Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Gut-Behrami vill bryta den slovenska störtloppsdominansen – Johnson försöker följa i Vonns fotspår i Cortina

Från 2021
Uppdaterad 13.02.2021 11:53.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM i alpint, damernas störtlopp (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Schweiz? USA? Österrike? De största favoriterna i damernas VM-störtlopp i Cortina kommer därifrån – och rätt lite talar för att det blir fjärde raka slovenska VM-titeln.

Vad är det som gäller?

Damernas störtlopp står på programmet under den andra tävlingsdagen. VM-starten överskuggades av problematiska väderförhållanden, men nu är mästerskapet i gång på allvar.

Sloveniens Ilka Stuhec har kammat hem gulden i de två senaste VM-tävlingarna och före henne firade landsmaninnan Tina Maze segern i Beaver Creek.

Då Maze har lagt av och Stuhec försöker hitta formen efter knäskadorna är det dags att vaska fram en ny vinnare då damerna inleder störtloppshelgen i Cortina d’Ampezzo.

Vem är det som kämpar om segern?

Efter 30 segrar i världscupen och fem VM-medaljer kan Lara Gut-Behrami äntligen titulera sig världsmästare. Schweiziskan pallade för trycket i torsdagens super-G-tävling och vann före landsmaninnan Corinne Suter.

Samma duo kan mycket väl fira i dag då damerna slänger sig ner för Olympia delle Tofana-backen.

En backe där amerikanskan Lindsey Vonn vann hela 12 av sina 82 världscupsegrar. Nu vill landsmaninnan Breezy Johnson bli den fjärde amerikanska störtloppsmästaren efter Picabo Street, Hilary Lindh och Vonn.

Breezy Johnson.
Bildtext Vad kan Breezy Johnson ställa till med i dag?
Bild: EPA

Den 25-åriga Johnson är en stark kandidat till att vinna dagens tävling då hon radat upp fyra raka tredjeplatser under säsongen. Störtloppsexpertens uppgift är betydligt enklare då hemmahoppet Sofia Goggia skadade sig en dryg vecka före VM. Goggia skulle ha varit den största favoriten efter att italienskan varit snabbast i fyra av säsongens fem deltävlingar.

Regerande mästarinnan Ilka Stuhec är med, men formen är ett stort frågetecken efter att hon fick nöja sig med en 25:e plats i super-G.

Österrikiskorna Tamara Tippler och Mirjam Puchner samt Tjeckiens Ester Ledecka vill också vara med och kämpa om medaljerna.

När börjar störtloppsfesten?

Damerna inleder tävlingen klockan 12 och sändningen i TV2 och på Yle Arenan börjar fem minuter tidigare.

Kristian Karlsson och expertkommentator Marcus Sandell refererar tävlingen på svenska. På söndag är det herrarnas tur att tävla i störtlopp i Cortina d’Ampezzo.

Programmet är inte längre tillgängligt
VM i alpint, damernas störtlopp (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)