Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

“Det låter främmande när vuxna börjar använda våra ord” - Tonåringars tal får sin inspiration från internet och andra språk

Från 2021
Uppdaterad 15.02.2021 09:59.
“Det låter främmande när vuxna börjar använda våra ord” - Spela upp på Arenan

Precis som dialekter är variationer i ett språk mellan olika geografiska orter, så finns det stora variationer i språket mellan olika åldersgrupper.

- Vi pratar på ett helt annat sätt med varandra än med vuxna, säger Ellen Naakka.

Hon får medhåll från de andra niorna från Lagstads skola i Esbo som vi talar med. Främst handlar det om att tonen är annorlunda.

- När jag är med vänner så är atmosfären mera avslappnad och man blandar in mycket mer ord från finskan och engelskan, säger Laura Holm.

De konstaterar också båda att svordomar är ett vanligare element när unga pratar sinsemellan, än när man kommunicerar med vuxna.

- Så klart försöker vi också vara snälla med våra kompisar men det kommer mycket mer svordomar och man är inte lika artig med sina vänner. Men jag skulle aldrig svära till till exempel en lärare, säger Holm.

Bland tonåringar så kan nya ord och sätt att uttrycka sig på uppstå och försvinna på korta tidsperioder.

- Jag skulle säga att de flesta nya ord och uttryck kommer från internet, och då främst Tik tok, Instagram och Youtube. Det är främst ord från engelska, säger Elliot Siemssen.

Ett finger pekar på Tiktoks logga på en telefonskärm.
Bildtext Många av ungdomarnas uttryck nuförtiden kommer från sociala medier.
Bild: Hayoung Jeon / EPA

Det uppstår även egna uttryck i små grupper, men de uppstår sällan i isolering, enligt Frans Vuorio.

- Ibland kan det hända att någon kompis hittar på något uttryck, men det kommer nog sällan bara från en själv, säger han.

Uttrycken dör ut när vuxna börjar använda dem

Den vanligaste orsaken till att ungdomar slutar använda vissa uttryck är att vuxna anammar dem. Uttrycken går från att vara coola till att vara pinsamma.

Ett exempel är dansrörelser som var populära för några år sedan, som att “flossa” och “dabba”.

- När vi gick ut sexan så hade alla lärare ett program där de stod och flossade på scenen. Efter det slutade i princip alla med det, säger Ellen Naakka.

- Det är jättekonstigt när man hör ord som man aldrig förr hört komma från vuxnas mun. Det känns väldigt främmande, och det är inte bra, säger Frans Vuorio med ett skratt.

Vad är då elevernas tankar om regionala dialekter? Håller de på att försvinna när allt mer kommunikation sker över internet? Nä, fortfarande finns de regionala skillnaderna kvar.

- Jag har till exempel en vän i Närpes och när jag ser på hans snapstoryn så märker man väldigt tydligt att han har en dialekt, säger Siemssen.

- Jag har själv vänner från olika ställen runt om i huvudstadsregionen och man hör nog skillnader, men inte så mycket. Den största skillnaden är mellan folk som bor i centrala Helsingfors och utanför, säger Naakka.

Många på jobbet säger att jag är mer en Närpesbo än vietnames - Spela upp på Arenan

Näst sista ordet

Spela upp

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln