Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Teatteri Soittorasias planerade vinterevenemang i strid mot regionförvaltningsverkets coronaregler – teaterchefen: Vi är i en ojämlik position

Från 2021
Ett gult trähus i snöigt landskap.
Bildtext Teaterhuset i Finnby. Arkivbild.
Bild: Yle / Mira Bäck

Teaterskolan Teatteri Soittorasia ska ordna ett vinterevenemang på söndag. Så som det nu är planerat kan evenemanget ändå inte gå av stapeln eftersom det strider mot regionförvaltningsverkets coronaregler.

Att veta hur alla regler och restriktioner ska tolkas är inte lätt, det säger både regionförvaltningsverket och Soittorasias teaterchef Pentti Kinosmaa.

Dessutom anser Kinosmaa att det är orättvist att till exempel skidcenter och matbutiker får hålla öppet med färre restriktioner medan kulturbranschen har svårt att hålla sig vid liv.

På måndagen skickade teaterskolan ut ett meddelande till medierna om att man ämnar ordna ett vinterevenemang vid teaterhuset i Finnby i Borgå på söndag.

I närheten av teaterhuset finns flera pulkabackar och teatern påminner om att den som vill åka ska ta med ett eget åkdon. Dessutom utlovas det målning av snön och eventuellt någon som uppträder utomhus.

Enligt planen ska teaterhuset också hålla öppet så att grupper på högst tio personer åt gången kan gå in och se sig omkring. Alla ska använda munskydd inomhus.

Inne i huset går det bland annat att pyssla och bekanta sig med en författare som berättar om sin nya bok.

Hur skulle det vara lättare att smittas utomhus hos oss än i ett skidcenter där det säkert finns mer folk?

― Teaterchef Pentti Kinosmaa

Så som evenemanget har planerats bryter det ändå mot restriktionerna för sammankomster som gäller på Regionförvaltningsverket i Södra Finlands område till slutet av februari.

Det är förbjudet att ordna offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 10 personer inomhus eller på avgränsade utomhusområden i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, Egentliga Tavastlands sjukvårdsdistrikt och Kymmenedalens sjukvårdsdistrikt.

Yle Östnyland ringer regionförvaltningsverket för att kontrollera om vi förstått rätt, att Soittorasias evenemang inte är planerat så att reglerna följs.

Det visar sig att reglerna är ännu lite striktare än reportern ens förstått.

Ett evenemang är ett evenemang

Regionförvaltningsverket tar inte ställning till enskilda fall.

Kommunikationsenhetens chef ber reportern ringa regionförvaltningsverkets coronarådgivningsnummer för att få svar på frågor om hur de aktuella begränsningarna och reglerna ska tolkas.

Enligt regionförvaltningsverkets coronarådgivning ska reglerna om 10-personers evenemang tolkas så här:

  • Om ett evenemang ordnas helt eller delvis utomhus så ska evenemangsområdet avgränsas på något sätt. Det kan vara fysiskt med staket eller genom att rita ut gränserna på en karta om området är stort.

    Arrangören ska se till så det går att följa säkerhetsavstånd och andra säkerhetsanvisningar på området.

  • Ett evenemang är ett evenemang, en helhet. Arrangören får inte ha 10 personer inomhus och 10 ute, utan det får finnas endast 10 deltagare på hela evenemangsområdet.
  • Det går inte heller att släppa in tio personer åt gången i flera omgångar. Enligt coronarådgivningen ska reglerna tolkas så att det under hela den tiden som evenemanget pågår får finnas samma tio deltagare på plats.
  • Det är inte alltid helt entydigt vilka som räknas in i de här tio tillåtna personerna. Idrottare, artister eller funktionärer som är separat från publiken räknas inte med i deltagarantalet. Däremot räknas biljettförsäljare och andra funktionärer som är i direkt kontakt med publiken.

    Som ett exempel: På en tillställning där det finns artister som uppträder avskilt från publiken kan det finnas till exempel en biljettförsäljare och nio personer i publiken. Vill arrangören ytterligare ha en ordningsvakt på plats kan man släppa in endast 8 personer i publiken.

Teatteri Soittorasias evenemang, så som det planerats, bryter alltså mot flera av de här punkterna.

För att uppfylla reglerna borde man under hela det två timmar långa evenemanget ha endast samma tio tillåtna deltagare på evenemangsområdet, som omfattar både teaterhuset och utomhusområdet.

Det här kände teaterchef Pentti Kinosmaa inte till innan reportern ringde upp honom, även om han säger att man under hela coronatiden följt med olika linjedragningar, restriktioner och rekommendationer.

- Smittskyddslagen är något man ganska långt börjar kunna utantill, säger Kinosmaa.

Han poängterar att teaterskolan tidigare fått bra feedback om att man tagit coronarestriktionerna på allvar i sin verksamhet.

Vara eller icke vara evenemang, det är frågan

Kinosmaa anser att utomhusdelen av söndagens tillställning egentligen är mer fri samvaro än ett evenemang.

- Evenemang är i det här fallet fel benämning för idén var att det går att vara ute och röra på sig med familjen och på det sättet hålla säkerhetsavstånden. Familjer brukar annars också röra sig i skogen vid teatern. Det här är mer av en kreativ fortsättning på det, säger Kinosmaa.

Han berättar att det varit tradition att folk kan lämna bilen vid teaterhuset och sedan ge sig ut i naturen intill.

En man i munkjacka står ute i snöregnet framför ett gult trähus.
Bildtext Teaterchef Pentti Kinosmaa anser att reglerna är orättvisa.
Bild: Yle / Mira Bäck

Det är också svårt att avgränsa ett evenemangsområde utomhus av den orsaken att pulkabackarna är på ett friluftsområde en bit ifrån teaterhuset, inte på gårdsplanen.

Svårigheten i att bestämma vad som är eller inte är ett evenemang är någonting som regionförvaltningsverkets coronarådgivning också tar upp.

Om Finnbyborna ger sig ut i pulkabackarna på söndag, hur ska det gå att avgöra vilka av dem som deltar i ett evenemang och vilka som åker pulka annars bara?

Det finns en gråzon här som är svår att navigera i. Om evenemangsarrangören ordnar särskilt program utomhus invid pulkabacken så kan det dock lättare tolkas som del av ett evenemang.

Enligt Kinosmaa har man inte planerat ha några regelrätta uppträdanden utomhus, men om någon av teaterskolans elever har lust att träna och uppföra något så får de göra det.

Kinosmaa säger att man kommer att kontakta regionförvaltningsverket och se över planerna för söndagen så att evenemanget följer reglerna.

Han påminner också om att man hela tiden följer med coronaläget och avbokar evenemanget helt om det behövs.

Kulturbranschen i orättvis position

Inom kulturbranschen livnär sig många på att uppträda på evenemang eller ordna evenemang.

Teaterskolan har fått ställa in det mesta den senaste tiden. Förutom att visa upp verksamheten och ordna program är söndagens evenemang en chans att samla in pengar genom att sälja lotter och ha pop up-café.

Kinosmaa tycker det är orättvist att evenemang begränsas hårt medan fortlöpande verksamhet, så som slalombackar, nöjesparker och lekparker, inte har lika strikta regler.

- Det är utmanande att vi är i en så ojämlik position när vi börjar planera utomhusaktiviteter som man har hållit på med under hela coronatiden till exempel i nationalparkerna. Och hur skulle det vara lättare att smittas utomhus hos oss än i ett skidcenter där det säkert finns mer folk?, undrar Kinosmaa.

Mer information

Regionförvaltningsverket i Södra Finland rekommenderar starkt att man undviker alla fysiska sammankomster som inte måste ordnas. Den som ändå ordnar ett evenemang, med högst tio personer, måste följa UKM:s och THL:s anvisning om säkra avstånd och hygienrutiner.

Regionförvaltningsverken bestämmer om begränsningarna enligt sina befogenheter men det är på evenemangsarrangörens ansvar att följa begränsningarna.

Det är inte regionförvaltningsverket utan polisen som övervakar att sammankomstbegränsningarna följs.

En förseelse mot begränsningar om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar kan ge mellan 10 och 20 dagsböter.

Om man misstänker att ett evenemang inte följer begränsningarna så rekommenderar regionförvaltningsverket att man i första hand är i kontakt med arrangören.

Evenemangsarrangörer, restaurangägare och andra som har frågor om de gällande restriktionerna kan kontakta regionförvaltningsverkets coronainfo.

Här finns svar på en del vanliga frågor om regionförvaltningsverkets restriktioner.

Diskussion om artikeln