Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Anton Lundell vill övertyga Jukka Jalonen att han platsar i herr-VM: "Gör man bra ifrån sig så vet man aldrig vad som händer"

Från 2021
Anton Lundell.
Bildtext Anton Lundell gör debut i A-landslaget.
Bild: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

truppen till EHT-turneringen i Malmö togs ut var allt fokus på den färska JVM-bronsmedaljören, Juniorlejonens agkapten Anton Lundell. Själv tar han ingen stress över steget till herrlandslaget, men medger att det nog känns lite nervöst inför debutmatchen mot Ryssland på torsdag.

Det har inte varit frågan om utan när Anton Lundell ska debutera i A-landslaget. HIFK:s unga guldhjälm är god för 25 poäng på 24 matcher i ligan (16+9=25) och har med sitt mogna spel i JVM övertygat också lejonlotsen Jukka Jalonen.

Själv tar 19-åringen ståhejet med ro och litar på sitt eget spel. Men visst känns det lite nervöst.

– Såklart är det lite, när jag inte har varit med förr. Men det lättar när man får några träningar under och matchen igång.

Då JVM-kaptenen åkte till Kanada var han lagets stora stjärna och självskrivna ledare. I A-landslaget är rollen en annan.

– Man känner inte alla spelare så bra, så man försöker bara lära känna dem och komma in i laget.

– På isen försöker jag bara spela mitt eget spel, likadant som tidigare under säsongen och inte försöka ändra något. Jag litar på att det fungerar.

"Vi hade bra fart på träningen i går"

På den första lagträningen spelade Lundell i samma kedja som HPK-forwarden Jere Innala och Niko Ojamäki som spelar i Linköping HC i SHL.

– Det kändes bra på första träningen. De är bra spelare och det blir roligt att fortsätta härifrån.

Lejonen hinner ännu med ett träningspass innan nedsläpp på torsdag, då man möter Ryssland. Om Lundell fick mäta sig med världens bästa juniorspelare vid årsskiftet, får fjolårets finländska draftetta nu mäta sig mot Europas bästa herrspelare.

– Det är svårt att säga någonting om tempot ännu när vi inte spelat några matcher, men vi hade bra fart på träningen i går, konstaterar Lundell.

I slutet av maj är det dags för herr-VM i ishockey i Riga och visst lockar tanken på herr-VM också Lundell. Men som vanligt är det is i magen som gäller.

– Det är långt dit ännu, men visst vill jag göra mitt bästa och visa vad jag kan i den här turneringen. Sedan gäller det att spela bra säsongen ut också. Gör man bra ifrån sig så vet man aldrig vad som händer.

Finlands matcher i EHT

torsdag 11.2 kl. 16.00 Ryssland–Finland
lördag 13.2 kl. 13.00 Finland–Tjeckien
söndag 14.2 kl. 17.00 Sverige–Finland

Matcherna sänds i TV5 och på Discovery+

Diskussion om artikeln