Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Senaten i USA röstade för att riksrättegången mot Trump inte strider mot konstitutionen – och fyra andra nyheter att känna till den här morgonen

Från 2021
Demokraten Jamie Raskin och det övriga åklagarteamet marscherar in i senaten inför rättegången mot Donald Trump.
Bildtext Demokraten Jamie Raskin och det övriga åklagarteamet marscherar in i senaten inför rättegången mot Donald Trump.
Bild: AFP / Lehtikuva

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på i dag.

Riksrättegången mot Trump bryter inte mot konstitutionen

Huvudfrågan under den första dagen av senatsrättegången mot ex-presidenten Donald Trump var huruvida riksrättsförfarandet mot en president som lämnat Vita huset överhuvudtaget är konstitutionsenligt.

Republikaner och Trumps försvarsteam har hävdat att en ex-president som lämnat sitt uppdrag inte kan vara föremål för en riksrättsprocess.

I omröstningen föll rösterna 56-44 för en fortsatt behandling, då alla demokrater men endast sex av femtio republikaner röstade för att gå vidare med rättegången.

Rättegången fortsätter i dag, onsdag, klockan 19 finsk tid. Både åklagarsidan och försvaret har tilldelats 16 timmar för att utveckla sina argument.

Läropliktsreformen träder i kraft i höst

Läropliktsreformen innebär att ungdomar som nu går i nian måste söka sig till en vidare utbildning. När de väl inleder sina studier i höst ska alla läromedel och arbetsredskap som behövs i undervisningen vara gratis.

Regeringen vill öka jämlikheten och höja kompetensnivån i Finland. Även om det är väldigt få som aldrig inleder andra stadiet är andelen unga som inte får en examen efter grundskolan omkring 15 procent. Bland dem är sysselsättningsgraden låg.

Här hittar du svar på åtta frågor om vad den nya lagen betyder i praktiken.

Abiturienter sitter i ett klassrum och lyssnar på en lärare som pekar på något.
Bildtext Från och med i höst behöver de som inleder andra stadiet inte längre köpa sina egna läroböcker, datorer eller annat studiematerial.
Bild: Jari Hakkarainen / Yle

Estnisk professor: Inför salivbaserade coronatest i skolor och snabbtest vid resor

Vi måste öka mängden coronatest som tas i samhället och det bästa sättet är att börja ta salivbaserade PCR-test. Det föreslår Lili Milani, professor i farmakogenetik på det estniska Genomcentret i Tartu.

Genomcentrets förslag är att införa enkla salivbaserade coronavirustest för att avdramatisera testandet i skolorna. Testen ger pålitliga svar på 24 timmar eller lite mer.

Enligt Milani skulle vi genom att införa salivtest för skolbarn och -ungdomar nästan helt kunna komma ifrån distansundervisningen.

Lili Milani, professor i farmakogenetik vid det estniska genomcentret vid Tartu universitet.
Bildtext Lili Milani föddes i Sverige, men är idag en av Estlands mest kända forskare. Hon har bland mycket annat varit med och skapat en biobank på Genomcentret med över 200 000 esters DNA.
Bild: Gustaf Antell

Mikko Koivu avslutar karriären

Mikko Koivu gjorde 15 säsonger i Minnesota Wild men i höstas fick han inget nytt kontrakt med klubben. Han var ändå inte redo att avsluta karriären och skrev i stället på för Columbus Blue Jackets.

Men Koivus tid i Columbus blev kort. Efter endast sju spelade matcher gick han på tisdagskvällen ut med beskedet att karriären är över.

Koivu säger att han troligen kommer att vara involverad i sporten på något sätt i framtiden.

– För första gången i mitt liv vet jag inte vad som väntar härnäst. Det kommer säkert att bli utmanande och något som man måst ta steg för steg.

Mikko Koivu.
Bildtext Mikko Koivu meddelade på tisdag kväll att han avslutar karriären.
Bild: AFP / Lehtikuva

Första arabiska marssonden nådde framgångsrikt fram till Mars

Förenade Arabemiratens marssond har lagt sig i omloppsbana runt Mars nästan sju månader efter att ha skjutits upp från rymdcentret Tanegashima i Japan.

Tanken är att rymdsonden ska ligga i omloppsbana i minst 687 dagar, ett marsår, och skicka data om Mars atmosfär och klimat tillbaka till jorden.

Projektet är ett led i Förenade Arabemiratens strävan efter att utveckla sitt vetenskapliga och teknologiska kunnande och minska beroendet av olja. Sonden heter Amal, vilket på arabiska betyder hopp.

Burj Khalifa-tornet i Dubai lyses upp i rött och med texten "uppdraget slutfört" skriven på arabiska den 9 februari 2021 då sonden Amal lade sig i omloppsbana runt Mars.
Bildtext Burj Khalifa-tornet i Dubai lystes upp i rött och försågs med texten "uppdraget slutfört" skriven på arabiska då sonden Amal, hoppet, lade sig i omloppsbana runt Mars.
Bild: AFP / Lehtikuva

VÄDER

Vintervädret fortsätter i Finland.

I landets södra och mellersta delar är det halvklart till mulet och lokalt snöfall, i natt uppehåll. Dagens högsta temperatur är mellan -9 och -14 grader.

I landets norra del på vidsträckta områden klart och uppehåll. På dagen norrifrån mulnande och lokalt snöfall. Dagens högsta temperatur är mellan -10 och -20 grader.

Diskussion om artikeln