Malmö, men det är inte den bilden jag har av Malmö. Jag har ändå bott här hela mitt liv och har en annan syn på Malmö än polisens.

Kritik om brist på kritik

Den kritik som har lyfts om serien handlar om att den inte är tillräckligt kritisk mot polisens arbete.

– Det har aldrig för oss handlat om att ha en åsikt om polisens arbete i stort, säger producent Martin Persson.

Han beskriver serien som ett arbetsplatsdrama.

– Den handlar ju om karaktärerna, hur deras vardag påverkar deras arbete som poliser och tvärtom.

Stadsbild på människor på gågata i Malmö.
Bildtext Malmö figurerade länge i rubriker med frekventa skjutningar och sprängdåd. Nu har läget lugnat sig.
Bild: Malin Palm

Mattias Sigfridsson, biträdande chef för Polisområde Malmö, tror att serien kan bidra till rätt olika tolkningar av polisens arbete beroende på med vilka ögon man ser på den.

– Vi hör ju röster i Malmö och i Sverige om att "här ser man hur polisen jobbar med strukturell rasism och med övervåld". Å andra sidan säger man vad bra att man belyser polisens arbetssituation, hur det är att arbeta, hur det är att bli bespottad och utsatt för våld och tragik hela dagarna. Jag hoppas man väljer att se att bakom varje uniform finns det en människa

Fokus på Malmös brottslighet igen

Att Malmö får synlighet genom en polisserie innebär förstås också att fokus än en gång läggs på brottsligheten i staden.

Malmös rykte har länge varit präglat av den tunga kriminaliteten: av dödsskjutningarna, av sprängdåden som lyfts upp i svarta rubriker också i internationell press genom åren.

Två poliser i uniform, en kvinna och en man, pratar med varandra i kontorsliknande lokal.
Bildtext Det är ett samarbete mellan myndigheter, organisationer och civilsamhälle som har fått ner brottsstatistiken.
Bild: Malin Palm

Samtidigt har mängden brott i Malmö och polisregion Syd sjunkit kraftigt de senaste åren.

– Malmö är i grunden, ur europeiskt och internationellt perspektiv, en relativt trygg stad. Den har varit hårt drabbad av grova våldsbrott, skjutningar, sprängningar. Men sedan läget var som värst för 4–5 år sen har vi ständigt sett en positiv utveckling.

Antalet skjutningar har sjunkit ordentligt sedan de värsta åren. Som värst, 2016 och 2017, var de uppe i över 60 skjutningar per år, i fjol nere i 20. År 2018 dog 12 personer i samband med skjutningar i Malmö, i fjol tre personer.

Kvinna i polisuniform framför vägg med polislogo.
Bildtext Ewa-Gun Westford är glad att serien visar så olika sidor av polisarbetet.
Bild: Malin Palm

Insatser som Sluta skjut och Operation Rimfrost har haft effekt, men framför allt samarbetet mellan myndigheterna och civilsamhället.

– Jag tror Malmö som stad var trötta på våldet, säger Sigfridsson.

Stadsbild i Malmö, Möllevångstorget är tomt.
Bildtext Det är kring Möllevångstorget flera av scenerna utspelar sig. En del områden i serien har ändå anonymiserats för att inte peka ut något särskilt område..
Bild: Malin Palm

Också trygghetsundersökningar visar att allt trygghetskänslan ökat i Malmö, liksom förtroendet för polisen. Det finns ändå mycket arbete kvar i flera utsatta områden.

– Där ser vi att otryggheten är för hög, det måste vi fortsätta arbeta med, så Malmö upplevs som så tryggt och säkert som det faktiskt är.

Tunna blå linjen tas väl emot i Malmö - också av polisen - Spela upp på Arenan

Tunna blå linjen finns också på Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln