Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Trenden håller i sig: Unga dricker allt mer alkoholfria drycker

Från 2021
Hand häller mousserande vin i glas
Bildtext Förra året ökade försäljningen av champagne i Finland. Finländarna dricker gärna även andra klassisker så som rödvin från kända producentländer.
Bild: Mostphotos

Unga personer blir allt mer medvetna om sina alkoholvanor, något som också syns hos Alko där efterfrågan på alkoholfria produkter ökat.

Unga dricker allt mindre och vill istället satsa på kvalitén

1:22

Sammanlagt sålde Alko 571 000 liter av alkoholfria drycker förra året. Det motsvarar ungefär ett glas per varje finländare. Alko listade i dag det kommande årets dryckestrender och bolaget tror att allt fler unga i framtiden ifrågasätter sina egna konsumtionsvanor.

Studerande Alma Lüttge är inne på samma linje. Hon har märkt att många reflekterar över sin alkoholkonsumtion.

– Människor funderar mera på sitt drickande nuförtiden. Man ställer sig frågan om man verkligen vill dricka eller om man dricker på grund av att man förväntas göra det i vissa sammanhang.

Lüttge lyfter också upp att allt fler unga även funderar på hälsoaspekterna av drickandet och hur alkoholen påverkar kroppen.

Studerande Niklas Jylhävuori säger att han och hans vänner inte slutat dricka, men bristen på sociala tillställningar har lett till att många dricker betydligt mindre.

– För mig och mina vänner hänger alkohol starkt ihop med socialt umgänge. När man inte längre kan träffas har många druckit mindre. De flesta vill inte dricka ensamma hemma.

Studerande Alma Lüttge
Bildtext Alma Lüttge säger att hon märkt att allt fler funderar på sin alkoholkonsumtion
Bild: Alma Lüttge

Coronapandemin har påverkat oss - allt fler vill satsa på kvalitet

När vi tillbringar mer tid hemma är det fler än förut som vill satsa på mat och dryck. Alko tror att den här trenden håller i sig 2021.

Jylhävuori säger att han allt oftare satsar på de vinerna han köper.

– När jag köper vin försöker jag alltid ta ett av bättre kvalitet. Jag har också märkt att många vill satsa mer på den ölen de dricker. Man vill ha något som smakar bättre än den billigaste burken i närbutiken.

Även Lüttge säger att hon oftare väljer ett vin av bra kvalité och att hon funderar på hur de passar med maten hon ska laga.

Studerande Niklas Jylhävuori
Bildtext Niklas Jylhävuori säger att han och hans vänner oftare köpare alkoholdrycker av bättre kvalitet nu än de gjorde tidigare
Bild: Niklas Jylhävuori

Ansvarsfull och ekologisk produktion lockar

Även konsumenternas egen livsstil och diet spelar en allt större roll i konsumtionsvalen. Det här syns också hos Alko. Görra året ökade till exempel försäljningen av veganska produkter.

Allt fler är oroliga över klimatförändringen och många vill därför köpa ekologiskt producerade alkoholdrycker.

Alma Lüttge ser det här som något naturligt.

– Hållbara och ekologiska alternativ blir hela tiden mer populära när det kommer till mat och dryck. Då man ser en grön etikett på flaskan man ska köpa känns det bra.