Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Senaten röstade för att riksrättsrättegången mot Trump inte strider mot konstitutionen – demokraterna visade upp dramatisk videoinspelning från upproret på Capitolium

Från 2021
Uppdaterad 11.02.2021 17:11.
Demokraten Jamie Raskin och det övriga åklagarteamet marscherar in i senaten inför rättegången mot Donald Trump.
Bildtext Demokraternas ledande åklagare Jamie Raskin (andra från höger) på väg mot senaten där rättegången mot Donald Trump inleddes på tisdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Om det här inte är ett brott som föranleder riksrätt, så finns inget sådant, sa demokraternas huvudåklagare, kongressledamoten Jamie Raskin efter att en 13 minuter lång video med bilder från upploppet på Capitolium spelades upp under den första dagen av senatsrättegången.

Är riksrättsförfarandet mot en president som lämnat Vita huset överhuvudtaget konstitutionsenlig?

Det var huvudfrågan på den första dagen av senatsrättegången mot ex-presidenten Donald Trump.

Republikaner och Trumps försvarsteam har hävdat att en ex-president som lämnat sitt uppdrag inte kan vara föremål för en riksrättsprocess.

I omröstningen föll rösterna 56-44 för en fortsatt behandling, då alla demokrater men endast sex av femtio republikaner röstade för att gå vidare med rättegången.

En republikansk senator, Bill Cassidy från Louisiana, hade ändrat åsikt och röstade för att fortsätta rättegången. För två veckor sedan röstade Cassidy tvärtom, då han och 44 övriga republikaner ansåg att konstitutionen inte tillåter senaten att driva en riksrättsrättegång mot en ex-president.

Demokratsenatorn Jamie Raskin: “Det här kan inte vara USA:s framtid”

Demokraterna inledde dagen med att visa upp en videoinspelning för senatorerna, som agerar jury i rättegången.

Den 13 minuter långa videon visade hur ex-presidenten Trump eggade upp sina anhängare i talet vid Capitolium den sjätte januari. Därpå följde starka bilder från det dödliga upploppet utanför och inne i Capitolium.

Åklagarnas video som ska bevisa hur Donald Trump uppviglade folkmassan att storma Capitolium - Spela upp på Arenan

Demokraterna anklagar Trump för uppvigling till uppror.

- Om det här inte är ett brott som föranleder riksrätt, så finns inget sådant, sade demokraten Jamie Raskin, som leder demokraternas åtal mot Trump.

- Vårt åtal bygger på kalla, hårda fakta, tillade Raskin, som har en bakgrund som professor i juridik.

Raskin antog också en personlig ton då han berättade om hur han tagit med sig sin familj till Capitolium den sjätte januari för att bevittna fastställandet av resultatet i elektorsomröstningen.

I stället fick familjemedlemmarna frukta för sina liv när de sökte skydd i samband med upproret.

- Det här kan inte vara USA:s framtid, sade en tårögd Raskin.

Trumps försvar: Rättegången saknar stöd i konstitutionen

Trumps advokater vidhöll att ex-presidenten är oskyldig och att han endast uttryckte sig bildligt då han talade till sina supportrar strax före stormningen av Capitolium.

Trumpadvokaten David Schoen anklagade demokraterna för att vilja stoppa Trump från att göra fortsatt politisk karriär.

- De vill utnyttja konstitutionen för att förhindra Donald Trump från att ställa upp i framtida val och det är ett brott mot konstitutionen, menade Schoen.

Schoen kritiserade demokraternas “outsinliga törst efter riksrätt” och spelade sedan upp en egen video, som innehöll uttalanden från olika demokrater som sade sig vilja ställa Trump inför riksrätt.

Försvaret menade också att Trump utövade sin yttrandefrihet när han talade till sina anhängare.

Advokaten Bruce Castor sade att stormningen av Capitolium “bör fördömas” men att det är “en liten grupp brottslingar” som bär ansvaret för våldet och inte Donald Trump.

Demokraternas Raskin påpekade att om en riksrättsrättegång mot en ex-president inte är kontitutionsenlig så skapar det ett “januariundantag” för framtida presidenter, som då kan få fria tyglar att bryta mot lagen strax innan de lämnar Vita huset.

Osannolikt att Trump fälls - rättegången fortsätter på onsdag då bägge sidorna presenterar sina argument

Donald Trump är den första amerikanska presidenten som ställs inför riksrätt två gånger.

Det är osannolikt att han fälls. Ett fällande kräver att minst 17 republikaner röstar emot Trump och redan den första dagen av rättegången visade att det är ett långsökt scenario.

På onsdag fortsätter rättegången klockan 19 finsk tid. Både åklagarsidan och försvaret har tilldelats 16 timmar att utveckla sina argument.

Ingendera sidan antas utnyttja hela den givna tiden. En separat omröstning om att kalla in vittnen kommer att arrangeras.

Det verkar osannolikt att åklagarsidan, det vill säga demokraterna, väljer att kalla in vittnen. Dels antas demokraterna vilja undvika en lång rättegång. Samtidigt är senatorerna själva vittnen till upploppet den sjätte januari.

Parterna har också enats om att rättegången pågår varje dag fram till omröstningen.

Den rådande tidtabellen tyder på att rättegången kan vara slut i början av nästa vecka.

11.2.2021 kl 04:10: Jamie Raskin är inte senator utan medlem av representanthuset. Hans titel har ändrats till kongressledamot. Red.anm.

Diskussion om artikeln