Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oro för de nya virusvarianterna – Tyskland ser ut att förlänga nedstängning trots färre fall

Från 2021
En kvinna klädd i blågrå kavaj med vitt linne under. Hon har ett halsband i sliver runt halsen. Hon är klädd i vitt munskydd och har ljusbrunt rätt så kort hår.
Bildtext I dag fattas beslut om eventuella fortsätta nedstängningar i Tyskland under ledning av förbundskansler Angela Merkel.
Bild: EPA

Trots att många hade hoppats på lättade restriktioner kommer coronanedstängningen i Tyskland ändå sannolikt att fortsätta i minst två veckor till. I dag fattas beslut om fortsättningen under ledning av förbundskansler Angela Merkel. Inför mötet skapar bland annat situationen i grannlandet Österrike oro.

Sedan några dagar tillbaka har Tyskland skärpt kontrollerna vid gränsen mot Österrike. Under tisdagen talades det till och med om att man inte kan utesluta att gränsen stängs helt och hållet.

För samtidigt som man i Österrike i måndags lättade på restriktionerna, sprids den sydafrikanska varianten av coronaviruset för tillfället i snabb takt i förbundslandet Tyrolen.

Problemet är så stort att man i Wien redan har utfärdat en landsintern resevarning för Tyrolen. Från och med fredag måste dessutom alla som vill resa ut från förbundslandet uppvisa ett negativt testresultat.

Bland annat på grund av utvecklingen i Österrike oroar man sig nu i Tyskland för att just de nya varianterna av viruset ska få de långsamt sjunkande coronasiffrorna att börja stiga igen.

Man räknar till exempel med att den brittiska varianten redan är allmänt spridd i landet.

Enligt medieuppgifter, som härstammar från en intern diskussion inom det kristdemokratiska partiet CDU:s ledning, utgår förbundskansler Angela Merkel från att de nya virusvarianternas andel redan ligger på 20 procent av de nya coronafallen i Tyskland.

Öppnandet av skolor och daghem diskuteras

Att man därför under dagens möte mellan Merkel och de tyska delstaternas regeringschefer skulle lätta på gällande restriktioner är allt annat än sannolikt.

Det enda undantaget är eventuellt daghemmen och skolorna, där det inför mötet har spekulerats kring om det redan under de kommande två veckorna kan komma till vissa lättnader.

Då det tyska incidenstalet för tillfället ligger på omkring 70 och då man knappast kommer ner till det eftersträvade 50 före veckans slut är det alltså sannolikt att den nu gällande nedstängningen igen förlängs.

– Målet är att vi ska komma ner till under 50 fall per 100 000 invånare, annars kan smittan börja spridas mycket snabbt igen, säger Tysklands hälsominister Jens Spahn.

Den här gången räknar man med en förlängning på minst två veckor, det vill säga fram till den sista februari. Eventuellt fortsätter nedstängningen ändå in i mars.

Samtidigt har kraven på att öppna upp ändå hela tiden blivit allt mer högljudda, bland annat från hotell- och restaurangbranschen efterlyser man nu en konkret plan för hur man kunde köra igång verksamheten igen.

I Tyskland har restaurangerna varit stängda sedan början av november.

Diskussion om artikeln