Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jarl Magnus Riiber till NRK om de omtalade hoppdräkterna: "Ett intressant år från finska medier – mycket konspirationsteorier och lite fakta"

Från 2021
I januari tävlade Jarl Magnus Riiber i Lahtis.
Bildtext I januari tävlade Jarl Magnus Riiber i Lahtis.
Bild: STELLA Pictures / Splash News / AOP

Norrmannen Jarl Magnus Riiber är den stora stjärnan i nordisk kombination. I Finland har det rapporterats om hans hoppdräkt och nu bemöter Riiber kritiken i en NRK-intervju där han kommenterar ett videoklipp som publicerats av Iltalehti. Jag skrattar bara åt det, det är en helt vanlig procedur, säger han om klippet.

För ett par månader sedan var hoppdräkterna i nordisk kombination en stor snackis. Norrmannen Jarl Magnus Riibers hoppdräkt, med mycket utrymme i grenen, diskuterades bland annat i Yles sändning.

Finländska experter förundrar sig över hoppdräkterna - Spela upp på Arenan

Ett par veckor senare publicerade Iltalehti en video på Riiber som korrigerar sin dräkt före han ska hoppa i Lahtis i mars 2020. Artikeln med videoklippet hade rubriken "blir tagen på bar gärning". Det är den artikeln som den roade norrmannen nu kommenterar i en intervju med NRK.

– Det har varit ett intressant år från finska medier. Det är mycket konspirationsteorier som bygger på åsikter och lite fakta. Här försöker de antyda att jag fuskar.

– Jag skrattar bara åt det. Det är en helt vanlig procedur och oerhört många andra på toppen gör så. Den som har filmat har låtit bli att filma hopparna före mig, säger Riiber till NRK.

Disktrasor och tvättsvampar

Då hoppdräkterna diskuterades i december erkände Finlands chefstränare i nordisk kombination, Petter Kukkonen, att man tryckt in disktrasor i kalsongerna i samband med mättillfällen för att få till bättre hoppdräkter.

Jarl Magnus Riiber hoppar backe i världscuptävlingen Lahtis i januari.
Bildtext Jarl Magnus Riibers hoppdräkt har varit omtalad i Finland.
Bild: EPA-EFE/MAURI RATILAINEN

Samtidigt visades bilder på andra länders idrottare, bland annat Riiber, vars hoppdräkt ser ut att vara oerhört lös i grenen. Kukkonen sa till Ilta-Sanomat att andra lag använt sig av tvättsvampar i kalsongerna för att få 7-8 cm extrautrymme i grenen.

NRK:s expert: Finland ligger efter

NRK:s expert Johan Remen Evensen säger att Norge följer regelverket, men uppger också att det har blivit vanligare att töja på gränserna.

– Riiber är smart, nyfiken och nytänkande. Han gillar att utforska nya sätt för att bli bättre. På det området ligger Finland efter, säger Evensen.

– Jag tror att finländarna inte förstår vad han gör då han trixar med dräkten och därför blir det ett stort ståhej då det fångas på film.

Det är backhoppslegendaren Janne Ahonen som syr de finländska dräkterna och Riiber skickar syrlig kritik med Lahtis som adress.

– Jag håller god ton med de finländska utövarna och jo, det är känt att de hänger lite efter. Janne tror väl fortfarande att dräkterna som han använde år 2005 är bäst, säger Riiber till NRK.

Diskussion om artikeln