Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO-experter rekommenderar Astra Zenecas vaccin även för äldre och mot varianter av viruset – Astra Zeneca lovar öka produktionen i Europa

Från 2021
Uppdaterad 10.02.2021 21:35.
En person får coronavaccin.
Bildtext Världshälsoorganisationens experter rekommenderar Astra Zenecas vaccin även för äldre personer.
Bild: Silja Viitala / Yle

Världshälsoorganisationen WHO:s expertpanel rekommenderar att Astra Zenecas vaccin ska användas även för personer som är 65 år eller äldre och också i länder där det finns varianter av viruset, inklusive Sydafrika.

Experterna rekommenderar att vaccinet ska användas eftersom fördelarna väger tyngre än eventuella risker.

Ordföranden för expertpanelen Alejandro Cravioto sa att tusentals människor dör av infektionen dagligen i många länder.

- Allt vi kan göra för att använda en produkt som kan minska det är helt berättigat, även om informationen inte är så komplett som man skulle önska, sa Cravioto på presskonferensen.

Rekommendationen innebär inte att WHO visar grönt ljus för användningen av Astra Zenenas vaccin. Det beslutet kan fattas efter andra WHO-möten på fredag och måndag.

Vaccinet viktigt globalt

Astra Zenecas vaccin är viktigt i och med att den FN-stödda globala samordnings­mekanismen kallad Covax strävar efter att leverera hundratals miljoner doser av just det vaccinet till behövande människor oavsett om de finns i fattiga eller rika länder.

WHO:s ledande forskare Soumya Swaminathan sa att experternas rekommendation är en viktig milstolpe. Hon konstaterade att Astra Zenecas vaccin förvaras i kylskåp, till skillnad från Pfizer-Biontechs vaccin som förvaras i mycket låga temperaturer.

Pfizer-Biontechs vaccin är hittills det enda vaccinet som WHO formellt har gett grönt ljus för. Soumya Swaminathan hoppas att Astra Zenecas vaccin inom kort kommer att få samma status.

Flera länder undviker att ge vaccinet till äldre

Vaccinets effekt på äldre personer har ifrågasatts eftersom det på basis av studier av vaccinet inte finns så mycket data om hur bra det skyddar äldre mot covid-19.

Flera europeiska länder har tidigare beslutat att inte vaccinera äldre personer med Astra Zenecas vaccin.

Sydafrika stoppade för sin del vaccineringar med Astra Zenecas vaccin, eftersom en liten klinisk studie antydde att vaccinet endast skulle ge ett svagt skydd mot lindriga och medelsvåra former av covid-19.

Avtal om ökad produktion av vaccin i Europa

Astra Zeneca har slutit ett avtal med tyska IDT Biologika för att öka produktionen av coronavaccin under årets andra kvartal.

Astra Zenecas vd Pascal Soriot säger att det nya avtalet kommer att hjälpa Europa att bygga ut en självständig kapacitet att tillverka vaccin.

- Vi är stolta att Astra Zeneca har valt oss som strategisk partner inom tillverkning av deras vacciner, säger för sin del IDT Biologikas vd Jürgen Betzing.

Utöver det omedelbara behovet av vaccin kommer de två företagen att investera i ökad produktionskapacitet från och med slutet av 2022 vid en anläggning i Dessau i östra Tyskland.

Avtalet innebär att IDT Biologikas kapacitet att tillverka vaccindoser kommer att vara bland de högsta i Europa.

Källor: WHO, AP, Reuters, AFP

Artikeln har uppdaterats. Rubriken förlängdes med "Astra Zeneca lovar öka produktionen i Europa" och texten förlängdes med uppgifter om ökad vaccinproduktion i Europa.