Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter Moskvaresan: EU:s toppdiplomat får hård kritik av parlamentet – "Besöket var ett fiasko"

Från 2021
Närbild på Josep Borrell i EU-parlamentet. Han är en äldre man med vitt hår.
Bildtext EU:s höga utrikespolitiska representant Josep Borrell.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I EU-parlamentet höjs röster för att utrikeschefen Josep Borrell borde avgå efter ett omstritt besök i Moskva i fredags. Borrell försvarade själv beslutet att åka samtidigt som han kritiserar Ryssland.

Bryssel

Enligt Borrell visade besöket i Moskva att Ryssland inte har något intresse av en nystart i relationerna med EU.

– Den rådande maktstrukturen i Ryssland, som kombinerar ekonomiska intressen med militär och politisk kontroll, lämnar inget utrymme för en demokratisk rättsstat, sa Borrell.

Det skärpta tonläget övertygade inte de drygt åttio EU-parlamentariker som anser att Borrell borde lämna sin post.

– Det var ju bra att han i sitt tal vågade vara lite hårdare mot Ryssland än när han var i landet, säger svenska EU-parlamentarikern Arba Kokalari (EPP) som är en av undertecknarna.

– Men jag tycker fortfarande att hans besök i Moskva var ett fiasko, att han inte var förberedd, lät sig utnyttjas av den ryska statspropagandan och att han visat att han inte kan föra EU:s talan gentemot Ryssland.

Moderata Europaparlamentarikern Arba Kokalari.
Bildtext Moderata EU-parlamentarikern Arba Kokalari kräver Borrells avgång.
Bild: © European Union 2020 - Source : EP

Naiv eller okunnig?

SFP.s Europaparlamentariker Nils Torvalds från den liberala Renew-gruppen håller med om att Borrells Moskvabesök var oöverlagt.

– Ryssland är ett farligt land för världen i dag och att fara på ett besök utan att ha insett det och nästan bli överraskad av hur illa behandlad han blev är antingen en naivitet, en blåögdhet eller en okunskap som är oroväckande.

Ryssland står inför oerhört besvärliga ekonomiska problem med en oerhört besvärlig politisk ledning. Det är livsfarligt.

― Nils Torvalds

Trots kritiken mot Borrell anser Torvalds ändå inte att denne borde avgå.

– Då personifierar vi en allvarlig fråga och därför borde vi mera fundera på hur vi ska komma vidare och hur Ryssland ska komma vidare under de här omständigheterna. Det är betydligt mer besvärliga frågor.

Niinistö: Ryssland vill skapa splittring

Stämningen under Borrells besök i Moskva har beskrivits som kylig. Rysslands beslut att utvisa tre europeiska diplomater blev en kalldusch mitt under pågående besök.

– Tyvärr blev han som en dörrmatta för Lavrovs utspel, säger gröna Europaparlamentarikern Ville Niinistö.

Ville Niinistö i talarstolen i Europaparlamentet.
Bildtext Gröna EU-parlamentarikern Ville Niinistö.
Bild: © European Union 2021 - Source : EP

Enligt Niinistö bygger Rysslands taktik på att skapa splittring mellan medlemsländerna i syfte att visa att EU är svagt.

Han hänvisar till en resolution som EU-parlamentet enades om nyligen där man kräver skärpta sanktioner mot Ryssland och att gasrörsprojektet Nord Stream 2 stoppas.

– Om EU-länderna håller ihop och inför sanktioner som är konsekventa där inga medlemsländer ger dubbla signaler så tror jag att vi kan styra Ryssland i en bättre riktning.

Heinäluoma: Borrells jobb att föra dialog

Eero Heinäluoma från parlamentets socialdemokratiska grupp tror i likhet med Ville Niinistö att det kommer att föras en diskussion om ytterligare personsanktioner mot Ryssland.

Däremot är han inte förtjust i idén om att försöka stoppa exporten av rysk gas via Nord Stream 2-gasröret.

– Det är inte klokt att från finsk sida säga att Tyskland inte kan köpa gas från Ryssland. På samma sätt kunde man fråga oss varför vi köper olja från Ryssland. Är det möjligt att köpa olja men inte gas?

Borrells jobb är att åka till Moskva och andra huvudstäder, dialogen måste fortsätta

― Eero Heinäluoma

Överlag anser Heinäluoma att den spanska socialdemokraten Borrell gjorde vad som krävdes av honom under Moskvabesöket i fredags.

– Det är hans jobb att åka till Moskva och även andra huvudstäder. Dialogen måste fortsätta och det var mycket nyttigt för oss att se vilka attityder som råder i Moskva.

Haavisto besöker Ryssland om en vecka

Mer dialog med Ryssland blir det om en vecka då utrikesminister Pekka Haavisto besöker sin ryska kollega Sergej Lavrov. Besöket är också viktigt ur EU:s synvinkel.

– Det här är en viktig fråga för Finland för vi har en möjlighet att fortsätta ha en dialog med Ryssland, säger Ville Niinistö.

– Samtidigt har vi ett ansvar för att alltid ta upp mänskliga rättigheter, demokratin i Ryssland och att Krimfrågan ska lösas så att Ukrainas självständighet upprätthålls.

Överlag har de Europaparlamentariker som Svenska Yle talat med en dyster bild av det som pågår i Ryssland.

– Ryssland står inför oerhört besvärliga ekonomiska problem med en oerhört besvärlig politisk ledning. Det är livsfarligt, säger Nils Torvalds.

Diskussion om artikeln