Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

De som väntar på 5G-nät till skärgården får ha tålamod: "Det behövs längre räckvidd för att vi ska kunna bygga ut 5G-nätet i skärgården"

Från 2021
Uppdaterad 19.02.2021 08:56.
En basstation för bredband mot en gul och molnig himmel.
Bildtext För tillfället lönar det sig inte att bygga 5G nät i skärgården, men tekniken utvecklas hela tiden.
Bild: Ilkka Klemola / Yle

Då många jobbar på distans och kanske flyttar ut till stugan i skärgården, blir det allt viktigare att ha en fungerande nätförbindelse. Något som nu är på stark framfart är 5G-nätet. De som väntar på ett 5G-nät i skärgården, får ändå ha lite tålamod ännu.

Timo Saxén på Telias kommunikationsavdelning säger att Telia inom den närmaste framtiden inte kommer att bygga 5G-nät i skärgården.

- Vi har börjat med 5G i nästan 50 kommuner i Finland, men i skärgården har vi för tillfället inga detaljerade planer. Det beror på att vi behöver teknik som fungerar på lägre frekvenser och har en längre räckvidd för att kunna bygga ut 5G-nätet på glesbygden och i skärgården, säger Saxén.

För längre räckvidd behövs lägre frekvenser

I dag byggs 5G-nät på 3.5 Gigahertz, som har en täckning på ungefär två kilometer. Tekniken utvecklas ändå hela tiden och just nu testar Telia också ett system med lägre frekvenser, som har en längre räckvidd.

- Vi har redan börjat arbeta med en 700 Megahertz frekvens, som är en lägre frekvens för 5G, säger Saxén.

700 Megahertz har en räckvidd på ungefär tio kilometer, så inte ens det räcker till för att täcka alla områden i skärgården. För att få fungerande 5G i skärgården skulle det kräva en egen basstation för varje ö och det är inte möjligt. Därför kommer Telia för tillfället att satsa på att utveckla och förbättra 4G-nätet i skärgården.

- För tillfället är 4G-nätet ännu vårt viktigaste nät, även om 5G-nätet ökar varje dag, säger Saxén.

"Inom 3 till 4 år ska hela Finland ha 5G"

Men på längre sikt kommer troligtvis också 5G-nätet till skärgården. Än så länge kan Saxén inte ge en exakt tidtabell, men han tror att han vet mer efter sommaren.

- Vi fortsätter nu med att bygga 5G i städer. Jag tror att vi kan berätta mera efter sommaren, då vi har planerat tidtabeller och resurser. Men vi har sagt att om 3 till 4 år ska hela Finland ha 5G, berättar Saxén.