Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lukasjenko höll stormöte för regimtrogna och delade ut löften - oppositionen ser det som spel för gallerierna

Från 2021
Aleksandr Lukasjenko talar till den "allbelarusiska folksamlingen" 11.2.2021 i Minsk
Bildtext President Aleksandr Lukasjenko talar till den "landsomfattande belarusiska folksamlingen" 11.2.2021 i Minsk
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Belarus president Aleksandr Lukasjenko höll i dag ett kraftfullt tal till den "landsomfattande belarusiska folksamlingen" - något som den oppositionen betraktar som politisk teater med tomma löften.

Diktatorn Lukasjenko - som har suttit 26 år vid makten i Belarus - anklagade i sitt tal än en gång utlandet för att stå bakom de landsomfattande protesterna mot regimen.

Efter det hårt kritiserade presidentvalet i augusti 2020 har belarusierna regelbundet demonstrerat på gatorna i fredliga protester mot valet som anses ha varit riggat till förmån för Lukasjenko.

Polisen har med hård hand slagit ner demonstrationerna och många belarusier har gripits, fängslats eller flytt landet under de senaste månaderna.

President Aleksandr Lukasjenko talar vid den "belarusiska folksamlingen" den 11 februari 2021 i Minsk
Bildtext Aleksandr Lukasjenko talar vid den "belarusiska folksamlingen" den 11 februari 2021 i Minsk. - EU och Kina är viktiga för republiken men Ryssland är och förblir den viktigaste ekonomiska partnern och Belarus strategiska allierade, försäkrade han.
Bild: AFP / Lehtikuva

Blixtkriget misslyckades

― Aleksandr Lukasjenko

Enligt Lukasjenko kan protestvågen i landet beskrivas som ett myteri.

- Men "blixtkriget" (blitzkrieg) misslyckades, vi räddade vårt land, för stunden, sa han i sitt tv-sända tal till de cirka 2 700 mötesdelegaterna som mestadels bestod av regimanhängare.

Lukasjenko utlovade också konstitutionella reformer som ska utarbetas i år och underställas en folkomröstning 2022.

- Presidentpositionen innefattar för mycket makt, sa diktatorn.

Lukasjenko sa också att han kan tänka sig att lämna över makten till andra på villkor att det råder stabilitet och ordning i landet och att folk uttrycker sina åsikter inom lagens ramar. Ett annat villkor är att de som tar över makten inte bestraffar de personer som stöder den nuvarande presidenten.

Krisen och problemen fortsätter medan Lukasjenko försöker klamra sig fast vid makten

Oppositionen anser att Lukasjenkos tal om reformer är ett spel för gallerierna och att han den här vägen försöker klamra sig fast vid makten.

Belarusier i Ukraina samlades 7.2.2021 i Kiev för att demonstrera under en internationell solidaritetsdag för Belarus.
Bildtext Belarusier i Ukraina samlades 7.2.2021 i Kiev för att demonstrera under en internationell solidaritetsdag för Belarus. Här med plakat som föreställer den ryska presidenten Putin och den belarusiska presidenten Lukasjenko
Bild: AFP / Lehtikuva

- Lukasjenko har ingen som helst avsikt att avgå och vill inte ändra på det system som råder. Han är redo att skärpa förtrycket, och han har inga planer på att modernisera landet eller kompromissa på riktigt i samhälleliga frågor säger Alexander Klaskovsky, oberoende politisk analytiker från Minsk, till nyhetsbyrån AP.

"Ett hån mot demokratin - alla beslut har ju redan fattats"

Ryhor Nishnikau, äldre forskare vid Finlands Utrikespolitiska Institut, ser Lukasjenkos tal som ett hån mot demokratin eftersom alla beslut redan har fattats i förväg.

- Han känner sig trosviss och han kan dra nytta av "folkförsamlingen". Han kan framhäva sin styrka framför landets elit - och tala illa om väst - trots att han nog vet att krisen inte är över.

Ryhor bedömer att oppositionen är för splittrad för att kunna fälla Lukasjenko, och att presidenten därför kommer att sitta kvar tills mandatperioden löper ut 2025.

Demonstrationerna har mattats av - folk har dömts till långa fängelsestraff för små förseelser

Demonstrationerna har slagits ner av regimen och de har också efter hand mattats av.

Den belarusiska journalisten Siarhei Lisichanok konstaterar att motståndet mot Lukasjenko nog är starkt men att folket nu tänker sig för både en och två gånger innan de beger sig ut på gatorna.
Orsaken är att så många demonstranter har gripits och dömts till långa fängelsestraff.

Långa fängelsestraff väntar till exempel personer som har demonstrerat mot regimen genom att spraya meddelanden i form av graffiti.

Sprayade meddelanden som "Lämna makten" och "Länge leve Belarus"- är brott som i andra länder skulle straffas med en böteslapp - men de leder i Belarus till flera års fängelse.

Tre grundpelare för Lukasjenkos maktposition

Journalisten Siarhei Lisichanok beskriver tre grundpelare som har gjort att Lukasjenko så länge har lyckats klamra sig fast vid makten:

1. En enorm makt över landets myndigheter
2. Stödet från landets elit
3. Stödet från Ryssland

Lisichanok tror inte att enbart demonstrationer kan fälla Lukasjenko, men han bedömer att situationen skulle förändras klart om man lyckas försvaga de tre grundpelarna.

- Eliten måste övertygas om att det är bättre för alla om man slutar stöda diktatorn Lukasjenko.

Både Siarhei Lisichanok och Ryhor Nishnikau är i alla fall övertygade om att motståndet mot diktatorn Lukasjenko inte kommer att försvinna.

Källor: Reuters, Tass, AP

Diskussion om artikeln