Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Långa arbetsresor fick Mikael Rosenström att bli egenföretagare i Korpo: "Jag har hittat hem"

Från 2021
De vågade byta riktning i livet - Spela upp på Arenan

Efter många år som cykelförsäljare och reparatör bytte Mikael Rosenström bransch för att kunna bo i Korpo. Han åtar sig allt som behöver göras. Nu ska han dessutom bli värdshusvärd.

För några år sedan valde Mikael och Annika Rosenström att flytta till Korpo trots att båda jobbade i Åbo.

- Med nio timmars arbetspass plus resorna fram och tillbaka började det kännas väl tungt. Frun fick jobb i den lokala butiken och jag beslöt att grunda en egen firma.

Mikael Rosenström sopar snö framför sitt hus.
Bildtext Mikael Rosenström är inte rädd för att ta i där det behövs.
Bild: Marko Ekström

Som företagare åtar sig Mikael Rosenström allt som behöver bli gjort. Det gäller allt från grundstädning och vedhuggning till målning och trädfällning.

- När jag var liten kille lärde jag mig ganska mycket av farsan både då det gäller att fälla träd och att snickra, så där fick jag en god start. Jobbet varierar mycket, igår målade jag ett rum på äldreboendet och varannan dag städar jag i butiken.

Det var fullständigt skrämmande. Det var bara att skippa jobbet och börja från noll.

Branschbytet innebar ändå ingen mjuk övergång, utan det skedde ganska radikalt.

- Det var fullständigt skrämmande. Det var bara att skippa jobbet och börja från noll. Inte hade jag några inkomster och inga kunder. Men sakta men säkert började det rulla på. Jag har känt mig väl mottagen här i Korpo och människorna är hundraprocentigt trevliga. Jag känner att jag har hittat hem.

Med lite perspektiv konstaterar han att allt det här har gett honom tonvis med erfarenhet och mycket mera mod.

- Karriärbytet har också gett mig stor frihet. Ganska långt kan jag bestämma när jag jobbar och med vad jag jobbar. Det är något jag uppskattar väldigt mycket.

Långa arbetsresor fick Mikael Rosenström att bli egenföretagare i Korpo: "Jag har hittat hem" - Spela upp på Arenan

Den friheten ger honom också möjlighet att syssla med både snickerier och olika läderarbeten.

- Alltid kan man ju hoppas att också det ger pengar och det gör det ju i viss mån, men till exempel ett handgjort läderbälte eller en plånbok kräver så många timmar jobb att man inte kan räkna med någon timlön. Så på det sättet är det närmast en hobby.

Nästa grej blir ett värdshus

Som bäst håller Mikael och hans fru Annika Rosenström på och renoverar ett stort gammalt hus i Korpo kyrkby. Det ska bli ett värdshus.

- Det började med att jag gjorde några jobb åt henne som ägde huset och då blev det tal om att det kanske skulle säljas. Då funderade vi på att det här kunde bli det värdshus vi länge hade drömt om.

Sagt och gjort - nu är paret i full färd med att renovera huset. Tanken är att det gamla ska tas fram och få en prägel av sekelskiftet 1800 - 1900-talet. Mycket av arbetet kan de göra själva, men till exempel rör- och elarbeten måste yrkesfolk ta hand om.

Det är många krav ska uppfyllas, till exempel ska trösklarna till rummen sänkas och en del dörrar breddas, plus alla möjliga andra renoveringsarbeten.

Annika Rosenström plockar in skräp i en svart sopsäck
Bildtext Annika Rosenström deltar i renoveringen så mycket hon hinner.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Annika Rosenström deltar så mycket hon hinner vid sidan av sitt jobb på butiken. När värdshuset öppnar, förhoppningsvis redan i sommar, kommer hon att fortsätta med det.

- Ibland är jag här ett par timmar om dagen, ibland fyra och ibland inte alls. Allt beror på mina arbetstider i butiken. När vi öppnar kan jag säkert vara här både före och efter jobbet i och med att någon av oss alltid måste vara på plats.

Också hon medger att det här är en gammal dröm som nu går i uppfyllelse.

Mikael Rosenström säger att han också i fortsättningen kommer att jobba som allt i allo med allt folk behöver få gjort, men det arbete som måste göras i värdshuset måste gå först.

Fastigheten ger honom också möjlighet att inrätta en egen verkstad för sina trä- och läderarbeten i garagebyggnaden.

- Mina träarbeten har jag legat ganska lågt med nu i brist på utrymme. I somras gjorde jag dem i vår tambur, men nu är där så iskallt att man fryser fingrarna av sig. Men snart kan jag flytta in i en riktig verkstad.

Gul träbyggnad som ska bli värdshus i Korpo
Bildtext Här öppnas ett värdshus i sommar.
Bild: Marko Ekström

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln