Det skulle bli en bättre färdtjänst för hela Västnyland - nu vet Hangö och Lojo inte vad de ska göra med samarbetet
Arbetet med att bygga upp den nya stora västnyländska färdtjänsten går inte som på räls.
I västligaste Västnyland tvekar nu både Lojo och Hangö. Det är fortfarande oklart vad resultatet blir och hur färdtjänsten påverkas om en del av de tio kommunerna tackar för sig.
Hangötjänsteman: "Det är inte möjligt att dra sig ur"
I Hangö godkände grundtrygghetsnämnden samarbetsavtalet. Men styrelsen var inte med på noterna utan skickade ärendet tillbaka till nämnden för tilläggsutredningar. Alternativa modeller skulle också utredas.
Nu säger tf grundtrygghetsdirektören i Hangö Arne Nummenmaa att det inte längre är möjligt att dra sig ur eftersom alla tio kommuner redan i ett tidigare skede har lovat delta i det Esboledda samarbetet.
Nummenmaa föreslår att Hangö undertecknar avtalet förutsatt att stadens kostnader inte stiger av den orsaken att alla andra kommuner inte kommer med. Grundtrygghetsnämnden behandlar ärendet på torsdag (11.2).
Lojo utreder både juridiken och alternativa modeller
I Lojo har samarbetet också stötts och blötts. Nämnden ville dra sig ur samarbetet och utreda andra alternativ att organisera färdtjänsten som är en lagstadgad rätt för dem som har funktionsvariationer.
Vad är färdtjänst?
Också i Lojo finns det oro för juridiken. Där tog stadsdirektören Mika Sivula över nämndens beslut till stadsstyrelsen: han ville låta utreda vilka de juridiska konsekvenserna blir om Lojo nu avslutar ett samarbete staden tidigare kommit överens om.
I styrelsen var Lojopolitikernas åsikter delade. Efter en jämn omröstning (7-6) blev beslutet i måndags (8.2) en tydlig signal för att Lojo vill dra sig ur: Staden förbereder alternativa sätt att sköta färdtjänsten. Samtidigt utreder om det är juridiskt möjligt att dra sig ur samarbetet.
Den nya färdtjänsten togs i bruk i Esbo i början av februari och de övriga kommunerna tas med under de närmaste månaderna.
Esbo och de övriga kommunerna i Västnyland kom för några år sedan överens om att tillsammans skapa en färdcentral som sköter färdtjänsten. Innan dess hade den nya taxilagen satt de gamla systemen i gungning. Nya lösningar behövdes och efter en tid kom man i Västnyland fram till modellen med Esbo som värdkommun för en gemensam färdcentral.
Kommunerna hoppas modellen innebär både smidigare och billigare service. Men arbetet med att skapa den nya färdcentralen har kantats av en del motgångar och förseningar.
Tillägg 12.2 klockan 11.50. Hangö grundtrygghetsnämnd behandlade inte ärendet om färdcentralen på sitt möte 11.2. Ärendet drogs bort från föredragningslistan.