Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska supportrar oroar sig över vad coronakrisen gör med fotbollen – ligachefer diskuterar hur man ska spela matcher med publik

Från 2021
Fotbollsspelare spelar fotboll på en plan inför en massa fotbollssupportrar.
Bildtext Mer frihet för den fankultur ultras förespråkar är ett återkommande krav på de tyska fotbollsarenorna.

I Tyskland beslutades i förra veckan att den gällande coronanedstängningen fortsätter till den 7 mars. Det här betyder samtidigt att tysk fotboll på obestämd tid kommer att fortsätta spelas utan publik på läktarna. Bland de mest inbitna supportrarna oroar man sig för vad som kommer att finnas kvar av supporterkulturen när coronakrisen väl är över.

Utan sång, skrik och stämning. Sedan snart ett år tillbaka rullar bollen utan den sedvanliga ljudkulissen på stadion.

Där de tyska proffsligorna sedan sommaren har kunnat fortsätta rätt så normalt, så är situationen för de mest inbitna fansen allt annat än normal.

– I synnerhet för många av de yngre supportrarna börjar det här nog tära på krafterna. För de fans som vi i vårt arbete kommer i kontakt med är fotbollen en väsentlig del av livsinnehållet, säger Lothar Langer från Fanprojekt München.

Lothar Langer
Bildtext Lothar Langer.
Bild: AWO München

Fanprojektet är en social organisation som fungerar som stöd och kontakt för unga supportrar till de två största Münchenklubbarna, det vill säga Bayern och TSV 1860.

– För de här ungdomarna betyder supporterskapet mycket mer än själva fotbollsmatchen. Det är något man lever med i sin supportergrupp sju dagar i veckan, säger Langer.

Düsseldorfs Ultra-supporter tänder röda facklor på läktaren när laget spelar mot Schalke 04 . Det ryker från facklorna..
Bildtext Stämning som inte alltid uppskattas bland klubbarna och av ligaförbundet.

Stöd för unga fans

Fanprojekten kom till i början av 1980-talet och i dag finns de i anknytning till så gott som alla klubbar i de tyska proffsligorna.

Till en början gick arbetet främst ut på våldsprevention och att nå ut till våldsbenägna fotbollshuliganer.

Våldspreventionen spelar förstås en roll än idag, men samtidigt handlar det också om att motarbeta diskriminering och rasism samt att stärka demokrati och en positiv supporterkultur.

Det här gör man bland annat med att närvara på alla hemma- och bortamatcher, där projektets socialarbetare försöker nå ut till supportrar i åldern 15 till 25 år.

Projektetens målgrupp är i första hand unga med kopplingar till de mest inbitna supportrarna, de så kallade ultras.

– För oss har det alltid spelat en viktig roll att vara en förstående medlare och stöda de här fansen. Det handlar här oftast om supportrar med kritiska tankar kring mycket av det som händer inom fotbollen och de har inte mycket till övers för klubbarnas politik, för polisen eller för medier, säger Lothar Langer.

Att intervjua supportrar han har kontakt med är inte möjligt. De ställer helt enkelt inte upp för intervjuer.

Langer själv däremot ses som en trovärdig person. Han knöts till projektet genom sitt förflutna i huliganscenen kring Die Löwen (lejonen), som är smeknamnet för TSV 1860.

Langer har arbetat inom projektet sedan mitten av 1990-talet och hans första utlandsresa, som stödperson för några yngre supportrar, riktade sig till Finland.

I september 1997 mötte man FC Jazz från Björneborg i UEFA-cupens första omgång. Matchen som slutade i en 1-0 seger för tyskarna spelades i Tammerfors.

– Vi åkte med färja via Danmark och Sverige. Vi var flera dagar på väg, skrattar Langer.

Tyska fotbollsupportrar med stora tifon.
Bildtext Mer frihet för den fankultur ultras förespråkar är ett återkommande krav på de tyska fotbollsarenorna.

Matcher för vaccinerade?

I Tyskland är det i det här skedet helt omöjligt att säga när fotboll igen kommer att spelas med publik på läktarna.

Samtidigt som supportrarna ser fram emot den dagen, grubblar man förstås också över vilka spår coronan kommer att sätta på den tyska fotbollen och i synnerhet på supporterkulturen.

– Lyfter man lite på blicken så kan man se att coronan sannolikt för med sig förändringar som ultrasgrupperingarna och den kritiska supporterscenen redan tidigare har motarbetat, säger Langer.

Det kan här kan enligt honom bland annat betyda att man ytterligare begränsar antalet ståplatser eller till och med slopar dem helt och hållet.

Och där man på grund av coronan nu har infört alkoholförbud på de flesta offentliga platser, kan det här i framtiden komma att börja gälla också på fotbollsarenorna.

Också debatten om coronavaccinet är något som fansen noggrant följer med.

– Många klubbar kräver redan nu att man först ska kunna öppna upp arenorna för åskådare som är vaccinerade. På ett visst sätt kan jag förstå att klubbarna vill ha publik på läktarna, men för de flesta fangrupperingarna gäller ändå att arenorna ska öppnas upp för alla eller för ingen, säger Langer.

Privilegier kritiseras

Trots att det hela tiden spelas vidare i de tyska ligorna, fortsätter ändå diskussionen kring om man verkligen ska spela när resten av samhället samtidigt är nedstängt.

Att till exempel Bayern München flyger till Qatar för att spela klubb-VM väcker förstås kritik, liksom det att Bayernbossen Karl-Heinz Rummenigge uttalar sig om att fotbollsspelare, i sin roll som förebilder, borde ha förtur när det kommer till vaccinering.

– Fansen har blivit allt mer kritiska mot de här privilegierna, mot hyckleriet, mot det att proffsfotbollen snart inte längre har några som helst beröringspunkter med resten av samhället, säger Lothar Langer.

– Proffsfotbollen håller på att bli ett kommersiellt pengafyllt rymdskepp som svävar ovanom allt annat.

Redan ifjol våras var det i synnerhet de organiserade fansen som protesterade mest mot fortsatt spel i de tyska ligorna.

– Även om många fortsätter att följa med och till och med fröjdas över fotbollen, så kan jag nog tänka mig att de flesta är överens om att privilegierna som fotbollen åtnjuter är enorma och att de inte går att rättfärdiga, säger Langer.

På torsdag den 18 februari träffas det tyska ligaförbundet DFL och då ska man bland annat diskutera olika lösningar för hur man ska få in åskådare på arenorna igen.

Tyska fotbollsupportrar på läktaren.

Diskussion om artikeln