Helsingfors firar kinesiskt nyår med Peking, trots människorättsbrott i Kina – Amnesty: "Mjukt maktbruk där gränsen till politisk påverkan är suddig"
Det kinesiska nyåret som firas på torsdag är ett av de mest synliga samarbeten mellan vänstäderna Helsingfors och Peking. Det påverkas inte av att Kina kränker mänskliga rättigheter. Vårt samarbete handlar i huvudsak om näringsliv och turism, säger Jani Moliis vid Helsingfors stad.
"Den här planens mål är att båda parterna arbetar för att utveckla och stärka samarbetet mellan Helsingfors och Peking, genom att stärka existerande band och tjäna invånarna, aktieägare och institutioner i bägge städerna".
Ungefär så lyder början till Helsingfors och Pekings vänstadsavtal på engelska, från slutet av 2019.
För gemene man låter det här främst som floskler - men Anu Tuukkanen från Amnesty får en otäck känsla av meningen.
- Det är samma retorik som Kina använder bland annat i Förenta nationerna. Man vill inte att andra nationer blandar sig i människorättsbrotten som sker i landet.
Hon påpekar att staden Peking lyder under den kinesiska regimen.
Kina har bland annat flyttat närmare en miljon muslimska uigurer till interneringsläger. Under de senaste året har landet också infört en ny säkerhetslag som inskränker självstyret i Hongkong.
Utöver det följer regimen noggrant med sina invånare, censurar regimkritiska idéer och förföljer människorättsjurister, religiösa minoriteter och oliktänkare.
- Det handlar om mjukt maktbruk. Kina använder samarbeten såsom vänskapsavtal för att sprida kultur och språk, trevliga budskap som handlar om Kina, säger Tuukkanen.
Den kinesiska regimen följer ändå noggrant med vad dess medborgare sysslar med, även utomlands.
- Med mjukt samarbete kan det bli svårt att dra gränsen mellan normalt internationell umgänge och politisk påverkan. Kina har ett intresse av att följa med och påverka till exempel Hongkongbor, uigurer och asylsökande som bor i Finland, säger Tuukkanen.
Ett annat exempel på mjuk makt är universitetssamarbeten, säger Tuukkanen.
Bland annat har Konfuciusinstitutet på Helsingfors universitet försökt påverka den akademiska friheten.
Nyårsarrangörer: "Övervägt att inte ordna festen"
Från stadens sida står Helsingfors evenemangsstiftelse för arrangemangen. Stiftelsen ordnar många andra evenemang, såsom Helsingfors festspel, ljusfestivalen Lux Helsinki, Tomasmarknaden och strömmingsmarknaden.
- Det kinesiska nyåret är viktigt för att visa för alla Helsingforsbor med annan än finsk kulturell bakgrund att vi även kan fira deras högtider, säger Stuba Nikula, stiftelsens vd.
Han säger att människorättssituationen i Kina är något som diskuteras inom stiftelsen, och som stiftelsen måste ta i beaktande.
Han betonar att Helsingfors ändå själv bestämmer över nyårets program.
I praktiken erbjuder Peking stad Helsingfors vissa programpunkter, som under tidigare år antingen bestått av streamar från utlandet, eller grupper som besökt Helsingfors och uppträtt här. Helsingfors väljer sedan själv vilka program staden vill ha.
- Vi samarbetar också med Suomi-Kiina seura (övers. Finland-Kina-föreningen). Lokala aktörer från Helsingfors står för kring hälften av programmet. Det tycker vi är väldigt viktigt, säger Nikula.
Har människorättsituationen i Kina tagits upp under någon programpunkt under nyårsfirandet?
- Nej, det har den inte, säger Nikula
Har ni övervägt att låta bli att ordna det kinesiska nyåret i Helsingfors på grund av människorättssituationen?
- Ja, det har diskuterats. Men det är Helsingfors stads beslut, vi ansvarar endast för de praktiska arrangemangen kring nyåret.
Helsingfors har inte granskat vänskapsstadsavtalets människorättspåverkan
Borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) har undertecknat det senaste vänstadsavtalet från 2019.
Han säger att han inte hinner ställa upp på en intervju om vänstadsavtalet.
Däremot säger Jani Moliis från Helsingfors internationella enhet att samarbetet med Peking hör till Helsingfors strategiska mål. Staden har därmed inte övervägt att avsluta samarbetet på grund av människorättsbrotten i Kina.
- Vi får se hur nästa stadsstrategi ser ut, säger Moliis.
Han betonar att Helsingfors samarbetar med Pekings stad, inte med den kinesiska regimen.
I vänstadsavtalet nämns inget om mänskliga rättigheter. Har ni övervägt att skriva i några människorättskrav i avtalet?
- Där nämns nog hållbar utveckling.
Har Helsingfors utrett vilken människorättspåverkan vänstadsavtalet har?
- Nej, det har vi inte gjort.
Har Helsingfors använt vänstadsförhållandet för att försöka främja att mänskliga rättigheter respekteras i Peking?
- Vårt samarbete handlar i huvudsak om näringsliv och turism.