Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Företag i byggbranschen tjänade miljoner på olaglig verksamhet - 21 personer dömdes

Från 2021
Kaivinkone rakennustyömaalla.
Bildtext Fallet är ett av de största fallen av grå ekonomi på ett årtionde. Bilden är en illustrerande arkivbild.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Flera företag inom byggbranschen har idkat kvittohandel och namnhyrning, samt lämnat lagstadgade avgifter obetalda. Helsingfors tingsrätt gav på torsdag domen i ett av årtiondets största brottsfall inom byggbranschen. Sammanlagt 21 personer i företagen dömdes för olika bedrägerier.

Personerna dömdes för bland annat grov skattebedrägeri, grovt arbetspensionsförsäkringsavgiftsbedrägeri, grovt bokföringsbrott.

De dömda ska betala flera miljoner euro i ersättningar till skattemyndigheten och arbetspensionsbolag samt förverkandepåföljd till staten.

Två personer dömdes till ovillkorligt fängelse. Fallets så kallade huvudaktör dömdes till 4,5 år i fängelse. En annan central aktör dömdes till 2,5 år i fängelse.

De övriga 19 åtalade fick fängelsestraff mellan fyra månader och ett år och elva månader. Åtalen mot en person förkastades.

Fyra företags omsättning över 7 miljoner euro

Brotten skedde mellan åren 2008 och 2014 i huvudstadsregionen. Under den tiden opererade fyra olika företag en efter en och ibland samtidigt. Företagen höll på med kvittohandel och namnhyrning i väldigt utbredd grad.

Dessutom hade företagen ignorerat skatter och arbetspensionsavgifter för verksamhet inom byggbranschen. Företagen drevs delvis av samma personer.

Företagens omsättning för kvittohandeln, namnhyrningen och den egna verksamheten var åren 2009-2012 3,62 miljoner euro för det mest produktiva företaget.

Två andra företag hade över 1,5 miljoner i omsättning. Det sista företagets omsättning låg på kring 600 000 euro.

Artikeln är en omarbetad översättning av Yle Uutisets artikel "Rakennusalan yritykset tienasivat laittomuuksilla miljoonia pääkaupunkiseudulla – 21 vastuuhenkilöä sai tuomion" av Katri Kirsi. Översättningen är gjord av Axel Nurmi.

Diskussion om artikeln