Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

KKV: Disponentförbundet och flera disponentföretag misstänks för priskartell

Från 2021
Uppdaterad 10.02.2021 12:44.
En närbild på en skylt med texten KKV, Konkurrens- och konsumentverket. I bakgrunden syns en människa som går längs KKV:s korridorer.
Bildtext Sex stycken företag misstänks för att ha ingått i en priskartell enligt KKV.
Bild: Nella Nuora / Yle

Disponentförbundet och flera disponentföretag har tillsammans ingått i en priskartell för att trissa upp priserna på dispontenttjänster, visar Konkurrens- och konsumentverket KKV:s utredning.

Under åren 2014-2017 ska Disponentförbundet (Isännöintiliitto) och sex disponentföretag runt om i Finland tillsammans ha kommit överens om priser för sina tjänster. Enligt Konkurrens- och konsumentverket KKV har företagen på så sätt försökt höja priserna inom den finska disponentbranschen.

I priskartellen ingick vid sidan av Disponentförbundet, med sina 23 medlemsföreningar, Finlands största disponentföretag Realia Services samt Colliers International Finland Group, Isännöinti Ilkka Saarinen, OP Koti Kainuu, Kiinteistö-Tahkola och REIM Group.

KKV föreslår sammanlagda påföljdsavgifter på runt 22 miljoner euro för företagen.

Kundpriserna kan ha stigit med upp till tio procent

KKV har i utredningarna gått igenom nästan 18 000 dokument, gjort flera inspektioner och hört 23 personer.

I utredningarna framgick det att företagen systematiskt under en lång tid jobbat för att höja priserna på disponenttjänster. De höjda disponentpriserna syntes främst för kunderna.

KKV kunde inte säga exakt hur mycket överpris kunderna fått betala i och med kartellen. I tidigare internationella undersökningar har man lagt märke till att priskarteller vanligtvis ökar konsumentpriserna med 10 procent. I vissa fall har priserna stigit med upp till 30 procent.

Enligt KKV kan husbolagen ansöka om ersättningar för att ha betalat för höga avgifter.

Enligt KKV informerade Disponentförbundet aktivt om de höjda priserna till sina medlemmar. Det här gjordes till exempel på förbundets webbplats, på evenemang och genom nyhetsbrev.

Dessutom skrevs de nya priserna in i Disponentförbundets strategi.

Disponentförbundet bestrider uppgifterna

Disponentförbundet bestrider uppgifterna om en eventuell priskartell. Enligt förbundet har det inte funnits en plan på att systematiskt höja disponentpriserna.

Enligt förbundet har priserna höjts för att tjänsternas kvalitet ska bli bättre och förbundet har gjort förändringar efter att utredningarna började.

Dessutom har flera personer inom Disponentförbundets ledning bytts ut.

Diskussion om artikeln