Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Första arabiska marssonden nådde framgångsrikt fram till Mars

Från 2021
Burj Khalifa-tornet i Dubai lyses upp i rött och med texten "uppdraget slutfört" skriven på arabiska den 9 februari 2021 då sonden Amal lade sig i omloppsbana runt Mars.
Bildtext Burj Khalifa-tornet i Dubai lystes upp i rött och försågs med texten "uppdraget slutfört" skriven på arabiska då sonden Amal, hoppet, lade sig i omloppsbana runt Mars.
Bild: AFP / Lehtikuva

Förenade Arabemiratens marssond har lagt sig i omloppsbana runt Mars nästan sju månader efter att ha skjutits upp från rymdcentret Tanegashima i Japan.

Tanken är att rymdsonden ska ligga i omloppsbana i minst 687 dagar, ett marsår, och skicka data om Mars atmosfär och klimat tillbaka till jorden.

Projektet är ett led i Förenade Arabemiratens strävan efter att utveckla sitt vetenskapliga och teknologiska kunnande och minska beroendet av olja. Sonden heter Amal, vilket på arabiska betyder hopp.

Förenade Arabemiraten är nu det femte landet i världen som nått fram till Mars och det första arablandet som har sänt en rymdsond till en annan planet.

Dubais emir Mohammed bin Rashid Al Maktoum och emiratet Abu Dhabis kronprins Kronprins Mohammed bin Zayed var närvarande i
Mohammed Bin Rashid-rymdcentret i Dubai då sonden lade sig i omloppsbana.

Emiren beskrev på Twitter den här dagen som början på ett nytt kapitel i arabernas historia, där araberna litar på sin förmåga att konkurrera med andra länder och folk.

Det har i år gått 50 år sedan emiraten förenades till en stat som blev självständig från Storbritannien.

Utöver Dubai är också en kinesisk och en amerikansk sond på väg till Mars och väntas nå fram senare den här månaden. Flera sonder skickades iväg ungefär samtidigt eftersom Mars låg ovanligt nära jorden.

Diskussion om artikeln