Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Några extra turer in till centrum blir det inte" – förälder i Gunnarsnäs fick läsa om att Lillholmens bro stänger via medierna

Från 2021
Uppdaterad 16.02.2021 09:55.
Snöig pontonbro.
Bildtext Från den 17 februari går det inte längre att köra på pontonbron över Lillholmen. Den nya bron ska stå klar hösten 2022.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Nu stänger Lillholmens pontonbro - många får en betydligt längre väg till centrum

8:45

I början av februari kom beskedet att Lillholmens bro i Pargas kommer att stängas för trafik den 17 februari då arbetet med den nya bron inleds. För invånarna i området kom den snabba tidtabellen som en överraskning.

Marlene Karlsson bor sin man och två barn, som är fyra och nio år, i Gunnarsnäs i Pargas. I början av februari fick Karlsson höra att Lillholmens bro kommer att stängas om drygt två veckor.

- Vi har ju varit medvetna att det här är på gång, men att det kommer så här snabbt var en överraskning. Vi har inte fått någon information från någon offentlig instans om det här utan vi fick veta via medierna att bron ska stängas, säger Karlsson.

"Några extra turer in till centrum blir det inte"

För Karlssons familj har de haft ungefär sju kilometer till Pargas centrum och fyra kilometer till sonens skola. Nu då de inte kan använda Lillholmens bro blir det ungefär en tjugo kilometers resa, så det blir en hel del att fundera på med arbete, hobby och dagvård.

- Några extra turer in till centrum blir det inte. Vi får justera våra arbetstider så att vår dotter inte får så långa dagar på dagis. Sonen har träningar tre gånger i veckan och ibland hinner han inte hem före träningarna börjar. Min man är tränare för sonens ishockeylag, så han måste i alla fall vara på plats, säger Karlsson.

Marlene Karlsson utanför sitt hus.
Bildtext För Marlene Karlssons familj blir det betydligt längre väg till centrum då Lillholmens bro stänger.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Det att Vånovägen, som familjen från och med nu måste använda, är i dåligt skick oroar också.

- Nu går det kanske helt okej, men på sommaren mångfördubblas trafiken. Så jag hoppas att man också satsar på underhållet så att vägen hålls i skick, säger Karlsson.

"En del skolelevers dagar kan säkert bli jättelånga"

Då intervjun görs vet Karlsson ännu inte hur stängningen av bron kommer att påverka sonens skolskjutsar. Men klart är att en tidigare start blir det.

- Tidigare morgnar blir det säkert. Som tur är har vår son inte så långa skoldagar, men för en del elever kan skoldagarna säkert bli jättelånga, säger Karlsson.

För Sara Ingman, som är trafikassistent vid Pargas stad, har de senaste veckorna gått åt till att planera om skolskjutsarna för de skolbarn som berörs av att Lillholmens bro stänger. Totalt handlar det om ca 20 elever, varav en del elever tidigare inte haft rätt till avgiftsfri skolskjuts.

- Vi kommer att ha en extra taxi som hämtar alla elever som bor i det området. Det betyder att taxin måste starta ungefär tjugo minuter tidigare, säger Ingman.

På eftermiddagen får eleverna åka hem med en buss. På grund av M/S Vikens tidtabell åker bussen först ut till Granvik, så hemresan blir därmed lite längre för de barn som bor i Våno, Tervsund och Gunnarsnäs.

"Senast i januari frågade jag om bron, men då visste de inget ännu"

Ingman fick veta först i slutet av januari att Lillholmens bro stänger den 17 februari. Först en dryg vecka före bron stänger har hon kunnat informera föräldrarna om hur skolskjutsen kommer att skötas under resten av våren.

- Jag har varit i kontakt med NTM-centralen hela fjolåret. Senast i januari frågade jag dem och då visste de inget ännu. Vi måste fatta snabba beslut. Just nu får jag fokusera bara på det här, andra arbetsuppgifter får vänta, säger Ingman.

Sara Ingman vid stadshuset i Pargas.
Bildtext Sara Ingman fick veta att bron stänger på bara några veckors varsel.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Gällande Vånovägen säger Ingman att det är NTM-centralen som ansvarar för den. I höstas gjordes några förbättringar på vägen, bland annat fick vägen nytt grus.

För tillfället gäller skjutsarrangemangen för vårterminen och tanken är att utreda om skolskjutsen kunde lösas på ett smidigare sätt från och med höstterminen. Om det uppstår problem är det bara att ta kontakt, hälsar Ingman.

"Det är på tiden att det kommer en ny bro"

Lillholmens nya bro väntas stå klar hösten 2022. Men målet är att man till sommaren ska ha utvecklat en cykel- och gångväg över Lillholmen.

Pontonbro fotograferad från strandkanten.
Bildtext Den nya bron ska bli högre än den gamla. Så i framtiden kommer förhoppningsvis också lite större båtar att rymmas under bron.
Bild: Carmela Johansson/Yle

- Ett och halvt år känns som en lång tid, hoppas bara tidtabellen håller. Men det är förstås viktigt att det kommer en ny bro. Vi har här tolv år och då i början var bron ofta ur bruk på sommaren. De senaste åren har det fungerat bättre, men nu är det på tiden att det kommer en ny bro dit, säger Karlsson.

Diskussion om artikeln