Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Medborgarinitiativ om att förbjuda jakt på utrotningshotade djur går vidare till riksdagen

Från 2021
Uppdaterad 12.02.2021 13:39.
Ett brunandspar simmar brevid varandra.
Bildtext Brunanden (Aythya ferina) klassas som akut utrotningshotad, men ändå är begränsad jakt på fågelarten tillåten.
Bild: Yle/Risto Salovaara

Ett medborgarinitiativ om att förbjuda jakt på utrotningshotade djur har samlat in det stöd som krävs för att initiativet ska kunna överräckas till riksdagen.

Medborgarinitiativet strävar mot att de djurarter som listats som utrotningshotade automatiskt också blir fridlysta. För tillfället är det nämligen lagligt att jaga också utrotningshotade djur, så länge de inte är fridlysta.

"Samtidigt som man lägger resurser på att skydda utrotningshotade arter, får jakt på dessa arter fortsätta, vilket är slöseri med resurser", skriver initiativtagarna bakom lagförslaget.

Som exempel på sådana djurarter nämns brunanden som klassas som akut utrotningshotad och småskraken som klassas som nära hotad. Bägge fågelarter får i begränsad utsträckning jagas.

Jägarna ska inte skuldbeläggas

Medborgarinitiativet vill att djurarter som klassats som utrotningshotade var som helst i världen blir fridlysta i Finland, även om arten inte skulle vara utrotningshotad i Finland.

Initiativtagarna poängterar att avsikten med initiativet inte är att skuldbelägga jägarna eller hindra dem från att jaga djur. Tanken är att se till att jakten koncentreras på mera livskraftiga arter.

Initiativet startades av bland annat komikern Ilkka Kivi i augusti och har nu samlat över 50 000 underskrifter.

Initiativet stöds av bland annat Birdlife och miljöorganisationen WWF.

Artikeln korrigerades 12.2.2021 klockan 13.30 eftersom småskraken felaktigt påstods vara akut utrotningshotad.

Diskussion om artikeln