Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kårkullas samkommunsdirektör Sofia Ulfstedt avgår: "Jag har blivit utsatt för en klappjakt"

Från 2021
Uppdaterad 11.02.2021 21:10.
Mörkhårig kvinna vid åstranden i Åbo.
Bildtext Kårkullas samkommundirektör Sofia Ulfstedt avgår.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Kårkullas samkommunsdirektör Sofia Ulfstedt avgår. Det här blev klart i dag under Kårkullas fullmäktigemöte.

Ulfstedt själv säger att hon utsatts för en klappjakt och att hon inte längre kan arbeta konstruktivt med Kårkullas styrelse.

– Jag vill inte ägna min arbetstid åt bråk. Jag tycker det är mycket oprofessionellt och oansvarigt att så här mycket tid och energi och resurser sätts på bråk, då vi har en hel samkommun att i dessa ekonomiska och vårdreformstider lotsa framåt på bästa sätt.

Uppsägningen kommer att gälla från och med i morgon och ska ännu godkännas av Kårkulla samkommuns styrelse.

Fullmäktige har också godkänt förändringar i direktörens direktörsavtal som möjliggör att samkommunsdirektören kan få sitt avgångsvederlag på 56 000 euro, trots att hon avgår på egen begäran.

"Hon har skött sina uppgifter väl"

Kim Lindstedt är styrelsemedlem i Kårkullas styrelse. Han tycker det är synd att Ulfstedt avgår.

– Hon har varit kompetent och skött sina uppgifter väl. Särskilt de externa uppgifterna, utskotten och intressebevakningen angående vårdreformen. Hon har verkligen använt sina kontaktnät för att försäkra Kårkullas framtid.

Enligt Lindstedt har de som varit missnöjda med Ulfstedt gått åt henne väldigt aggressivt.

– De klagade alltid bara på att ledningen var dålig, men gav aldrig konkreta exempel eller förslag på vad som borde göras.

Roger Weintraub är av motsatt åsikt. Han hör till dem i styrelsen som önskade att Ulfstedt skulle avgå och är nu nöjd att så skett.

Weintraub säger att Ulfstedt skött personalärenden dåligt, att hon inte hämtat alla ärenden till styrelsen som hon borde ha gjort och att hon inte deltagit i utvecklingssamtal med styrelsens ordförande.

Enligt honom handlar det inte om någon klappjakt.

– Hon har vägrat att lyssna på oss eller att ta åt sig av kritiken. Istället har hon skyllt på andra.

Långvarig kris

Kårkulla samkommun har redan en längre tid lidit av en ledarskapskris.

Ungefär hälften av styrelsemedlemmarna har varit missnöjda med Ulfstedt, medan den andra hälften, med styrelseordförande Anna Lena Karlsson-Finne i spetsen, tagit henne i försvar.

Även annan personal har uttryckt missnöje och frustration över ledningen vid Kårkulla och i början av januari ställde sig 57 personer i personalen bakom en protestskrift.

Enligt Ulfstedt är det beklagligt, men hon är inte förvånad över läget.

– Om fem procent av personalen är missnöjd är det såklart beklagligt, jag önskar att det inte var så. Men vi lever i ekonomiskt strama tider, där vi drar in på allt som går att dra.

– Vi gör organisationsförändringar med tanke på vårdreformen för att skapa kontakter. Det här tycker inte alla i personalen om, men tyvärr måste också obekväma beslut tas.

Kårkullas fullmäktige gav Ulfstedt sitt förtroende i december i en omröstning, men trots detta ordnade styrelsen en ny förtroendeomröstning.

Det här ledde till att ett initiativ om att avsätta hela styrelsen lämnades in till fullmäktige.

Kårkulla
Bildtext Kårkulla samkommuns styrelse har varit oeniga om samkommundirektör Sofia Ulfstedt och hennes agerande.
Bild: Arash Matin / Yle

Utskott ska fundera på styrelsens framtid

Styrelsen avsattes ändå inte på mötet i dag. Istället tillsattes ett utskott som ska fundera på styrelsens framtid och hur arbetet där ska se ut i framtiden.

Kim Lindstedt säger att de bildats två läger inom styrelsen som har haft svårt att samarbeta. Han hoppas nu att styrelsen ska kunna arbeta bättre.

- Förhoppningsvis kommer vi på fötter och fortsätter att arbeta vidare för Kårkullas bästa. Vi har mycket att göra.

Roger Weintraub tycker att fullmäktige inte lyssnat på den delen av styrelsen som varit missnöjd.

- Jag tror att de agerat annorlunda om de hört vad vi hade att säga. Jag har bara velat skipa rättvisa och det arbetet är ännu inte färdigt.

Sofia Ulfstedt säger att det är bra att styrelsens agerande granskas och hoppas nu att fokuset ska återgå till att leda verksamheten.

Hon tror inte att bråkandet har påverkat Kårkullas service.

– Mest lidande har vårdreformen och den planeringen blivit. Det har även gått mycket onödiga pengar till det här grälandet. Men den service som brukarna får och personalen ska nog inte ha blivit påverkade av det här.

Diskussion om artikeln