Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norges stjärngarde starkast i mixedstafetten – motig VM-premiär för Finland: "Visst fanns det lite nerver"

Från 2021
Uppdaterad 10.02.2021 18:39.
Norges lag firar seger i mixedstafetten.
Bildtext Norge tog en väntad seger i mixedstafetten.
Bild: AFP / Lehtikuva

Mixedstafetten hade potential att bli ett finländskt glädjeämne i skidskytte-VM i Pokljuka. Men Finland floppade i de blöta slovenska förhållandena. Norge nappade en komfortabel premiärseger.

Den finländska chefstränaren Jonne Kähkönen slog inför dagens tävling fast för Yle att placeringarna 6-10 är fullt realistiska för det de blåvita laget i mixedstafetten i världsmästerskapet i skidskytte i Pokljuka.

I OS 2018 blev det en sjätteplats, i fjolårets VM slutade man nia och i genrepet i Anterselva för ett par veckor sedan slog Finland till med en fin sjundeplats. Men i dagens VM-premiär var finländarna långt ifrån en plats bland de tio bästa.

Finlands öppningsåkare Tuomas Harjula behövde direkt två reservpatroner i det liggande skyttet och ytterligare en i det stående. Tero Seppälä åkte iväg som fjortonde man och började lovande med ett prickfritt liggande skytte.

Seppälä åkte sjunde snabbast av alla i den andra etappen, men tre förbrukade reservpatroner i det stående skyttet ledde till att han växlade till Suvi Minkkinen först som 13:e åkare.

– Mina två första varv var helt bra, men sedan gick det andra skyttet dåligt, tre reservpatroner är för mycket. Mitt sista varv var trögt. Skjutmattorna var hala, men nog fanns det folk som sköt bra också. Visst fanns det lite VM-nerver med också, funderade Seppälä.

Tero Seppälä.
Bildtext Tero Seppälä hade det tufft i det stående skyttet (arkivbild).
Bild: imago images/Eibner/All Over Press

Finlands damduo bommade däremot inte några skott. Suvi Minkkinen hörde dock till den tredje etappens långsammaste åkare och skickade i väg Mari Eder som nummer 15, närmare tre och en halv minut efter täten.

Mari Eder var också i form på vallen och höll en hyfsad takt i spåret. Hon förde Finland i mål på 13:e plats.

Røiseland darrade på vallen

Norge ställde upp med kvartetten Sturla Holm Lægreid, Johannes Thingnes Bø, Tiril Eckhoff och Marte Olsbu Røiseland, som nappat sammanlagt 16 världscupsegrar denna säsong.

Förhandsfavoriten var precis så stark som väntat och Eckhoff kunde skicka i väg ankaret Røiseland med en ledning på 40 sekunder. Røiseland gjorde det lite spännande i det sista skyttet då hon bommade tre av sina fem första skott, men norskan löste det med hjälp av reservpatronerna och kunde föra Norge till klar seger.

– Jag är väldigt lättad nu. Det är blandade känslor, eftersom jag gjorde det riktigt svårt för mig. Att vi tar guld i dag är de andras förtjänst, inte min, sa Røiseland efteråt enligt NRK.

Österrike tog silver, medan bronspengen blev svensk efter att Hanna Öberg spurtat bättre än Ukrainas Olena Pidhrusjna på det sista varvet.

VM fortsätter på fredag med herrarnas sprint klockan 15.30.

Marte Olsbu Röiseland firar.
Bildtext Marte Olsbu Røiseland förde Norge i mål som etta – efter ett nervkittlande sista skytte.
Bild: AFP / Lehtikuva

Resultat:

1) Norge 1.20.19,3 (0+11)
(Sturla Holm Lägreid, Johannes Thingnes Bö, Tiril Eckhoff, Marte Olsbu Röiseland)
2) Österrike +27,0 (0+2)
(David Komatz, Simon Eder, Dunja Zdouc, Lisa Theresa Hauser)
3) Sverige +30,6 (0+8)
(Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Linn Persson, Hanna Öberg)
4) Ukraina +31,1 (0+8)
5) Frankrike +46,2 (1+10)
...
13) Finland +3.35,1 (0+6)
(Tuomas Harjula, Tero Seppälä, Suvi Minkkinen, Mari Eder)

Diskussion om artikeln