Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Distansarbete och corona blev ett uppsving för Hangö - allt fler köper en andra bostad i staden

Från 2021
Östra hamnen i Hangö
Bildtext Coronapandemin har gjort att finländare fått upp ögonen också för vinter-Hangö.
Bild: Yle/Maria Wasström

Att Hangö lockar på sommaren är inget nytt - men med coronan har folk fått upp ögonen för småstadens charm också på vintern.

Allt fler sommargäster har börjat vistas i Hangö också vintertid. Det gäller särskilt dem som bor på annat håll men äger en bostad i Hangö. Hangös invånarantal sjunker däremot fortfarande.

Bildtext Tulludden är en av Vesa Kallionluotos favoritplatser i Hangö.

Havsvattnet sköljer över de små stenarna på Tulluddens strand och Vesa Kallionluoto njuter.

– Jag kunde lyssna på det här ljudet i det oändliga, suckar han.

Vyerna är inte så tokiga heller. Framför honom breder Östersjön ut sig i all sin vinterprakt.

Kallionluoto besökte Hangö första gången för fem år sedan och har sedan dess återvänt allt oftare.

Distansstudier och en nyköpt tvåa i ett flervåningshus i Hangö har gjort det möjligt för Kallionluoto att göra dagliga utfärder längs stränderna. Fram till slutet av februari tänker han stanna i Hangö.

– Sedan måste jag säkert åka och kolla hur det står till med mitt hem i Jyväskylä, skrattar han.

Hangö visar upp en ny sida

Det var inte bara turisterna som hittade till Hangö under coronaåret 2020 utan också distansarbetarna och de som köpte sig en andra bostad just i Hangö.

Bostäderna gick åt som smör i solsken och bland annat alla 44 lägenheter som byggs på Drottningberg är redan sålda, trots att flervåningshuset blir klart först nästa år.

Det går inte att beskriva Hangös charm med en mening. Det är en magisk plats med ett helt unikt ljus och en unik stämning

― Salla Lundelin

Helsingforsaren Salla Lundelin började med att semestra i Hangö sommartid. Efter hand blev det också några besök på hösten, vintern och våren. Hon hör till dem som gärna förevigar sina besök i Hangö på Instagram.

För två år sedan köpte Lundelin en egen bostad i Hangö och nuförtiden delar hon sitt liv mellan Hangö och Helsingfors.

– Det går inte att beskriva Hangös charm med en mening. Det är en magisk plats med ett helt unikt ljus och en unik stämning, säger Lundelin.

Hennes uppfattning är att också vintrarna blir allt livligare år efter år i Hangö. Numera kan det till och med vara svårt att få bord på restaurang ett vinterveckoslut om man inte bokat i förväg. Detta bekräftas också av turistbyrån.

Coronan hämtade distansarbetarna till sydspetsen

Trots att Hangö haft väldigt få fall av covid-19 har coronan synts tydligt i gatubilden. I mars brukar många lägenheter i centrum stå tomma men när coronan gjorde intåg ifjol fylldes plötsligt parkeringsplatserna utanför fritidsbostäderna med fart. Och situationen har hållit i sig.

– Även om det är ganska lugnt i centrum är här fler människor än vanligt. De flesta är försiktiga på grund av coronan. De jobbar, sköter matinköp och motionerar, säger Hangös turistchef Kira Marschan.

Däremot ser statistiken för fast bosatta i Hangö inte så bra ut. Invånarantalet har sjunkit i årtionden och bland andra Nylands förbund förutspår att nedgången fortsätter.

Stadsdirektör Denis Strandell är däremot inte orolig.

– Som en mätare på stadens framgång borde vi använda köpkraft i stället för invånarantal. Köpkraften växer så det knakar, säger Strandell.

Strandell uppskattar att Hangö varje år får tiotals - om inte hundratals - nya deltidshangöbor.

– De renoverar sina hem och köper tjänster lokalt vilket skapar jobb. Köpkraften är svår att mäta men intressantare än invånarantalet, säger Strandell.

Bildtext Tulludden är vintersurfarens paradis när vinden viner och vågorna växer. Här är havet nästan stilla.

Precis så har Salla Lundelin gjort; hon har renoverat sin tvårummare från golv till tak. Nyligen blev badrummet klart. Trähuslägenheten har hon inrett främst med gamla möbler som hon fyndat bland annat på loppmarknader i Hangö.

Hangö arbetar med att förnya sin strategi där målsättningen är att invånarantalet ska börja stiga före år 2025 igen. Marknadsföringen ska riktas särskilt till dem som äger en andra bostad i Hangö.

– Utan dessa deltidshangöbor skulle vi ha ett oräkneligt antal bostäder som bara står tomma, säger Strandell.

Efterfrågan påverkar också villakulturen

Den som inte har möjlighet att köpa en andra bostad men ändå vill vistas i Hangö nästa sommar börjar få bråttom.

Exempelvis Villa Maija har redan nästan fullbokat för nästa sommar.

Här finns ingen stress och lugnet här förbättrar livskvaliteten. Dofterna från sanden och havet är fascinerande

― Vesa Kallionluoto

Villorna på Appelgrensvägen påminner om Hangös långa traditioner som somrigt semesterparadis.

Villa Maija byggdes redan år 1888 och fungerar fortfarande som inkvartering. Inom kort står en anmärkningsvärd förändring inför dörren. Tanken är att villan ska renoveras för att inkvartera gäster också vintertid - och för längre perioder, till exempel för distansarbetare.

Bildtext Villa Maija hör till de vackra villorna på Appelgrensvägen.

– Hittills har vi vanligen haft öppet från påsk till oktober. Vid kallt väder kan det bli kyligt inomhus, säger familjeföretagaren Niklas Rosenberg på Villa Maija.

Den ökade efterfrågan har lett till att också husets tredje våning nu ska renoveras för långtidsinkvartering.

Bildtext Niklas Rosenbergs föräldrar köpte Villa Maija år 2013 och efter det har den blivit hela familjens gemensamma företag.

– Man kan inte utgå ifrån att alla familjer vill äta alla sina måltider i restaurangen. Därför är det viktigt att det också finns möjlighet att tillreda mat i lägenheterna.

Också Regatta Spa Hotel tror att hela sommarens veckoslutspaket går åt när de kommer till försäljning efter sportlovet.

Småstadens lugn lockar utanför sommarsäsongen

Tillbaka till Vesa Kallionluoto. I tjugofem år hann han jobba som företagare innan han nyligen inledde sina studier till ett nytt yrke.

Det som fascinerar honom mest med Hangö är lugnet utanför den hektiska sommarsäsongen.

– Här finns ingen stress och lugnet här förbättrar livskvaliteten. Jag låter väl som medelålders men visst är det så att människan förändras med åldern, funderar Kallionluoto.

Varje dag upplever han att naturen och havet gör intryck på honom.

– Dofterna från sanden och havet är så fascinerande.

Bildtext Kallionluoto rör sig utomhus mer än någonsin när han är i Hangö. Till och med telefonen får vänta ibland.

Också Hangöborna får beröm.

– Människorna är hjälpsamma, pratsamma och vänliga. Kanske det är därför jag känner att jag hör hemma här, funderar han.

Dessutom gillar de hans hund.

Kallionluoto försöker övertyga sin partner, som ursprungligen kommer från Hangö, om att flytta stadigvarande till Hangö.

Också Salla Lundelin överväger att bosätta sig i Hangö permanent.

Artikeln baserar sig på Etätyön lisääntyminen on saanut monet hankkimaan kakkosasunnon Suomen eteläkärjestä – Kysyimme Hangosta asunnon ostaneilta, että kannattiko skriven av Paula Tiainen. Maria Wasström har översatt artikeln till svenska.

På andra språk

Diskussion om artikeln