Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EU-kommissionen vill veta varför Finland begränsar näthandel av alkoholdrycker – flera klagomål i bakgrunden

Från 2021
Burkar med öl uppradade på en hylla i en mataffär.
Bildtext Kommissionen har bett om information för att se hur Finlands alkohollag och dess tillämpning överensstämmer med EU:s lagstiftning.
Bild: Mikko Savolainen / Yle

I Finland får näthandel med alkohol från utlandet endast ske via finländska agenter. Nu undrar EU-kommissionen ifall det här stämmer överens med unionens lagstiftning.

Kommissionen anser att Finlands nuvarande lagstiftning och praxis kan vara problematisk för EU-lagstiftningen.

Därför ber kommissionen nu Finland att ge dem ytterligare information om alkohollagen och detaljhandel med alkoholhaltiga drycker under 5,5 procent.

Det som är problematiskt gäller fri rörlighet för varor inom unionen och e-handelsdirektivet.

I sitt brev säger kommissionen att den har mottagit flera klagomål mot Finland. En detaljhandel eller en livsmedelsbutik kan få en detaljhandelslicens och sälja drycker i sina butiker, men enligt Valviras riktlinjer kan de inte bedriva näthandel eller distansförsäljning i Finland.

Det finns inte heller något system i Finland som erkänner andra EU-länders internationella detaljhandelslicenser, säger kommissionen.

– Vi har inte ännu haft tid att bedöma ifall kommissionens syn på Finlands system är korrekt, säger Jari Keinänen som är chef för Social- och hälsovårdsministeriet i ett mejl till nyhetsbyrån STT.

– Kommissionen brukar vara noggranna, så det verkar vara i ordning, säger han.

Har stått stilla i riksdagen

Kommissionen ber Finland att behandla ett förslag av Social- och hälsovårdsministeriets arbetsgrupp från våren 2018 gällande reglering av gränsöverskridande försäljning av alkoholdrycker.

Arbetsgruppen föreslog att näthandel för alkoholdrycker inte skulle begränsas till endast inhemska operatörer. Distributionen skulle ske i detaljhandeln, alltså inte med post eller hemtransport.

Ärendet gick inte vidare under den förra riksdagsperioden. Enligt Keinänen har arbetsgruppens förslag inte tagits upp under den här perioden heller.

Svaret ska ges i april

Social- och hälsovårdsministeriet kommer att publicera kommissionens informationsbegäran för att undvika missförstånd.

– Det har diskuterats mycket om ifall den finska alkohollagen strider mot EU-lagstiftningen. Kommissionens frågor berör bara en del av alkohollagen, säger Keinänen i sitt mejl.

Finland kommer att svara på kommissionens begäran senast den 14 april. Enligt Keinänen finns det inga andra förfrågningar om information gällande alkohollagen.

Diskussion om artikeln