Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Coronavaccinet betyder inte snabb återvändo till vardagen vi minns – och fyra andra nyheter att ha koll på

Från 2021
Uppdaterad 11.02.2021 09:16.
En äldre kvinna får coronavaccin.
Bild: Petteri Bülow / Yle

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här torsdagsmorgonen.

Det dröjer innan vi kan återvända till vardagen – trots coronavaccin

Många väntar ivrigt på coronavaccinet i hopp om att återvända till en bekant vardag. Men hur snabbt kan man egentligen börja leva som vanligt igen?

Sanningen är att vaccinering än så länge inte befriar från restriktioner. Vaccinet skyddar inte hundraprocentigt från covid-19 och från att smitta andra.

– Än så länge när vaccinationstäckningen är på låg nivå rekommenderar vi att man fortsätter med försiktighetsåtgärder, säger överläkaren Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd.

Hittills har 240 000 finländare vaccinerats mot covid-19 med en eller två vaccindoser. Det motsvarar närmare fyra procent av den vuxna befolkningen.

Två rättegångar att hålla ögat på i dag

Minns du dödsolyckan på Erstan i augusti 2019? Två personer dog när en segelbåt och en motorbåt kolliderade och två flickor födda år 2000 skadades. I dag börjar behandlingen av olyckan i Helsingfors tingsrätt.

Personen som körde motorbåten står åtalad för grovt dödsvållande, grovt vållande av personskador och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

En segelbåt med bruten mast, en motorbåt och Sjöräddningens båt guppar bredvid varandra på havet. I en kollision mellan motorbåten och segelbåten dog personer.
Bildtext Två bröder dog i olyckan då motorbåten och segelbåten krockade.
Bild: Västra Finlands sjöbevakningssektion

I dag faller domen i fallet med den irakiska asylsökande som efter ett negativt asylbeslut i Finland påstods ha dödats i Irak.

Den irakiska mannens dotter och tidigare svärson (dotterns ex-man) åtalas båda för grovt bedrägeri och grov förfalskning.

Enligt åklagaren vilseledde duon myndigheterna och Europeiska domstolen att tro att mannen hade dödats i Irak genom att uppvisa förfalskade dokument.

I november 2019 dömde Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna Finland på grund av fallet. Senare gick den tidigare svärsonen till polisen för att berätta att "Finland blivit lurat".

Här kan du läsa mer om fallet.

Akut brist på läkare inom psykiatrin i Vasa

Det råder stor brist på läkare inom psykiatrin i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Flera läkare har slutat och man kämpar med att rekrytera nya. Personalbrist råder och de som är på jobb tvingas jobba långa dagar och under hård press.

Nuori nainen istuu pimeässä huoneessa missä verhot ovat kiinni.
Bildtext Vasa sjukvårdsdistrikt tampas med brist på läkare inom psykiatrin, speciellt ungdomspsykiatrin.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Speciellt tufft är det inom ungdomspsykiatrin. Distriktets direktör kräver att problemet lyfts upp på nationell nivå.

– Personalen arbetar under en stor press och det är som att allt hänger på sköra trådar på något sätt. Man gör så gott man kan och de gör ett bra jobb – ett strongt arbete, säger Delegationens ordförande Per Hellman.

Riksrättegången mot ex-presidenten Trump fortsätter

Riksrätten mot ex-president Donald Trump fortsatte i går i senaten i USA, när demokratledda åklagarsidan presenterade sina bevis.

De visade dramatiska videor som inte setts tidigare där kongressledamöter evakueras och poliser trakasseras. I en av videorna kan man höra Trumpanhängare ropa "häng Mike Pence".

En skärm visar upp ny videoinspelning från den andra dagen av riksrättsrätteången mot Donald Trump.
Bildtext En skärm utanför kongressbyggnaden i Washington visar upp ny videoinspelning från Capitoliumattacken. Videon spelades upp av demokraterna inför den andra dagen av riksrättsrätteången mot Trump.
Bild: AFP / Lehtikuva

Videon visar också upp en galge som någon rest upp utanför för att illustrera en hängning. I videon kan man också se hur en person skjuts ihjäl.

Båda sidorna har nu 16 timmar och två dagar på sig att presentera sina argument, men de väntas inte använda hela sin angivna tid. Rättegången kan vara slut i början av nästa vecka.

Kina kämpar med sjunkande födelsetal

Kina – som tidigare tampats med en befolkning som ökar i snabb takt – har nu problem med nedgång i nativiteten.

Nedgången beskrivs som drastisk och väcker oro i landet. Kina hade länge en ettbarnspolitik (det vill säga att familjer endast får skaffa ett barn), men trots att den här regeln slopats fortsätter födelsetalen att sjunga år efter år.

Barn och föräldrar i Kina
Bildtext Allt färre barn föds i Kina, vilket oroar.
Bild: EPA/DIEGO AZUBEL

Höga kostnader för familjebildning och ändrade sociala normer tros vara förklaringen.

På måndag meddelade myndigheter att det i fjol föddes knappt 10,04 miljoner barn i Kina. Det är en nedgång med 15 procent från år 2019.

Dagens väder

Det utlovas växlande molnighet i största delen av landet med lokalt lätt snöfall. Kylan beskrivs som hård.

I landets södra och mellersta delar är det mellan -10 och -18 grader, svag vind. I landets norra del är det mellan -15 och -30 grader. Mest svag vind.

Det vintriga vädret fortsätter i hela landet och kylan är lokalt sträng.

Artikeln uppdaterades 11.2.2021 klockan 09.15. I texten fanns ett slagfel, det stod tidigare att det fötts 10,04 barn i Kina 2020, det ska givetvis vara 10,04 miljoner barn.

Diskussion om artikeln