Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Orientering i restriktionsdjungeln: Därför får vissa Borgålag träna och andra inte

Från 2021
Bandyspelare skjuter hörna
Bildtext Akilles bandys representationslag får träna och spela i Bandyligan som pågår just nu. Arkivbild.
Bild: Mikael Crawford

Under det senaste året har vi fått vänja oss vid att följa en massa olika restriktioner och rekommendationer, och emellanåt kan det kännas svårt att hänga med i svängarna.

I den här artikeln fokuserar vi på idrotten i Borgå.

Vem får träna, var och varför? Varför får vissa lag träna, men inte andra, och vilka regler är det riktigt som gäller? Det är några av frågorna vi försöker svara på.

Vi börjar med barnen.

Från och med måndagen den 8 februari har barn under 12 år igen fått börja träna tillsammans i lokaler som Borgå stad förvaltar, enligt Undervisnings- och kulturministeriets samt Institutet för hälsa och välfärds anvisningar.

Det är ändå strikta regler som gäller för att alla ska kunna vara trygga. Bland annat ska verksamheten ordnas i små grupper med under tio personer, och det ska gå att hålla två meters säkerhetsavstånd.

Bildningsdirektör Sari Gustafsson påpekar att barnens hobbyverksamhet inte går att jämföra med skolgymnastiken, som har fått pågå i större grad.

- Hobbyer är på det sättet annorlunda, att det kan hända att alla i gruppen kommer från skilda skolor, säger Gustafsson.

Barn spelar boll i gympasal.
Bildtext Barn under 12 år kan igen börja träna i små grupper. Arkivbild.
Bild: Mikko Savolainen / Yle

Då är också risken större för att viruset sprids till fler personer. Det räcker med att ett av barnen i hobbygruppen ska bära på smittan för att den potentiellt ska kunna ta sig in i många olika skolor.

- Då blir det större kedjor. Det här är sådant som vi har kommit fram till att en del kanske inte förstår, säger Gustafsson.

Ju längre och mer invecklade smittokedjorna blir, desto svårare är det att spåra viruset, och desto värre kan coronaläget i staden bli.

Ju värre läget blir desto mer stängs samhället ner, vilket man förstås vill undvika.

Gustafsson påpekar att staden försöker hålla läget under kontroll så att inte till exempel skolor ska behöva stängas.

Många klarar sig sämre om de måste gå i skola på distans, dessutom blir det då svårare för föräldrarna att jobba.

- Jag hoppas verkligen att vi vuxna ska orka och förstå helhetsbilden. För kanske vi vuxna ändå orkar, men barnen kanske inte gör det. Det ser jag som bildningsdirektör, jag är jätteorolig för unga och barn som börjar lida, säger Gustafsson.

Barnen har varit jättenöjda över att få komma och börja träna

Ron Liljendal, verksamhetsledare i Akilles handbollsdivision

Staden vill satsa på att låta barnen återvända till sina hobbyer delvis eftersom man tror att de har mest nytta av det. De allra flesta unga och vuxna får ännu vänta.

Ungdomar och vuxna

På stadens webbplats kan man också läsa att "hobbyverksamheten för under 20-åriga kan fortsätta utomhus men endast med den egna träningsgruppen. Tävlingar, matcher och serieverksamhet ordnas inte."

- Strängt är det ju och inte är det roligt. Men vårt system kan inte följa med om det blir större spridning, säger Gustafsson.

Utbildningsdirektör Sari Gustafsson
Bildtext Bildningsdirektör Sari Gustafsson poängterar att staden måste se på helheten. Arkivbild.
Bild: YLE/Stefan Härus

Stadens idrottsplatser utomhus kan ändå fritt användas av stadens invånare, även om regelrätta träningar i grupp för över 20-åringar inte får ordnas där.

- Vi i Borgå har försökt vara försiktiga och gå framåt stegvis. Vi har inte haft en så här illa coronasituation tidigare, säger Gustafsson.

Januari månad har varit den svåraste hittills, med 62 coronafall i Borgå. Under den första veckan i februari hade man redan 17 fall.

En djungel av regler och uppmaningar

Gustafsson tror att många börjar vara trötta på hur livet ser ut i coronatider, och att alla kanske inte förstår hur illa coronaläget i staden är.

- Det är inte lätt, det blir inte jämnt och det blir inte rättvist. Det finns olika regler för olika saker och det här tycks ganska lätt blandas, konstaterar Gustafsson.

Det finns separata regler för evenemang, hobbyer och affärer, till exempel.

Kommunen kan bestämma om sin egen hobbyverksamhet och om hur stadens lokaler får användas, medan det är Regionalförvaltningsverket som har sista ordet i att besluta om hur många som får samlas på ett evenemang.

I Borgå görs besluten om coronarestriktionerna av en multiprofessionell arbetsgrupp.

- Vi har i kommunen möjlighet att tolka hur vi vill, hur vi tänker. Vår strategi har varit försiktig och att gå framåt stegvis, för att hålla viruset inom kontroll i Borgå, säger Gustafsson.

Privata aktörer

Borgå uppmanar privata aktörer att följa samma regler som staden satt upp för den egna hobbyverksamheten och de egna idrottslokalerna.

Det är ändå inget som till exempel privata idrottshallar måste göra, de kan inte straffas för att hålla öppet.

Enligt Gustafsson så följer inte alla privata aktörer stadens råd.

- Vi förstår att en del har svårt med ekonomin och de får ju inkomster av det här, men det är en jättestor risk om man inte följer rekommendationerna och viruset sprids.

Inom ungefär en månad förväntas riksdagen godkänna förändringar i smittolagen som ger kommunerna makt att reglera också privata aktörer.

Vår strategi har varit försiktig och att gå framåt stegvis, för att hålla viruset inom kontroll i Borgå

Bildningsdirektör Sari Gustafsson

Då kan staden ta beslut om att stänga också privata gym och idrottshallar om de inte följer anvisningarna.

Enligt Gustafsson kan inte privata aktörer nu heller göra helt enligt eget samvete, utan de ska också följa anvisningarna från Undervisnings- och kulturministeriet samt Institutet för hälsa och välfärd.

Det finns ändå inga straff för att låta bli.

Undantag för proffs

Undantag från reglerna finns också. Till exempel har Hunters ishockey fått ett specialtillstånd för att kunna börja träna och tävla igen. De spelar i Finlandsserien som återupptas nu.

- De har serielicens. Det betyder att det är professionell verksamhet, någon får sitt arbete därifrån, säger Gustafsson.

Också Akilles handbolls representationslag i division ett, både damer och herrar, har fått specialtillstånd för att börja träna och tävla.

Akilles bandy tränar och spelar i Bandyligan som pågår som bäst.

- Vi har tagit den riktlinjen att det som är proffsigt och som människor lever på, det är en annan sak än det som är "bara" hobby. Förstås kan hobbyer också vara på hög nivå, säger Gustafsson.

Enligt henne är det väldigt svårt att tolka vilka som har sådan verksamhet att den kan räknas som professionell, och alla vill förstås att det egna laget ska få börja träna igen.

Ungdomar skrinnar.
Bildtext Borgå Hunters på träning. Arkivbild.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

Också individuella toppidrottare som tävlar på FM- eller landslagsnivå kan få specialtillstånd för att få träna i stadens lokaler.

Akilles handboll och Hunters ishockey har fått speciallov delvis av den orsaken att de uppfyller Olympiska kommitténs riktlinjer om vad som räknas som toppidrott.

Kommittén samarbetar med Undervisnings- och kulturministeriet.

- Det är egentligen Olympiakommitténs riktlinje från ganska långt tillbaka, att idrottare på FM-nivå och inom division 1 skulle få fortsätta spela, säger Ron Liljendal som är verksamhetsledare i Akilles handbollssektion.

Utmanande läge

Borgå har tidigare ganska långt följt Helsingfors linje i att hålla verksamheten på paus. Pressen på att få börja träna igen blir större ju längre tid det går, och Helsingfors har också öppnat upp mer.

Enligt Borgås chef för idrottstjänster Per Högström inverkar också Undervisnings- och kulturministeriets riktlinjer på stadens beslut att låta vissa representationslag träna.

- Vilka serier som pågår påverkar också, konstaterar Högström.

Det är en jobbig situation när olika kommuner har olika regler, vilket sätter lagen i olika position sinsemellan trots att de spelar i samma serie.

Också Högström beskriver situationen som utmanande, det gäller att balansera mellan att försöka hålla smittspridningen i schack och att försöka minimera restriktionernas negativa inverkan på den psykiska och fysiska hälsan.

Man måste samtidigt fokusera på att klara coronaviruset med så lite förluster som möjligt, men också försöka se till så inte idrottsverksamheten i kommunen utarmas.

Annars kan det vara svårt att återuppta den när pandemin i något skede väl är över.

Akilles handboll har kommit igång igen

Ron Liljendal är verksamhetsledare för Akilles handbollssektion som nyligen fått börja träna igen.

- Division 1 herrar har tagit emot beslutet med glädje och tränar för fullt. De ska spela en seriematch den 21 februari i Karis som första match, säger Liljendal.

Damerna i division 1 har också börjat träna, men där är bemanningen inte full ännu eftersom vissa vill vänta lite till.

- Barnen har varit jättenöjda över att få komma och börja träna, även om det betyder att man ska ha distans hela tiden och små grupper, säger Liljendal.

Största delen av barnen har återvänt till träningarna, men inte alla eftersom en del av föräldrarna vill vara försiktigare.

Enligt Liljendal har handbollsföräldrarna under coronatiden varit duktiga med att se till så barnen stannar hemma vid minsta lilla symtom.

En man i svart munkjacka står framför en dörren till en idrottshall.
Bildtext Ron Liljendal är orolig för hur ungdomarna som ännu inte har fått fortsätta träna mår. Arkivbild från 2019.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Representationslagen tränar inte i små grupper, utan hela laget på en gång.

Liljendal berättar att det inom handbollen i Finland funnits några fall där lag blivit satta i karantän, men smittan har inte spridits vidare.

- Vi har haft tur. Visst kan det komma ett fall, men då har vi uppföljning och för direkt vidare informationen till myndigheterna om vem som varit på plats, säger Liljendal.

Han säger att det betyder jättemycket att kunna komma i gång med verksamheten igen.

- Man märker att om vi har för lång paus så blir motivationen dålig och det betyder att det finns större risker för att det faller bort spelare. Om vi får stora bortfall så kan det nog vara hemskt svårt att få spelet i gång igen, säger Liljendal.

Han drabbades själv av coronaviruset på hösten, antagligen i en situation där han befann sig utomhus och med avstånd till några personer som symtomfria bar på smittan.

- Ändå råkade det smitta. Jag tror att man inte på något sätt kan garantera att ingen blir smittad, säger Liljendal.

Han tror att många barn blir nästan helt utan motion om hobbyn faller bort.

Jag tror att man inte på något sätt kan garantera att ingen blir smittad

Ron Liljendal, verksamhetsledare i Akilles handbollsdivision

Liljendal hoppas att hobbyverksamheten så småningom kan öppnas upp mer i takt med att vaccineringarna fortskrider. Han är särskilt orolig för hur unga mellan 12 och 18 år har det just nu.

- Hur kommer det att gå med den gruppen, som kanske har störst bortfall inom idrotten i den åldern? Blir de och ligga i sängen och blir deppiga? Det är flera som har kontaktat mig och sagt att barnen inte mår bra eftersom de inte har något att göra, säger Liljendal.

Diskussion om artikeln