Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo konstmuseum öppnar för besökare igen – Sigrid Schauman är lockbetet

Från 2021
Uppdaterad 11.02.2021 11:51.
Åbo konstmuseum, längst fram en skylt som presenterar utställningen.
Bildtext I samband med öppningen inleds också utställningen Sigrid Schauman på konstmuseet i Åbo.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Nu öppnar Åbo konstmuseum dörrarna igen

4:28

Idag öppnar Åbo konstmuseum dörrarna för besökare igen. Samtidigt inleds också utställningen Sigrid Schauman.

Konstmuseet tvingades stänga sina dörrar i mitten av december på grund av att coronaläget försämrades. Två månader senare välkomnas nu besökare igen med en del nya restriktioner.

- Visst är det uppfriskande att välkomna våra besökare igen. Det är ju egentligen för dem vi arbetar med våra utställningar, säger utställningens kurator, äldre amanuens Christian Hoffmann.

Christian Hoffman framför tavlor målade av Sigrid Schauman.
Bildtext Äldre amanuens Christian Hoffmann anser att det är en ypperlig chans för besökare att besöka museet då det är folktomt.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Enligt de nya öppningsreglerna får högst tio besökare vistas i museet samtidigt. Besökarna bör även boka besökstiden i förväg på webben. Den bokade tiden varar i en timme.

Hoffmann påpekar att de nya restriktionerna egentligen är en ypperlig chans för besökare att gå på utställning i lugn och ro.

- Jag skulle säga att det egentligen är rent av lyxigt att kunna gå på museum då det bara är tio personer som vistas här åt gången. Dessutom är Schaumans målningar relativt små och nu man har chansen att betrakta dem på nära håll utan trängsel.

Sigrid Schauman målade med färg och ljus

Sigrid Schauman hör till de tidiga kvinnliga modernisterna inom måleri. Hoffman placerar henne i samma kategori med andra stora namn inom modernismen.

- Man kan säga att det finns Helene Schjerfbeck, Ellen Thesleff och så finns det Sigrid Schauman. Hon hade en magnifik karriär som konstnär, förklarar Hoffmann.

Det viktigaste i Sigrid Schaumans konst är ljuset och färgen, alltså målade hon koloristiskt. Typiska motiv är olika europeiska kulturlandskap. Speciellt mycket tid tillbringade hon i Frankrike och Italien där hon ägnade tiden åt att måla.

- Det passar bra med Schaumans färgstarka och koloristiska konst nu i vintermörkret.

Tavlor målade av Sigrid Schauman hänger på väggen.
Bildtext Schauman intresserade sig av att måla kulturlandskap.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Den röda tråden i utställningen är kolorismen och dess utveckling genom åren. Schauman var aktiv som konstnär i över sjuttio år. På museet presenteras ett tidband på cirka 60 år.

Målade fortfarande som 90-åring

Sigrid Schauman kom från en adelsfamilj och var syster till aktivisten Eugen Schauman. Trots att utgångspunkten var bra, mötte hon många hinder på vägen, inte minst ekonomiska problem

- Hon fick kämpa för både sin konst och sitt uppehälle. Schauman hade flera motgångar i livet, men hon kämpade på och trodde på sig själv som konstnär.

Christian Hoffman visar upp tavlor målade av konstnären Sigrid Schauman.
Bildtext Hoffmann beskriver Schaumans konstkarriär som beundransvärd.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Hoffman beskriver Sigrid Schaumans karriär som beundransvärd. Vid sidan av yrket som konstnär var hon även tvungen att arbeta som konstkritiker på finlandssvenska tidningar i trettio år. Schauman blev pensionär först då hon var 72 år gammal.

- Det var då som hon blomstrade som stafflimålare vid 72-82. Så hennes konstkarriär är nästan utan like i den finländska konsthistorian.

Schauman hann fylla 101 år och målade fortfarande som 90-åring.

Ett svartvitt fotografi av Sigrid Schauman.
Bildtext Sigrid Schauman var aktiv som konstnär i över 70 år.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Diskussion om artikeln