Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Minkens medaljhopp slocknade drygt halvvägs i damernas lagsprint – Niskanen och Hakola snackade ihop sig inför avgörandet i herrtävlingen

Från 2021
Uppdaterad 12.02.2021 15:57.
Katri Lylynperä och Vilma Nissinen firar.
Bildtext Katri Lylynperä avgjorde damlagsprinten i FM.
Bild: Lehtikuva

Enda FSS-hoppet i starten på FM-helgen i Pyhäjärvi var IF Minkens damduo. Drömmen om en skrällmedalj i lagsprint försvann på fjärde etappen. I stället var det favoriterna som sopade hem alla medaljer.

Tidigt utkristalliserade sig en tätkvintett i damernas lagsprint i skid-FM. När två etapper återstod var kvintetten en kvartett.

Julia Häger hade inte krafterna för att följa med då landslagsdamerna Katri Lylynperä, Anne Kyllönen, Laura Mononen och Jasmi Joensuu skruvade upp farten.

– Jag märkte på vårt första varv i finalen att det var stor skillnad i fart jämfört med semifinalen. På andra varvet tappade jag i ett motlut och luckan blev bara större. Det känns lite synd, men helhetsinsatsen var ändå bra från oss, säger Häger till Yle Sporten.

Under de två sista sträckorna tvingades Andrea Julin och Julia Häger köra på egen hand. En femteplats blev slutresultatet för IF Minken-duon.

– Femma var det som vi åtminstone ville ha. Sen krävdes det att någon annan hade en dålig dag, men ingen hade det, säger Julin till Yle Sporten.

Julin hade vinterns bästa känsla, står över lördagens fristilslopp och satsar allt på söndagens sprint. Häger fick också bra signaler och hoppas på en stigande kurva under helgen. Hon tävlar alla dagar i Pyhäjärvi.

Lylynperä taktiskt klok

Drygt 45 sekunder före Häger passerade guldlagets ankare Katri Lylynperä mållinjen. Hon försvarade FM-titeln från i fjol tillsammans med Vilma Nissinen.

Lylynperä gjorde en taktiskt klok insats och slog Kyllönen och Mononen på fingrarna.

– Jag hade gott om krafter och hakade bara på. Tanken var att slå till i sista motlutet, säger Lylynperä i Yles tv-intervju.

Hyvärinen satte in guldstöten

På herrsidan blev det till slut en duell mellan Jämin Jänne och Puijon Hiihtoseura – med två landslagsåkare var i lagen.

På den femte och näst sista etappen buskörde Ristomatti Hakola och Iivo Niskanen. De två spräckte tätklungan på fem åkare och skakade framför allt av sig hemmalaget Pohti Ski Teams Juuso Haarala.

– Vi snackade ihop oss lite mellan etapperna. Det var kanske inte så kul för Juuso, säger Hakola om samarbetet med Niskanen.

Markus Vuorela och Perttu Hyvärinen gjorde upp om FM-guldet på ankarsträckan. Ingen av dem är känd som någon större sprinter, men Hyvärinen satte in guldstöten på slutet och möttes av en strålande glad Niskanen i målfållan.

– Mitt sista varv kändes bra, säger Hyvärinen.

Hyvärinen och Niskanen tog guld i lagsprint för två år sen – och dagens triumf såg till att Niskanen tog sitt tolfte FM-guld i karriären.

– Taktiken och skidorna fungerade bra i dag, säger Niskanen.

Längdåkning, FM:

Lagsprint (k), damer:
1) Vuokatti Ski Team (Vilma Nissinen, Katri Lylynperä) 26.33,32
2) Kainuun Hiihtoseura (Anni Alakoski, Anne Kyllönen) + 1,88
3) Hämeenlinnan Hiihtoseura (Anni Kainulainen, Laura Mononen) + 4,84
4) Vantaan Hiihtoseura (Hennariikka Rahkola, Jasmi Joensuu) + 31,94
5) IF Minken (Anna Julin, Julia Häger) + 46,40

Lagsprint (k), herrar:
1) Puijon Hiihtoseura (Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen) 22.39,04
2) Jämin Jänne (Ristomatti Hakola, Markus Vuorela) + 8,54
3) Skiteam 105 (Aleksi Parttimaa, Lauri Vuorinen) + 21,04
4) Pohti Ski Team (Juuso Haarala, Joni Mäki) + 23,13
5) Vuokatti Ski Team (Juho Mikkonen, Turo Sipilä) + 42,10