Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I dag ska en domstol i Moskva åter granska om oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har förtalat en veteran

Från 2021
En man klädd i grå munkjacka formar sina händer till ett hjärta. Bakom och framför honom står män iklädda baretter och svarta munskydd.
Bildtext Aleksej Navalnyj i en domstol i Moskva den 2 februari 2021.
Bild: EPA

Rättegången mot oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i Babusjkin-domstolen i norra Moskva ska enligt förhandsuppgifter börja klockan tio Moskvatid, alltså nio finsk tid.

Navalnyj själv ska närvara inför domstolen, men den här gången kommer hans fru Julija troligen inte att vara med. Hon har nämligen enligt uppgifter i ryska och tyska medier lämnat Ryssland och flugit till Frankfurt i Tyskland.

Domstolen fortsätter i dag den rättegång som inleddes för en vecka sedan. Då pågick den i åtta timmar.

Propagandavideo med femton personer

Aleksej Navalnyj står åtalad för att ha förtalat en veteran, den 94-årige Ignat Artjomenko.

Artjomenko var en av femton personer som i somras uppträdde på en video inför den allryska omröstningen om förändringar i den ryska konstitutionen.

Videon visades på den ryska regeringens tv-kanal RT i början av juni. Aleksej Navalnyj skrev om videon på Twitter där han kallade dem som deltog ”maktens köpta lakejer”.

Nu anklagas Navalnyj för att ha förtalat bara en av dem som var med trots att det bland dem som uppträdde också fanns några riktiga kändisar.

Ishockeystjärnan från 1980-talet Vjatjeslav Fetisov, som senare var idrottsminister, och den förre kulturministern Michail Sjvydskoj hörde till dem som på videon uppmanade väljarna att rösta ja.

Dagens rättegång är bara en i raden av sådana, Navalnyj har många åtal att svara på innan hans öde beseglas.

Navalnyj sägs vara köpt av väst

Den ryska statsmaktens representanter hävdar enstämmigt att Navalnyj är köpt av västerländska säkerhetstjänster. De ifrågasätter också att han överhuvudtaget förgiftades med nervgift i augusti. Ingen utredning av förgiftningen har startats i Ryssland.

Det ryska utrikesministeriets pressrepresentant Marija Zacharova sa i en intervju för radiokanalen Echo Moskvy att påståendet att Navalnyj blev förgiftad bara är en orsak för väst att påföra Ryssland ytterligare sanktioner.

Hon upprepade det som ryska makthavare har sagt ända sedan Navalnyj fördes för sjukhusvård till Tyskland: Var är bevisen?

När hon under intervjun fick frågan om vilka bevis det finns för att Navalnyj och hans närmaste krets är betalda av väst blev hon irriterad och lät bli att svara på frågan.

Inga demonstrationer på gator och torg

Navalnyjs stab har uppmanat hans anhängare att inte nu gå ut i stora demonstrationer till stöd för Navalnyj. I stället har de utlyst en opinionsyttring i liten skala.

De som i de ryska storstäderna stöder Navalnyj uppmanas på söndag kväll gå ut på gården vid sina hem och rikta ljuset från sina mobiltelefoner uppåt.

Andra uppmanas fotografera ljusfenomenet och posta bilderna på sociala medier. Hela aktionen ska ta bara femton minuter och inledas klockan 20 lokal tid.

Statsåklagaren har redan gått ut med en varning om att olagliga sammankomster kan bestraffas.

På åklagarämbetets webbplats skriver man också att de informationskällor på internet som sprider olaglig information kan bestraffas.

Diskussion om artikeln