Kan man lära sig att klippa hår på distans? Yrkesstuderande saknar vardagen och inlärningen lider
På många håll i landet märker yrkesskolor av fler avhoppare i coronatider. "Det är svårt att hitta motivationen att göra något där hemma då man bara är i samma rum om dagarna" säger en förstaårsstuderande. En äldre medstuderande finner däremot undervisningen tillräcklig.
Madicken Ålgars, 16, studerar första året till frisör vid Yrkesakademin i Vasa. Om saker skulle vara som normalt skulle hon bo på skolans internat, men nu bor och studerar hon hemma i Närpes.
Svenska Yle har också talat med rektor Boris Ståhl, som säger att han märker att många studerande är trötta på distansstudierna.
Ålgars fick ändå smak för ett normalt studieliv i september då närundervisningen var tillåten. Det vände ganska snabbt - redan i oktober studerade Ålgars och resten av YA i Vasa på distans. Efter det har hösten och vintern inneburit periodvis distansundervisning och närundervisning.
– Det är helt okej, vi hann ändå vara i skolan medan vi lärde oss grunderna till att klippa hår. Nu har vi just börjat färga och det är lite svårare såhär på distans, säger Ålgars.
Det blir ganska mycket teori och lite mindre praktik. De studerande har ändå dockor hemma som de kan öva på, och klassen möts några gånger i veckan över videosamtal.
– Då vi har möten så talar vi ju inte lika mycket som annars. Man sitter mest och lyssnar. Men i början och slutet talar vi allmänt om vädret och planer. Inte är det helt ensamt, säger Ålgars.
Det händer också att de studerande samlas i mindre videomöten med lärare där de hinner tala mer. Vardagen fungerar ändå men innehåller inte mer än det nödvändiga. En längre period skulle vara en utmaning.
– Det är inte samma sak som att vara i skolan. Man lär sig på ett annat sätt där. Man träffar vänner, har kunder och tränar på varandra, säger Ålgars.
Märks i motivationen
Att Ålgars både bor och studerar i samma utrymme gör att rutinerna blir vagare.
– Det är svårt att hitta motivationen att göra något där hemma då man bara är i samma rum om dagarna. Det är svårt att verkligen börja på med uppgifterna, säger Ålgars.
Hon känner en viss oro över hur distansstudierna påverkar vad hon på riktigt får lära sig.
– Kommer jag att få träna på samma sätt som alla andra har fått? I det här yrkesvalet lär man sig av att ha kunder. Men jag tror nog jag hinner, jag har ju två år kvar, säger Ålgars.
Studierna går nog långsammare framåt än de borde, tycker Ålgars. De repeterar mycket av det de redan lär sig, som inte i sig är negativt, men det blir mindre av vad hon egentligen borde lära sig nu.
Medina Kekic berömmer handledarna
En annan medstuderande på årskurs 3 är Medina Kekic, också bosatt i Närpes. Hon har upplevt distansstudierna som gångbara.
– Det fungerar jättebra för våra handledare stöder oss. Vi är hela tiden i kontakt med dem och de hjälper oss faktiskt på alla möjliga sätt. De är verkligen guld värda, säger Kekic.
Kekic brukar skicka videon och bilder till handledarna och får respons på sitt arbete på det sättet. Klassen samlas över videomöte på morgonen, börjar på med sitt arbete och samlas igen under eftermiddagen - något som hon tycker att fungerar.
En annan sak som tredjeårsstuderande
Som bäst jobbar Kekic med sitt slutarbete inom fest- och temafrisyrer. Grundkunskaperna hann hon lära sig i skolan på ett annat sätt än Madicken Ålgars som började på hösten.
– De (förstaårsstuderandena, red. anm.) har jobbat och kämpat jättemycket. Jag har mött dem då vi har haft kundarbete och de är duktiga, säger Kekic.
Medina tror att hennes styrka sitter i inställningen.
– Jag är en människa som bara går framåt och lämnar inte saker ofärdiga. Många tycker säkert att det är jobbigt att studera på distans utan all handledning, men jag ser inte det som en orsak att inte studera, säger Kekic.
Unga finlandssvenskar vittnar om varierande upplevelser
Vi bad om kommentarer om hur yrkeselever i Svenskfinland upplever distansundervisningen i sina utbildningar via Yle X3M Nyheters instagramkonto. Majoriteten av kommentarena var kritiska medan somliga upplever det som något positivt.
"Själva studierna går helt okej för mej personligen men skolan och skolsystemet är väldigt råddigt"
"Det funkar inte"
"Det går åt helvete. Första året har snart gått och jag har inte lärt mig någonting"
"Studerar till närvårdare. Blir ingen diskussion i teams och ingen kan lära sig att sticka över distans"
"Det har varit ett skämt, inga lektioner i princip"
"I våras var det tråkigt då vi hade praktik och inte kunde ha den, och examen skjuts upp"
"Personligen går det bra, har rutiner och blivit van. Själva undervisningen lider dock..."
"Det är bra att man kan vara på läroavtal"
"Super, man måste inte vänta på alla andra. Man kan göra uppgifter i egen takt"
"Bra för vuxensidan som får vara på praktik och inte behöver ha normala timmar just nu"