Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeå planerar hyra ut tomter – nya strategier behövs då tomtförsäljningen inte går bra

Från 2021
Uppdaterad 23.03.2021 10:50.
rostigt armeringsjärnnät på ett betonggolv inne i ett halvfärdigt nytt hus.
Bildtext Sjundeå vill att folk ska köpa tomt och bygga hus i kommunen. Nu behövs nya strategier för att det ska bli verklighet.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

För att få fart på tomtförsäljningen i Sjundeå borde kommunen göra det möjligt att hyra de tomter som är till salu. Det föreslår nu tekniska nämnden.

Sjundeå har i flera års tid försökt locka folk att köpa kommunens tomter. Men efterfrågan har varit väldigt svag.

Sjundeå har en hel del färdigt planlagda tomter till försäljning på Brännmalmen, Karlsåker, Sunnanvik och Slussen.

Hyra tomt – mindre lån

Hittills har det enbart varit möjligt att köpa tomterna, men tekniska nämnden föreslår nu att man ska kunna hyra tomter i stället.

Det skulle göra det möjligt att bygga småhus med ett mindre lån än om man köper en tomt, vilket förhoppningsvis skulle öka efterfrågan.

Det har blivit allt populärare att hyra ut tomter runt om i Finland, bland annat i grannkommunerna Kyrkslätt, Lojo och Vichtis.

Förslag: Hyrestiden 40 år

Sjundeå har utarbetat hyresvillkoren genom att bekanta sig med praxis i grannkommunerna. Utgående från det föreslår tekniska nämnden att hyrestiden skulle vara 40 år och att årshyran skulle vara fem procent av försäljningspriset på tomterna i respektive område.

Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ska ännu ta ställning till ärendet.

Tillägg 23.3.2021: Högst 15 tomter som kommunen äger kan hyras ut i Brännmalmen, Sunnanvik och Slussen. Det beslutade Sjundeå kommunfullmäktige 22.3.

Fullmäktige beslutade att tomter hyrs ut från andra områden än Karlsåker där kommunen har markanvändningsavtal med en annan markägare.

Diskussion om artikeln