Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Allan Wallenius – en "rödfinne" i Stockholm och hans illegala resor

Från 2021
Uppdaterad 21.02.2021 12:46.
Allan Wallenius
Bildtext Allan Wallenius gick till fotografen i Stockholm i början av år 1921. Han sände porträttet till föräldrarna i Åbo, och censuren stämplade över bilden.

I januari 1919 ger sig Allan Wallenius av från Petrograd. Han ska ta sig illegalt genom Finland och vidare till Sverige. Han åker först tåg och sedan släde mot gränsen. Han går till fots över gränsrån till Finland i skydd av mörkret, vägledd av arbetaren Mäkinen. Allan har en pistol i fickan och röd propaganda i ränseln.

Allan är efterlyst i Finland, inte minst för att han 1918 var med om att ta över bankerna i Åbo. Han är bibliotekarien från Åbo som blev röd tjänsteman 1918. Den röda regeringen skickade honom på utrikesuppdrag, och efter inbördeskriget har han vistats i Schweiz och i Ryssland.

I Petrograd har Allan skrivit artiklar för Budkavlen, en revolutionär tidskrift som trycks i små häften och smugglas över till Finland. Allan uppmanar arbetarna i Finlands armé att göra uppror mot sina officerare och vägra order. Han skriver också röda dikter.

Allan skriver om sin illegala resa i tidskriften Stormklockan. Du hör hans berättelse
i dokumentären Röda resor.

Till sin hemstad Åbo kan Allan inte fara, där är han alltför välkänd. Hans mor Sigrid och far August är ensamma kvar i hemmet på Ryska kyrkogatan.

Allans bror Paul stupade i inbördeskriget som vit hjälte och jägarkapten.

Familjen Wallenius, ett porträtt.

Under sina utlandsresor på 1910-talet saknade Allan sin bror och sina föräldrar och skrev många brev till dem. Ovan från vänster Paul, Sigrid, August och Allan Wallenius.

Paul Wallenius

Så här såg Paul Wallenius ut när han återvände till Finland i hemliga jägaruppdrag hösten 1917. Han stupade vid Tammerfors i mars 1918. Allan sörjer sin bror, de stod varandra nära trots att Allan var röd och Paul vit.

Allans föräldrar har ont om pengar, och Allan har obetalda skulder i Åbo. Kanske tänker Allan hellre på revolutionen – och på sin åländska fästmö Alice Rosenblad som väntar i Stockholm.

Alice Rosenblad växte upp i Åsgårda i Saltvik, Åland. Hon studerade till lärarinna på seminariet i Ekenäs, och arbetade vid Haraldsby Folkskola åren 1911–1918. Skoldirektionen sade upp Alice våren 1918 för att hon var socialist.

Allan reser genom Finland i riktning mot Österbotten. Han har en ståtlig päls och en dyr lapplandsplånbok som han tar fram när han ska visa sitt falska pass. Han låtsas vara en direktör som reser i skogsaffärer. Tullmännen han möter under en slädfärd och detektiven som följer efter Allan från vagn till vagn på tåget låter sig luras.

Allan och tre andra flyktingar tar sig över isen från Vasa till Umeå på skidor. Det är minus 20 grader, men de har medvind. De startar på kvällen och kommer fram sju på morgonen. De är utmattade, törstiga och utsvultna – flera av dem har förfrusit kinder eller öron.

Allan anländer till Stockholm 22 februari 1919. Han får uppehållsbok i Sverige och rätt att vistas i landet som politisk flykting. Han får inte blanda sig i politisk verksamhet i Sverige, men det gör han i högsta grad.

Allan planerar världsrevolution tillsammans med Otto Wille Kuusinen, Yrjö Sirola och andra “rödfinnar”. Han samarbetar med svenska vänstersocialister och med Komintern, den Kommunistiska internationalen.

Allan skriver för de radikalaste vänstertidningarna, som Folkets Dagblad Politiken. Han översätter revolutionära böcker och ger ut dikter och prosa.

Allan gifter sig med Alice Rosenblad i mars 1919 och i december samma år föds deras son Aiwest. Allan skriver till sina föräldrar: “Till och med här i Sverige börjar det lukta revolution!”

Allans ungdomsvän Fredrik Valros skriver i Svenska Tidningen i Finland att Allan är en obotlig femteklassist som aldrig blir vuxen, och “stor beundrare av ordet revolution, vårstorm, bristande bojor, stormflod med mera.”

Stockholmspolisen skuggar Allan och Alice. Polisen misstänker att Allan är sänd till Sverige för särskilda uppdrag och att han pumpar in ryska pengar i förlaget Fram.

Pärm till "Mannerheim den blodige"
Bildtext Allan skriver en pamflett om Mannerheim som publiceras 1919. Allan hävdar att Mannerheim är en “äventyrare, condottier och en imperialismens skoningslösa legoknekt”.

Allan reser illegalt till arbetarkongresser i Holland och i Norge, och 1920 reser han till Berlin för att med Kominterns ordförande Zinovjev reda ut konflikter mellan de finska kommunisterna i Stockholm och partiledningen i Moskva. Han har ett finger med i spelet när penningtransporter från Moskva går till kommunister i London.

Hotell Reisen i Stockholm.
Bild: Centrum för Näringslivshistoria, Sverige

Detektiva centralpolisen i Helsingfors får in en rapport från Stockholm:

“Allan Wallenius håller ofta till på hotell Reisen med en svensk kamrat. Det sägs att han lever av bolsjevikpenningar."

"Alice Wallenius går alltid klädd i rött: Röd kappa, röd klänning, röd hatt, röda kängor – och för övrigt mycket elegant.”

Socialdemokratiska Vänsterpartiets tredje Kongress 12-16 juni 1919 i Stockholm.
Bildtext De svenska vänstersocialisterna håller möte i Stockholm 1919. Två år senare byter partiet namn till Sveriges kommunistiska parti.
Bild: Fotograf Axel Malmström, Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek

Under 1920 arbetar Allan och andra röda finländare hårt för att radikalisera de svenska vänstersocialisterna. De ordnar revolutionära kurser och deltar i partimöten.

När Sveriges kommunistiska parti bildas våren 1921 är det en stor seger för Allan Wallenius och Yrjö Sirola. Allan håller ett eldigt tal till de svenska kamraterna.

Kommunisterna Allan Wallenius och Mauno Heimo i Stockholm i början av år 1921. Båda blev utvisade ur Sverige samma år och gjorde karriär inom Komintern i Moskva, där Heimo blev en av de högsta cheferna.

År 1921 skickar Allan ett porträtt på sig och “kommunisten Heimo” (med cigarett) till sina föräldrar i Åbo.

Mauno Heimo blir utvisad från Norge våren 1921. Han kommer att bli en av de högsta cheferna inom Komintern i Moskva.

Nu dras snaran åt kring Allan och andra röda flyktingar i Sverige.

En polis i Stockholm

Den svenska polisen misstänker att “rödfinnarna” planerar militärt angrepp mot Finland och "arbetar för samhällets omstörtande" i Sverige.

Den 9 juni gör Stockholmspolisen husundersökning hos Allan och Alice. Tjänarinnan säger att ingen är hemma.

När polisen kommer på nytt en timme senare har Alice bränt papper i kakelugnen – de glöder fortfarande. Allan blir arresterad.

Den 22 juni 1921 förs Allan med poliseskort från fängelset i Stockholm ombord på ångfartyget Egil. Han utvisas till Ryssland, där han kommer att arbeta för Komintern. Alice följer efter till Moskva, men hon sänder sonen Aiwest till Allans föräldrar, som bosätter sig i Kimito med barnbarnet.

Lyssna till dokumentären Röda resor!

1925 går Allan och Alice skilda vägar. På 30-talet blir Allan offer för Stalins utreningsar, han dör i fångenskap 1942. Alice blir däremot sovjetmedborgare och medlem i Sovjetunionens kommunistiska parti. Hon dör 1966 i Moskva.

Källor för artikeln och dokumentären