Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norges gränser fortsätter att vara stängda - åländska pendlare oroas av svenskt krav på coronaintyg

Från 2021
Uppdaterad 10.02.2021 15:53.
kilpisjärvi
Bildtext En av Finlands gränsövergångar till Norge finns i Kilpisjärvi
Bild: Handout

Norges regering beslöt i dag förlänga stängningen av sina gränser. Det drabbar bland annat gränsövergångarna till Finland i norr, och den långa gränsen med Sverige. Samtidigt är man på Åland oroad över Sveriges krav på covid-19-intyg.

De norska gränserna fortsätter att vara stängda hela februari månad, rapporterar det norska rundradiobolaget NRK.

Med beslutet vill den norska regeringen förhindra att virusvarianter får fotfäste i landet.

- Det är för tidigt att öppna gränsen nu, sa justitieminister Monica Mæland vid en pressträff i dag. Vi är i en situation där pandemin har tagit en ny riktning med virusvarianter som snabbt smittar fler.

Endast nödvändiga inresor till Norge är tillåtna.

- Det här har stora konsekvenser för många familjer och människor som inte får träffa sina närmaste, men det har enorma konsekvenser för norskt näringsliv, sa Mæland.

Åländska pendlare i Sverige i besvärlig sits

Grannlandet Sverige kräver från och med den 6 februari 2021 ett giltigt intyg om negativt covid-19-test av alla ankommande. Det gäller utländska medborgare som är 18 år eller äldre och provsvaret får vara max 48 timmar gammalt.

På Åland har man hoppats på ett undantag för människor som studerar i eller pendlar till Sverige. Ålands radio skriver att vissa grupper har fallit mellan stolarna när det gäller undantagen för dem som nu får resa in i Sverige.

Det är främst studerande i Sverige som under pandemin valt att flytta hem till Åland och vissa arbetspendlare. För de här grupperna ska ÅHS nu börja utfärda intyg så att de kan ta sig in i Sverige, enligt ett beslut som landskapsregeringen har gjort.

- Det är en näringspolitisk åtgärd. Vi har bett riksdagsledamot Mats Löfström diskutera saken med utrikesminister Pekka Haavisto, säger lantrådet Veronica Thörnroos.

Källor: NRK, Ålands radio