Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors ska inte sluta samarbeta med Peking trots människorättsbrott, säger politiker - Vapaavuori: "Ett i grunden pragmatiskt samarbete"

Från 2021
Dansande figurer i Kampen i Helsingfors under firandet av det kinesiska nyåret.
Bildtext Två drakar dansar i Kampen, under det kinesiska nyåret 2018.
Bild: Lukas Rusk

Är det dags för Helsingfors att avsluta vänstadssamarbetet med Peking, då människorättsbrotten blir allt grövre i Kina? Nej, säger Helsingforspolitiker - det är viktigare att upprätthålla en dialog trots att samarbetet är problematiskt. "Vi respekterar mänskliga rättigheter, men samarbetet är i grunden pragmatiskt", skriver Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori (Saml.).

Sedan 2006 har Helsingfors varit vänstad med Peking. Det här blir mest synligt för Helsingforsborna under det kinesiska nyåret som firas av Helsingfors.

Människorättsorganisationen Amnesty uppger att människorättsbrotten i Kina blivit allt grövre under de senaste åren. Ett färskt exempel är att regimen satt närmare en miljon muslimska uigurer på interneringsläger.

Enligt Helsingfors består vänstadssamarbetet av kulturellt utbyte och gynnande av bägge städernas näringsliv. Samarbetet med Peking är inskrivet i den senaste stadsstrategin som ett viktigt mål.

Ett exempel på samarbetet i praktiken är att borgmästare Jan Vapaavuori besökte Peking tre gånger på två år, mellan juni 2017 och juni 2019. Bland annat besökte han hösten 2018 Peking och Qingdao och träffade då bland annat Pekings borgmästare.

Vapaavuori skriver till Yle Huvudstadsregionen att Helsingfors samarbetar med många städer, bland annat Stockholm, New York och Peking. Han skriver att Helsingfors förbundit sig till att respektera mänskliga rättigheter. Ytterligare skriver han att samarbetet med Peking handlar om välmående i vardagen och är till sin grund väldigt pragmatiskt.

På frågan om det vore skäl att avsluta eller tänka om samarbetet med tanke på människorättsbrotten som sker i Kina ger Vapaavuori inget svar.

Rantala: "Ett tveeggat svärd"

Det är i sista hand Helsingfors stadsfullmäktige som beslutar om stadens stadsstrategi.

Fullmäktigeledamot Marcus Rantala (SFP) ser samarbetet som ett tveeggat svärd, men säger ändå att det är viktigt i det långa loppet. Thomas Wallgren (SDP) tror också att det är bättre att upprätthålla dialog än att stänga kanalerna, men är ändå orolig för fokuset på handel och näringsliv i samarbetet.

Du kan lyssna på vad mer Wallgren och Rantala har att säga nedan:

Politiker vill inte avsluta samarbete med Peking: "Att vi lär oss att förstå Kina är bra, oberoende hur kritisk man vill vara"

4:39

Diskussion om artikeln