Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demokraterna sammanfattade argumenten i rättegången Trump: “Om Trump inte fälls kan han uppvigla till mer våld i framtiden”

Från 2021
Flaggan vajar på halvstång utanför Capitolium den 11 februari 2021.
Bildtext Den amerikanska flaggan vajade på halvstång utanför Capitolium på torsdag under rättegången mot Donald Trump.
Bild: AFP / Lehtikuva

Donald Trump kommer att utgöra ett hot mot den amerikanska demokratin också framöver, om inte senaten fäller honom och berövar honom möjligheten att söka ett politiskt ämbete i framtiden.

Det var demokraternas huvudbudskap på onsdagen i riksrättsrätteången mot ex-presidenten Trump.

Trump anklagas för att ha uppviglat till upplopp i ett tal till en stor grupp anhängare utanför Capitolium den sjätte januari. En stund efter talet stormades Capitolium av hundratals upprorsmakare. Det våldsamma upploppet ledde till att fem personer dog.

- Om vi föreställer oss att det här inte skedde eller låter bli att göra något, vem garanterar att det inte sker igen, frågade demokraten Joe Neguse.

- Finns det en enda politiker i den här salen som tror att Donald Trump kommer att sluta hetsa till våld om senaten ger honom chansen att ta sig tillbaka till Vita huset? Är ni beredda att ta risken att fler poliser dör? sade Jamie Raskin, demokraternas huvudåklagare i rättegången.

Fler videoinspelningar av demokraterna: “Trump skickade oss” säger en upprorsmakare

Precis som under de första tvådagarna av rättegången visade den demokratledda åklagarsidan upp videomaterial på upploppet den sjätte januari för att stärka sitt budskap.

Vissa videor var filmade av upprorsmakarna själva, där de lät förstå att de agerade utifrån det som de ansåg vara Trumps önskan.

“Vi bjöds in hit” sade en person, “Trump skickade oss” sade en annan.

Demokraterna hänvisade också till republikaner som i efterdyningarna av Capitoliumattacken uttalat sig kritiskt om Trumps roll i attacken, bland dem tidigare justitieministern Bill Barr, före detta stabscheferna i Vita huset, Mick Mulvaney och John Kelly.

Demokraten David Cicilline redogjorde för hur kongressledamöter berättat om hur de barrikerade dörrar för att stoppa upprorsmakare och ringde upp familjemedlemmar för det som kunde ha visat sig vara ett sista avsked.

Försvaret inleder sin presentation på fredag - väntas bara använda en dag

Det är alltjämt osannolikt att Trump skulle fällas i rättegången, vilket skulle kräva att minst 17 republikaner tillsammans med demokraterna röstar för en fällning.

På fredagen är det försvarets tur att presentera sina argument. Trumpförsvaret leds av advokaterna David Schoen och Bruce Castor. Försvaret antas framhäva att upprorsmakarna - men inte Trump- bär ansvaret för våldet den sjätte januari.

De väntas också argumentera för att en ex-president inte formellt kan fällas i en riksrättsrättegång, ett argument som republikanerna gärna odlat i samband med riksrättsprocessen.

Bägge sidor har tilldelats 16 timmar på två dagar för sina presentationer, men Trumpförsvaret väntas endast använda fredagen. Det skulle innebära att senatorerna på lördagen ges chansen att ställa frågor, varvid man också röstar om vittnen ska kallas in.

Ifall det inte blir vittnen, kan den avgörande omröstningen ske redan på söndag eller måndag.

Diskussion om artikeln