Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dragkampen om EU:s coronamiljarder inleds i riksdagen – Sannfinländarna, KD och Rörelse Nu vill fälla både stödpaketet och regeringen

Från 2021
Statsminister Sanna Marin och Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho
Bild: Hilma Toivonen / Bengt Östling / Yle, Kuvakooste Derrick Frilund / Yle

Sannfinländarna, Kristdemokraterna och Rörelse Nu väcker misstroende mot regeringen eftersom Finland enligt dem förlorar pengar på att delta i EU:s återhämtningsfond på 750 miljarder euro. Sannfinländarnas riksdagsgrupp tog initiativ till interpellationen som lämnades in idag.

På onsdag eftermiddag debatterar riksdagen det så kallade beslutet om egna medel som ger EU-kommissionen befogenhet att låna 750 miljarder euro för att stödja medlemsländer som drabbats av coronaepidemin.

Sannfinländarnas riksdagsgrupp kräver en förtroendeomröstning mot regeringen på grund av stödpaketet som väntas bli en halv miljard dyrare än beräknat för Finland.

Interpellationen stöds även av Kristdemokraternas riksdagsgrupp och Hjallis Harkimos enmansgrupp Rörelse nu. Samlingspartiet deltar inte i interpellationen.

Enligt Sannfinländarnas partiledare Jussi Halla-aho använder EU coronakrisen som svepskäl för att öka integrationen. Vid en presskonferens på onsdag eftermiddag sa han att Sannfinländarna inte godkänner att Finland binder sig till en union som bygger på gemensamma skulder och inkomstöverföringar.

– Finland sågar sig självt i benet genom att skicka pengar till sina egna konkurrenter, sa Halla-aho.

Kristdemokraterna rädda för dyra räkningar i framtiden

Kristdemokraterna anser att stödpaketet kan innebära framtida skattehöjningar.

– Årtionden av gemensamma skulder och högre medlemsavgifter utgör en fara för vår ekonomiska bärkraft. Riksdagsgruppen anser också att fonden står i strid med EU:s grundfördrag, skriver KDs riksdagsgrupp i ett pressmeddelande.

Rörelse Nu:s Hjallis Harkimo frågar sig om regeringen alls visste vad den förhandlade om när stödpaketet slogs fast.

- Det verkar som om de finländska ministrarna drogs vid näsan. De verkar inte ha vetat vad de kom överens om i juli eftersom siffrorna ständigt förändras, säger Harkimo i ett pressmeddelande.

Paketet blir dyrare än väntat för Finland

EU-länderna kom överens om återhämtningsfonden på 750 miljarder euro i fjol somras. Ända från början har det stått klart att Finland kommer att höra till nettobetalarna, men eftersom syftet är att stöda de medlemsländer som drabbats hårdast av coronaepidemin har kalkylerna levt.

I somras uppskattades det att Finland skulle betala ca 6,6 miljarder euro och få igen ca 3,2 miljarder euro.

I dagsläget ser det ut som om Finland inte skulle få mer än 2,7 miljarder euro eftersom Finland har klarat coronakrisen rätt väl.

Enligt Europaminister Tytti Tuppurainen (SDP) är det logistk och rättvist att Finlands får mindre pengar än väntat. Hon och regeringen anser att det är i Finlands intresse att alla medlemsländer och unionen som helhet lyckas ta sig ur krisen.