Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Danmark och Tyskland har gripit 14 personer för terrorplaner

Från 2021
Uppdaterad 11.02.2021 22:27.
Karta över delar av Europa, men Danmark och Tyskland i gult och alla andra länder i vitt.
Bildtext Polisen och PET och slog till i Köpenhamnregionen i helgen. Den tyska polisen slog till i Dessau-Rosslau.
Bild: Yle

13 personer har gripits på Själland i Danmark i en antiterror-operation, meddelar den danska säkerhetstjänsten, Politiets Efterretningstjeneste, PET. Ytterligare en person har gripits i Tyskland.

Polisen och PET och slog till i Köpenhamnregionen i helgen.

Sju personer har häktats och åtalats för att ha planerat ett eller flera terrordåd eller för att ha medverkat till försök till terror, skriver PET i ett pressmeddelande.

De är åtalade för att ha skaffat sig ingredienser och komponenter för framställning av sprängmedel och vapen, eller för att ha medverkat i sådan aktivitet.

I dag kommer polisen att begära att ytterligare sex personer ska häktas. De har enligt PET kopplingar till fallet.

PET betecknar fallet som allvarligt och framhåller att det finns personer som har för avsikt och är kapabla att genomföra terrordåd i Danmark. Terrorhotet är enligt PET betydande och det här fallet ändrar inte på den bedömningen.

DR rapporterar med hänvisning till den tyska tidskriften Der Spiegel att en syrier bosatt i Danmark enligt uppgift hade beställt fem kilo svavel och fem kilo aluminiumpulver från en polsk näthandel. Det här skulle levereras till syrierns bror i Dessau-Rosslau i Tyskland.

Beställningen väckte den tyska polisens intresse eftersom man kan tillverka bomber av ämnena. Polisen slog till mot adressen, hittade inga personer inne i bostaden, men hittade bland annat flera kilo kanonslag och fyrverkeripjäser samt terrorgruppen IS flagga.

Källor: DR, AFP

Artikeln uppdaterades klockan 22.27 med en karta som ersatte just nu-bilden. Samtidigt ändrades Dessau till Dessau-Rosslau.