Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Man blir ju orolig för hur det ser ut på övriga ställen" – Houtskärsborna är väl förberedda för strömavbrott, men återkommande avbrott oroar

Från 2021
Uppdaterad 10.02.2021 08:44.
Houtskärs kyrka inbäddat i ett tjockt snölager.
Bildtext Houtskärsborna är vana vid kortare strömavbrott, men måndagens långa avbrott oroar.
Bild: Yle/ Nora Engström
Houtskärsbor är oroade över långa strömavbrott - Spela upp på Arenan

Under måndagen var flera hushåll i Houtskär och Iniö utan ström i flera timmar. Strömavbrottet berodde på ett fel i en högspänningskabel, men exakt varför problemet uppstod är ännu inte klart. I Houtskär funderar man nu hur stor risken är att ett liknande strömavbrott inträffar igen.

I Houtskär hade de flesta fått tillbaka strömmen vid klockan ett på natten till tisdagen. Men en del Iniöbor, som bor på bland annat Kolko och Perkala, fick vänta till tisdag eftermiddag innan de fick tillbaka strömmen.

- Lokalbefolkningen har lärt sig att man måste ha generator nuförtiden. Det har också Pargas stad till bland annat hälsovården och servicehuset, säger Roger Tengström, som är Pargas stads ledande serviceman i Houtskär.

Men för de hus som inte hade en generator hann temperaturen inomhus sjunka till 10-15 grader. I ett litet samhälle som Houtskär är byborna ändå vana vid att kolla hur det står till med varandra och hjälpa till om det behövs.

Nu då strömavbrottet är över gäller det för Tengström att se över de av stadens fastigheter som hunnit bli kalla.

- Vi har ungefär en handfull fastigheter som varit utan uppvärmning, så nu gäller det att gå igenom dem och se att allt är i skick, säger Tengström.

"Man blir ju orolig för hur det ser ut på övriga ställen"

Houtskärsbon Helge Mattsson hör till dem som fick tillbaka strömmen klockan ett natten mot tisdag. Tack vare öppen spis och generator har han lyckats hålla huset varmt, men ändå väcker strömavbrotten en liten oro.

- Jag har en generator som jag kör nödström till växthuset med och just nu råkade jag inte ha något i växthuset, så på det viset var det ingen kris för mig. Men det är ju bedrövligt då man tänker att kablarna är nedgrävda för några år sedan och nu håller de på att gräva upp dem tillbaka och reparerar fel. Man blir ju lite orolig för hur det ser ut på övriga ställen, säger Mattsson.

Sumuinen maaseutumaisema marraskuussa.
Bildtext I Houtskär är det ofta strömbrott även då vädret är fint. Bildsättningsbild.
Bild: Nella Nuora / Yle

Strömavbrotten i Houtskär kommer fortfarande ganska ofta trots att elnätet förnyades för några år sedan. Oftast sker strömavbrotten då vädret är fint, medan det fungerar bra då det stormar.

- Månatligen sker det fortfarande strömavbrott och vi har funderat på hur det kan komma sig då elkablarna finns under marken. Det kan komma just på en lugn, vacker, fin dag och vara en halvtimme eller så, säger Mattsson.

"Carunas ersättning kompenserar ju inte en hel arbetsdag"

Även om Mattsson har klarat sig hyfsat tack vare generatorn, så är den endast en nödhjälp som inte räcker till för att hålla både hans företag och hushållet igång. Om strömmen är borta en längre tid går mycket värdefull arbetstid förlorad.

- Allt du gör i dag går ju med el. Om du fakturerar, gör beställningar eller reparerar något behöver du el. Visst betalar Caruna en ersättning för strömavbrott som räcker över tolv timmar, men den ersättningen kompenserar ju inte en hel arbetsdag, säger Mattsson.

Vad händer om telefonnätet överbelastas?

När det gäller informationsgången tycker både Tengström och Mattsson att informationen varit bristfällig. Många har sökt information via webben eller på Houtskärs egen Facebook-sida Houtskär info. Men då många använder internet finns det en risk att telefon- och nätförbindelsen överbelastas och slutar fungera.

Houtskärs Frivilliga Brandkår fanns på måndag i beredskap på brandstationen om något skulle hända, men alla har kanske inte möjlighet att ta sig till brandstationen.

- Om temperaturen sjunker under femton grader kanske man eldar i spisen, trots att man inte vet om skorstenen håller tätt. Om det då bryter ut en eldsvåda i huset och telefonmasten inte fungerar, hur får du då kontakt med brandstationen? Alla har kanske inte möjlighet att ta sig till stationen, så det måste gå att få hjälp, säger Mattsson.

Timo Saxén på Telia berättar att en basstation klarar sig utan ström i ungefär tre timmar, men viktigare basstationer kan klara sig utan ström i upp till sex timmar. Ifall strömavbrottet varar längre än så kan förbindelsen i viss mån upprätthållas av andra basstationer som finns i närheten. 4G-nätet håller också kortare tid än 3G-nätet och så länge 3G-nätet är igång går det fortfarande att ringa.

Om det är frågan om ett stort strömavbrott till exempel i samband med en storm, kan telefonoperatörerna tillsammans ta i bruk ett aggregat, som säkrar telefon- och nätförbindelsen i ett område tills orsaken till strömavbrottet är åtgärdat.

Finns det något ni tycker borde ha gjorts annorlunda eller som kunde skötas bättre i framtiden?

- Man borde förbättra elnätet. Vi ska snart alla använda elbilar så då är det lite oroväckande om det överbelastas av att man kopplar in motorvärmen. Man borde tänka lite framåt kanske, säger Tengström.

- Det man borde börja forska i är hur osäkert elnätet är på andra platser. När vi inte vet vad som hänt, så känner man sig ju orolig då man har kablar bredvid sin egen egendom att kan det börja ryka i marken där med, säger Mattsson.

Caruna vet troligtvis mer nästa vecka

Jörgen Dahlqvist på Caruna meddelade på tisdagen att det ännu inte är helt klart vad som var orsaken till strömavbrottet.

Många av Carunas elnät är byggda enligt samma modell och Caruna kommer nu att gå igenom statistik och se om liknande problem har inträffat tidigare.

Dahlqvist tror i nuläget att risken är liten att ett liknande elfel skulle uppstå igen, men han säger att de troligtvis vet mera i nästa vecka då de utrett saken närmare.

Diskussion om artikeln