I Pemar blir sanatoriet ett hotell – i sommar öppnar man dörrarna för besökare
I Pemar ska sanatoriet, ritat av Alvar och Aino Aalto, öppnas som hotell.
Fastighetens fortsatta verksamhet garanteras av en stiftelse som grundades 2020. Guidade rundturer på sanatoriet startar i sommar.
Enligt stiftelsens verkställande direktör Henna Helander är förhoppningen att de inhemska resorna som nu fått en renässans, kommer att locka besökare till orten.
Hittills har platsen besökts av några tusen personer per år, men nu siktar stiftelsen på att mångdubbla den mängden.
Sanatoriet ska hålla öppet precis som museerna, det vill säga från tisdag till söndag. Ett café kommer också att öppnas i fastigheten.
Alvar Aalto räknas som en av den moderna arkitekturens storheter och sanatoriet, som stod klart 1933, är ett av hans absoluta mästerverk.
En krokig väg till hotellet
Sanatoriets framtid blev osäker då Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt lämnade byggnaden 2015. Det avslutade den 80-åriga sjukhusverksamheten i huset.
Tre år senare meddelade sjukvårdsdistriktet att fastigheten skulle säljas med tillhörande skog. Den här situationen var en chock för många arkitekturvänner.
Detta ledde till att intresserade både i Finland och utomlands började kläcka idéer för att rädda sanatoriet.
Ändå kunde ingen egentlig köpare hittas och till sist kom finska staten in som räddare i nöden. Stiftelsen för sanatoriet i Pemar grundades med hjälp av statliga medel och Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt överräckte byggnaden med lösöre gratis till stiftelsen.
Man kommer inte att kunna övernatta på stället ännu i sommar, men planerna är att göra det möjligt inom kort.
- Inom ett år ska man kunna övernatta här, säger Helander.
I byggnaden finns 150 patientrum och 20 bostäder. Hur stor kapacitet för besökare hotellet kommer att ha är ännu öppet. Först kommer sjuksköterskornas tidigare bostäder att tas i bruk, sedan patientrummen.
Stora förhoppningar för framtiden
Att öppna sanatoriet för turister är ändå bara det första steget i stiftelsens plan. När övernattningsmöjligheterna blir klara ska det ordnas kurser i huset. Det här hoppas stiftelsen att ska leda till att sanatoriet blir en internationell mötesplats för representanter från många olika branscher.
Helander hoppas att platsen kunde bli ett ställe där man kan diskutera stora och globala frågor.
- Ur det här kunde det födas nya tankar för hur vi tacklar större problem i samhället som miljökriser och pandemier, säger Helander.
Helander påminner om att den omkringliggande naturen också är en del av upplevelsen. Runt sanatoriet finns skog, parker och mindre gårdar.
Till sommaren ska sanatoriet få en naturstig.
- Sanatoriet har tillkommit som ett universellt helande instrument. Vi i stiftelsen vill följa den här linjen, säger Helander.
Helander tror att den ursprungliga idén om arkitekturens och naturens helande kraft fortfarande bär.
Världsarvslistan är en "turistmaskin"
I februari fick sanatoriet uppmärksamhet igen, då undervisnings- och kulturministeriet förde fram tio av Alvar Aaltos arkitektoniska verk för Unesco. Förhoppningen är att få dem med på världsarvslistan.
Sanatoriet har varit en kandidat på listan ända sedan 2000, men nu är chanserna större då det är med i en större helhet av Aaltos arkitektur.
Helander talar ivrigt om möjligheten att få komma med på världsarvslistan. Enligt henne skulle det inte bara föra med sig turister på löpande band, utan också underlätta då man ansöker om internationellt finansiellt stöd. Det behövs mycket pengar för att driva sanatoriet.
Att samla medel är en av stiftelsens viktigaste uppgifter då sanatoriets kommande verksamhet inte är tillräcklig för att täcka alla utgifter.
Helander tror att sanatoriet kommer att finnas på Unescos världsarvslista inom fem år.
För att få byggnaden med på listan krävs internationell lobbning, inhemsk forskning och pengar.
De lokala invånarnas insats behövdes i räddningsarbetet
Helander berättar att stiftelsen också fått hjälp av Pemars lokala invånare för att rädda sanatoriet.
Den tillhörande skogen hade redan hunnit säljas till en privat ägare, men tack vare en nybildad förening lyckades man köpa tillbaka marken.
Utan skogen skulle sanatoriets försök att komma med på Unescos lista varit förgäves.
Helander blir rörd då hon talar om "Pemars lokala kraft".
- Köpet av skogen visar verkligen vad människors samlade kraft kan göra och dessutom för ett världsarv, säger Helander.
Artikeln baserar sig på Paimion parantola avataan matkailulle – “hotellihuoneen” saa Alvar Aallon suunnittelemasta tuberkuloosisairaalasta ehkä jo ensi talvena skriven av Jonni Aromaa och översatt av David Fagerudd.