Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland hotar kapa banden till EU – Haavisto till S:t Petersburg på måndag

Från 2021
Uppdaterad 12.02.2021 16:10.
Programmet är inte längre tillgängligt
Utrikesminister Sergej Lavrov: Ryssland redo att bryta kontakten till EU om nya sanktioner införs - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ryssland är enligt utrikesminister Sergej Lavrov berett att bryta förbindelserna med EU om landet påförs nya, smärtsamma sanktioner.

Det sade Lavrov i en intervju som i dag samtidigt publicerades på journalisten Vladimir Solovjovs Youtubekanal och på det ryska utrikesministeriets webbplats.

Det var Rysslands beslut att gripa landets oppositionsledare Aleksej Navalnyj som har försämrat relationerna mellan Ryssland och EU. I veckan varnade Ryssland för att landet kommer svara med samma mått om EU inför nya sanktioner mot Ryssland.

När EU:s utrikeschef Josep Borrell nyligen besökte Ryssland passade landet på att utvisa sammanlagt tre diplomater från Tyskland, Polen och Sverige. Borrells resa till Moskva har fått hård kritik av europaparlamentariker..

Enligt Lavrov vill Ryssland inte isolera sig från världen, men måste vara berett på det om det införs sanktioner mot de mest känsliga sektorerna.

- Om man vill ha fred måste man vara beredd på krig, säger Lavrov.

Han påpekade att EU är den största handelspartnern för Ryssland och många europeiska företag arbetar i Ryssland. Så här vill Ryssland att det ska fortsätta, men bara om det är ömsesidigt lönsamt, sa Lavrov.

- Vi är redan självförsörjande militärt och vi måste bli det också ekonomiskt, sa Lavrov.

Just den meningen fanns med på videointervjun, men är inte med i den utskrift av intervjun som finns på det ryska utrikesministeriets webbplats.

Var det Novitjok?

Lavrov fortsatte på det tema som de ryska makthavarna har talat om ända sedan oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i augusti utsattes för ett mordförsök.

Han hävdade nämligen att det inte finns några bevis på att Navalnyj överhuvudtaget förgiftades med nervgiftet Novitjok.

Inga civila läkare, varken i Ryssland eller Tyskland, har hittat Novitjok. Det gjorde bara militärläkare, sa Lavrov.

Han undrade också hur några läkare utomlands överhuvudtaget kan känna igen Novitjok då det är ett gift som bara förekom i Sovjetunionen.

Lavrov sade att om väst inte hade Navalnyj som en orsak för att kritisera Ryssland, skulle de hitta på något annat.

Allt är ”sytt med vit tråd”, sa Lavrov då han talade om bland annat publiceringen av filmen om Putins palats vid Svarta havet.

Att sy med vit tråd betyder att tråckla, och uttrycket används då man vill säga att något som inte borde synas ändå syns. Rysslands ledning har länge hävdat att Navalnyj och andra oppositionella är betalda av väst.

Gammalt groll

Under intervjun blev det klart att Sergej Lavrov anser att grunden till motsättningarna mellan Ryssland och EU lades redan för länge sedan.

Han talade om hur de baltiska länderna är ”rasande russofober” som ända sedan 2004 då de blev medlemmar i EU avsiktligt har fört unionen in på en kollissionskurs med Ryssland.

Lavrov frågade också med vilken rätt EU överhuvudtaget ifrågasätter den folkomröstning som Ryssland ordnade på Krim i mars 2014.

Den riggade omröstningen ledde till att Krim anslöts till Ryssland.
Lavrov anser att det inte är möjligt att diskutera med representanter för EU eftersom unionen binder alla åsikter.

- De lyssnar inte på några motargument, sa Lavrov.

Haavisto träffar Lavrov på måndag

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) ska enligt planen träffa Lavrov på måndag 15.2.2021.

På agendan står bland annat Aleksej Navalnyj, relationen mellan EU och Ryssland, Nagorno-Karabach, Belarus och Ukraina.

Dessutom ska ministrarna diskutera regionalt samarbete som är miljöskydd- och kärnsäkerhetsrelaterat samt förberedelser inför det kommande ryska ordförandeskapet i Arktiska rådet och det kommande finska ordförandeskapet i euroarktiska Barentsrådet. Bilaterala frågor mellan Finland och Ryssland står också på dagordningen.

Under sitt besök ska Haavisto också träffa medborgarorganisationer.

Varken Haavisto eller Finlands president Sauli Niinistö vill i dag, fredag, kommentera Lavrovs utspel. Haavisto meddelar via sin stab att Haavisto ger en kommentar på lördag.

Finländska reaktioner

EU-parlamentarikern Nils Torvalds (SFP) är överraskad av att Ryssland nu väljer att trappa upp konflikten. Han konstaterar att Putin-regimen upplever att den har ryggen mot väggen.

- Det är farligt för då börjar Putin-regimen läsa omvärlden på ett sätt som kan bli farligt för omgivningen. Lavrov signalerar att Ryssland vill driva en politik där oppositionen inte får något som helst stöd och det är en omöjlighet för oss, säger Torvalds.

Europaparlamentarikern och Rysslandskännaren Heidi Hautala (Gröna) säger att Ryssland är oroat av flera och skärpta sanktioner.

- Det har talats om att avbryta arbetet med gasledningen Nordstream 2. Om det skulle förverkligas så skulle det skada Ryssland allvarligt.

Ryssland går också mot ett dumaval som måste hållas senast i september. Repressalierna mot civilsamhället kommer att bli hårdare ju närmare vi kommer valet, förutspår Hautala.

- Putin-regimen försöker nu visa att det är något fel på EU och absolut inget som är fel med Ryssland.

Förra utrikesministern Erkki Tuomioja (SDP) konstaterar att det tillsvidare rör sig om en verbal konflikt där Ryssland vill visa upp hur dåliga relationerna är.

- Det återstår att se om det blir några konkreta följder. Putin-regimen vill markera vad den anser att är ryska interna angelägenheter, säger Tuomioja.

Artikeln uppdateras.

Finsk enighet om rysk manöver - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln