Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Låt grönväxterna välla ut ur guldramen – fuskblommorna gör come back

Från 2021
Falska grönväxter i guldram blir galet vackert! - Spela upp på Arenan

Tiden när de enda falska blommorna du kunde hitta var en trött plastpelargon är förbi. Utbudet på falska grönväxter och blomster har ökat enormt och det öppnar upp för en massa möjligheter.

Samla ihop ett stort fång av konstgjorda blad och blommor och en prima guldram och du får ett konstverk utöver det vanliga!

Du behöver:

  • tunn träskiva (något mindre än ramen)
  • hönsgaller
  • guldram
  • en stor hög av falska grönväxter, blad, blommor
  • grön färg
  • avbitartång
Hönsgaller på grönmålad skiva.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Måla skivan och fäst gallret

Börja med att måla skivan grön. När den har torkat placerar du den med gröna sidan mot hönsgallret och viker över kanterna till baksidan.

Låt gallret vara lite säckigt på framsidan. Utrymmet mellan galler och skiva behövs för att du skall kunna peta in stjälkarna.

Dela upp blad och blommor i högar. Det är bra om både blad och blommor är i olika storlek och form. Här ska det blandas friskt! Knip av för långa stjälkar med en avbitartång. Lämna ändå tillräckligt av stjälken så den hålls i gallret.

Blomstertavla.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Det finns inget fel eller rätt – gå på känsla

Bygg upp din gröna bas genom att börja med de stora bladen. Peta in stjälken under gallret och fortsätt med nästa. Fyll på med mindre blad i olika gröna nyanser, kanske något blad i annan färg?

Det finns inget fel eller rätt i en sådan här tavla. Gå på känsla! Ett knep är att inte placera blommor över hela ytan, utan gruppera dem efter färg och form, det skapar en spänning i arrangemanget.

Genom att peta in bladen och blommorna omlott så låser de fast varandra och du behöver inte använda lim. Men skaka gärna på skivan under arbetets gång för att kolla att blommor och blad sitter fast.

Precis som i vanligt blombinderi behövs det mera material än man tror. Ju mera grönska desto bättre resultat.

Innan grönskan helt tar över placerar du in skivan i den ram du tänkt använda. När den är på plats kan du foga in några slingrande längre blad som får sträcka sig utanför ramen.

Detalj av en blomstertavla.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln