Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tålamods i Vörå är Svenskfinlands vackraste ortnamn

Från 2021
Tålamods är placerat ut på Finlands karta med en handskriven lapp.
Bildtext Byn Tålamods vann språkpoddens tävling i Svenskfinlands vackraste ortnamn. Byn ligger i Vörå och där bor idag 40 personer.
Bild: Frida Lönnroos

Tålamods vann flest publikröster och är därmed Svenskfinlands vackraste ortnamn. Närmare 2000 personer röstade i tävlingen som ordnades av språkpodden Näst sista ordet.

- Det var oväntat, säger en glad Ralf Backman när språkpodden Näst sista ordet ringer upp honom och gratulerar för vinsten.

Ralf är nämligen en av 40 personer som bor i byn Tålamods i Vörå. Orten vann tävlingen med 18 % av rösterna och med 40 röster mera än Liljendal som landade på andra plats.

Ralf känner också till bakgrunden till varför byn heter som den heter.

– I början av 1700-talet fanns det en Dragon Carl Nilsson Tholamodh. Hans ättlingar, som var torpare, valde sedan att ta hans efternamn när de flyttade till trakten. Nu finns ingen med det efternamnet kvar, men de gav byn namnet.

Enligt Ralf passade namnet också symboliskt med tanke på vad som krävdes av invånarna.

– Jag tänker att det var ett lämpligt namn för de torpare som kom hit och började röja mark och bruka jorden. Då behövdes det minsann tålamod, säger han.

Hur ska ni som by fira att ni vunnit - kommer ni att sätta upp en skylt med texten “Svenskfinlands vackraste ortnamn”?

– Det kommer vi säkert att göra. Men frågan är när vi kan ordna festen på grund av coronan. Men å andra sidan är vi ju bara 40 personer här så kanske vi snart kan fira, svarar Ralf.

Hör samtalet med Ralf i sin helhet i slutet av veckans avsnitt av Näst sista ordet. Avsnittet handlar också Alla hjärtans dag till ära om kärleksberättelser via språk.

"Jag blev förälskad i vårt sätt att skriva till varandra" - ni berättar hur ni blivit kära via språket

29:49

Här är slutresultatet av omröstningen

  1. Tålamods, Vörå 18.3 % (354 röster)
  2. Liljendal, Lovisa 16.4 % (317 röster)
  3. Gullkrona, Pargas 16.4 % (316 röster)
  4. Havsvidden, Geta 12.9 % (249 röster)
  5. Stjärnliden, Kristinestad 12.1 % (233 röster)
  6. Trollshovda, Raseborg 9 % (173 röster)
  7. Fagervik, Ingå 8.9 % (172 röster)
  8. Lovisa 6.1 % (118 röster)

Så här valdes Svenskfinlands vackraste ortnamn

Publiken fick först genom ett öppet upprop nominera vilket ortnamn som helst. Som förslag godkändes inte bara namn på städer, kommuner och byar, utan alla namn på platser.

Redaktionen fick mer än 500 förslag. Utgående ifrån dem valde språkpoddens programledare Jens Berg och språkexperten Jenny Sylvin åtta stycken finalister.

Redaktionen beaktade hur många gånger ett ortnamn nominerats och motiveringarna. Här kan du läsa motiveringarna bakom finalisterna.

Omröstningen pågick i tre dagar och samlade 1 932 deltagare.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln