Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Barnskyddet ska inte få hela skulden för Forsbyfallet - familjesakkunnig: "Fokusera inte på offrets historia, utan på de unga förövarna"

Från 2021
En ung person sitter med en grå munkjacka med huvan dragen över huvudet. Personen har ryggen mot kameran och tittar ut genom ett fönster på en regnig parkeringsplats.
Bildtext Barnskyddet borde samarbeta bättre med andra myndigheter, anser sakkunniga.
Bild: Päivi Leppänen / Yle

I fallet med 16-åringen som blev misshandlad till döds i Helsingfors verkar barnskyddet ha försummat sin uppgift. Men barnskyddet kom med i offrets liv först på slutrakan, efter åratal av misslyckanden från andra myndigheter. Myndigheterna ska bli bättre på att samarbeta för att undvika att Forsbyfallet upprepas.

Desperata föräldrar är ofta de enda som letar efter ungdomar som rymt från barnhemmet.

- Det kan verka som att myndigheterna inte orkar bry sig, säger Pauliina Lehtinen, verksamhetsledare på föreningen Kasperi som arbetar med familjer där barn omhändertagits.

En leende kvinnas ansikte.
Bildtext Pauliina Lehtinen från föreningen Kasper säger att många unga behöver mentalvård i ett tidigare skede.
Bild: Kasperi ry.

Polisen hinner nämligen inte aktivt leta efter barn som anmälts försvunna. De tar fast barnet om de till exempel får ett samtal med information om var barnet befinner sig eller om barnet hamnar i en situation där polisen är involverad.

Barnhemmet som saknar någon av sina klienter har inte alltid resurser att fara ut och leta efter den saknade.

- Vi hör av många föräldrar att de känner sig väldigt ensamma när deras barn är på rymmen. Det är egentligen inte deras sak i det skedet då barnet är omhändertaget, men ofta beger sig föräldrar ut för att leta efter barnet, säger Lehtinen.

Barnskyddet inte ansvarigt för tragedin

I fallet då en 16-årig pojke misshandlades till döds i Forsby i Helsingfors hade barnskyddet inte reagerat enligt barnskyddslagen, som säger att barnskyddsanstalten utan dröjsmål ska anmäla barnet försvunnet om hen inte dyker upp.

Polisen utreder varför barnskyddet inte tog initiativ till att leta efter pojken under hela det veckoslut då han var försvunnen. Men Lehtinen tror inte att det går att peka ut barnskyddet som skyldigt i tragedin.

- Barnskyddet kom med först på slutrakan. Offret hade i åratal lidit av mobbning och misshandel.

Lehtinen anser att myndigheterna måste samarbeta bättre när det gäller att hitta barn som valt att rymma från anstalter. Särskilt från polisens håll önskar hon större aktivitet.

- Det kräver en ändring från Polisstyrelsen, att man väljer att aktivt leta efter försvunna barn.

Fokusera inte offret utan på förövarna

Överlag efterlyser Lehtinen tätare samarbete mellan olika myndigheter, såsom mental- och rusmedelsvården, polisen, barnskyddet och skolan, när det gäller att förebygga liknande våldsbrott som det i Forsby.

- Mentalvården släpar efter. När barn och unga inte får vård i tid eskalerar situationen, och så kan det hända att barnet blir omhändertaget även om problemen skulle behöva lösas av till exempel mental- och rusmedelsvård.

Kynttilöitä Koskelan murhapaikalla. Taustalla rakenteilla oleva kerrostalo.
Bildtext I Forsby avled en 16-åring till följd av jämnårigas misshandel den 4 december 2020.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Lehtinen anser att man i Forsbyfallet fokuserat alltför mycket på hur olika myndigheter lyckats eller inte lyckats ta hand om offret.

- Det finns också tre minderåriga förövare, påminner hon.

Ministeriet ska överväga lagändringar

Lehtinen får genklang av Anna Cantell-Forsbom, chef för barn- och ungdomsenheten vid Social- och hälsovårdsministeriet.

- Då en ung människa dör har myndigheterna helt klart misslyckats. Vi måste lära oss av det här för att förhindra att något liknande sker, säger Cantell-Forsbom.

Vantaan kaupungin perhepalvelujen johtaja Anna Cantell-Forsbom, Vantaa, 26.10.2018.
Bildtext Anna Cantell-Forsbom, chef vid Social- och hälsovårdsministeriets enhet för barn och unga, vill se representanter från alla inblandade myndigheter kring samma bord.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Enligt Cantell-Forsblom måste man bli bättre på att sätta sig runt samma bord och dela information.

Hon lyfter fram som exempel att polisen hade varit inblandad i fall där Forsbyoffret misshandlats.

- Hade de delat all information med skolan, eller bara låtit saken vara?

Attityden kring samarbete ska bli bättre. Själva attitydändringen kan inte ministeriet styra, men man ska se över om något i lagstiftningen behöver ändras, säger Cantell-Forsbom.

- Man gömmer sig ofta bakom sekretess, eller antar att någon annan borde ta ansvaret. Men i själva verket kan vem som helst som ser att ett barn eller en ungdom mår dåligt ingripa. Läraren, busschauffören, kompisar - ja, ansvaret ligger inte bara på en myndighet eller en person.

Cantell-Forsbom säger ändå att barnskyddet verkar ha försummat sin lagenliga skyldighet att vidta åtgärder för att få ett försvunnet barn tillbaka till barnhemmet.

Hon lyfter också fram att man måste ingripa i förövarnas liv.

- En sextonåring som mår bra misshandlar inte och mobbar inte. De behöver hjälp.

De tre minderåriga som misshandlade 16-åringen i december åtalas för mord. Rättegången i Helsingfors tingsrätt inleds den 17 februari.

Diskussion om artikeln